Dénes Györgyné Megyeri Éva

Szaktanár,

Nyíregyháza

szszb 25 km Dénes Györgyné.jpgSzámos kitüntetés büszke tulajdonosa Megyeri Éva, a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakközép- és Szakiskola tanára. 2009-ben a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a nemzetközi zsűriben végzett teljesítményéért jutalmazta meg, ugyancsak ebben az esztendőben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kiváló Gyakorlati Oktató címmel tüntette ki, és amire nagyon büszke, az az elismerés, amelyet kollégáitól kapott, a Sipkay-gyűrű.

Évek óta igen tevékeny, mozgalmas életet él, a szó szoros értelmében vett tanítás mellett még számos elfoglaltsága van. Megrögzött szakács, nemcsak a munkája, hanem egyben a hobbija is a mestersége, nagyon szereti szakmáját.

Szakácskarrierje a Sipkay Barna Szak­középiskolában kezdődött tanulóként, bár pályaválasztása egy véletlennek köszönhető. Először cukrásznak jelentkezett, de nem sikerült felvételije erre a szakirányra, ezért választotta ezt a rokon szakmát, amit azóta sem bánt meg. Hamar megkedvelte a főzés tudományát, hiszen a szakácsok nemcsak ízletes ételek, hanem cukrászkészítmények előállításával is foglalkoznak, ez pedig közel állt eredeti elképzeléséhez. Szakiskolai tanulