Ilus málnát, szamócát, medvehagymát árult a piacon, de Károly inkább a kezét kérte meg Ilus még akkor sem tudott örülni, mikor a postás meghozta az első nyugdíját. Minek? Éppen annyit... Tartalom megtekintése
Dénes Györgyné Megyeri Éva
Szaktanár,
Nyíregyháza
Számos kitüntetés büszke tulajdonosa Megyeri Éva, a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakközép- és Szakiskola tanára. 2009-ben a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a nemzetközi zsűriben végzett teljesítményéért jutalmazta meg, ugyancsak ebben az esztendőben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kiváló Gyakorlati Oktató címmel tüntette ki, és amire nagyon büszke, az az elismerés, amelyet kollégáitól kapott, a Sipkay-gyűrű.
Évek óta igen tevékeny, mozgalmas életet él, a szó szoros értelmében vett tanítás mellett még számos elfoglaltsága van. Megrögzött szakács, nemcsak a munkája, hanem egyben a hobbija is a mestersége, nagyon szereti szakmáját.
Szakácskarrierje a Sipkay Barna Szakközépiskolában kezdődött tanulóként, bár pályaválasztása egy véletlennek köszönhető. Először cukrásznak jelentkezett, de nem sikerült felvételije erre a szakirányra, ezért választotta ezt a rokon szakmát, amit azóta sem bánt meg. Hamar megkedvelte a főzés tudományát, hiszen a szakácsok nemcsak ízletes ételek, hanem cukrászkészítmények előállításával is foglalkoznak, ez pedig közel állt eredeti elképzeléséhez. Szakiskolai tanulmányai befejezése után hamarosan férjhez ment, családot alapítottak, megszületettek gyermekeik. Ebben az időszakban természetesen feladta eddigi tevékenységét, hiszen az anyaszerep kitöltötte teljes életét. Amikor ismét visszakerült a szakmába, egy rövid ideig a Vendéglátóipari Vállalatnál kamatoztatta tudását mint szerződéses üzletelszámoltató. Három hónap után megkeresték a kereskedelmi iskolából, hogy vállalja el a szakoktatói állást. Örült ennek a felkérésnek, hiszen igen tevékeny, mozgékony alkat, szereti a kihívásokat, ezért rövid gondolkodási idő után igent mondott a felkérésre. Fontosnak tartja a folyamatos képzést, munka és család mellett Budapesten elvégezte a vendéglátóipari főiskolát, de természetesen ezután is részt vett különböző továbbképzéseken, többek között 2000-ben Debrecenben mesterkurzuson végzett.
Munkáját 1997-ben a Gasztronómiáért Érdeméremmel ismerte el a Gasztronómiai Szövetség, 2000-ben Mesterszakács címmel tüntették ki, közben volt egy világbajnokság Bázelben, ahonnan bronzéremmel tért haza akkori csapatával. A diákokkal azóta is szép eredményeket ér el hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt. 2009-ben pedig jött az újabb díj, a nemzetközi zsűrizésben végzett tevékenységéért.
Embert próbáló, jó pedagógiai képességeket, sok türelmet igénylő munkát végez, hiszen nagyon sokat kell letenni az asztalra ahhoz, hogy az ember ilyen elismerésekben részesüljön.
Az elvárások között szerepel többek között a legújabb trendek, szabályok ismerete, a nemzetközi és hazai versenyeken szerzett tapasztalat is sokat nyom a latba. Sok időt vesz igénybe a diákok versenyekre történő felkészítése, kiválasztása, motiválása, hiszen olyan tanulókra van szükség, akik szívesen vállalják a megmérettetésekre történő, plusz időt igénylő felkészülést, hogy minden alkalommal tudjanak valami helyezéssel járó újat nyújtani, hogy a Sipkay hírnevét tovább öregbítsék. Szerencsére mindig vannak olyan diákok, akik többet szeretnének elérni, több időt szánnak rá, elhívatottjai a szakmának.
Természetesen folyamatosan változnak a trendek a főzéstudományban is, amelyet figyelemmel kell kísérni, más az irányzat a megmérettetéseken és más otthon a konyhában. A versenyeken kategóriák vannak, ami lehet hidegkonyhai kompozíció, meleg étel és lehet zöldségszobrászat-artisztika. Itt mindig a trendeket kell figyelni, és annak megfelelően összeállítani a versenymunkát, emellett fontos figyelembe venni a nemzeti szokásokat az ételsor elkészítésekor. Általában tájegységünkre jellemző burgonyás, kukoricás ételekkel igyekeznek a versenybírák kedvében járni. Az iskolában nemcsak elméletet, hanem gyakorlatot is tanít, van, amikor 18 féle ételt is végigkóstol, természetesen csak mértékkel, hiszen vigyáz a vonalaira.
Magánemberként is szeret főzni, jó háziasszony, bár sok embernek terhes, hogy munka után be kell állnia a konyhába és elkészíteni a család számára az ételt, de ennyi szakmai tapasztalat után neki ez már könnyen megy, ha főzésről van szó, soha nem fáradt.
Egyaránt szereti a mesterséget és a tanítást is.
Sok időt vesz igénybe szakmájának ilyen profi módon történő gyakorlása, de szerencsére családja tolerálja elhivatottságát. Férje türelmes, két gyermeke szintén vendéglátós, így megértik, hogy ez óriási elfoglaltságot jelent, hozzá vannak szokva ehhez a pörgéshez. Úgy látja, ha nem lennének ilyen megértők családtagjai, nem tudta volna elérni ezeket az eredményeket.
Szabad idejében, ha éppen nem főz, a kiskertjében tevékenykedik. Szereti a természetet, a fákat, a virágokat. Szeret zenét hallgatni, könyvet olvasni, fontos a családja, fontos a munkája, azt mondja, így teljes az élete.
(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Hasonló
Péter László és neje, Dr. J...
Dr. Sztányi István
Lakatos Dénes
Dr. Szikora Lászlóné
Dr. Balogh Zoltán
Poroszka Norbert
Dr. Szerdahelyi Zita
Dr. Szerdahelyi Szabolcs
Seszták Oszkár
Dr. Szabó Sarolta PhD
Hargitai István
Dr. Tisza László
Dajka István
Giliga Ferencné
Gyetván Magdolna
Csizmadia Valéria
Fodor László
Fábián Gonzáles
Bodnár Zoltán
Hargitai István
Égi áldás az özvegyasszony házasságára
Virágvasárnap Vatikánban a Szent Péter téren
Pálmaágakból lefektetett szőnyeg a Bazilika lépcsőin, olajágakkkal integető ünneplők Ilyen meghívót kap a vendég, ha a jó sorsa Rómában egy zarándokszállásra viszi. A Casa per ferie delle Suore Missionarie Pallottine néhány... Tartalom megtekintése
Varázslat
Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta áll ez a nagyon régi épület, kicsit elvarázsolt szépségével kastély, kicsit bástya szerű repkénnyel befutott oldalával. Az idő ... Tartalom megtekintése
Az út
Tüttő József alkotása Szinte meggyötört arcok, holott egy életút harcosai a születéstől a végsőkig. Egyetlen ember akinek annyiszor változik az arca, ahány állomást tudhat maga mögött. Hogy sejthetnénk gyermekkorban, milyen ... Tartalom megtekintése
Hegyet hágék, lőtőt lépék, a sárkány farkán túráztam
Megtépett sziklák, leszakadt hegyormok, madeirai séta egy csángó ima ritmusára Légvonalban… Ha valahol tényleg látni is lehet, mit jelent ez a kifejezés, az a Ponta de São Lourenço, azaz a... Tartalom megtekintése
Pomaranski Luca portréja
Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban szabad beszélni, én mégis a portrézást találom a legizgalmasabb alkotói munkának. Huszár Boglárka ragyogó képet festett Lucáról, aki csak éppen bekukkantott a vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése
Győr Bécsi kapu tér. Egy csepp harmónia
Hargitai Beáta alkotása Győr talán legszebb tere a Bécsi kapu tér. Szinte minden épülete műemlék, barokk, copf, és kora klasszicista stílusú homlokzatokkal. (Wikipédia) A tér ragyogása, elegánsan hangolt épületei a ... Tartalom megtekintése
Egy kis nyelvészkedés a Piña Coladaval kapcsolatban
Szűrt ananászt jelent magyarul, szögezném le Móricka kedvéért… …akinek mint tudjuk, mindenről ugyanaz jut eszébe. Felhívnám továbbá a figyelmét az “ ñ ” betű kalapocskájára, ami által “ ny “-ne... Tartalom megtekintése
Történetek a füstölődő szalonnatáblák mellől
A régi házak padlásai mindig is kincseket rejtettek és rejtenek magukban Éreztem én ezt már gyerekkoromban, ugyanis állandóan azon siránkoztam, hogy mikor mehetek már fel én is a hijúba, ami... Tartalom megtekintése
Pince bejárat, Tokaj
Bíró Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően szomorkás időben vágyódva nézhetünk erre a Bíró Ernő által megpingált képre. Kirobbanó fényekben pompázik a pince tetején dúsan hajtó ... Tartalom megtekintése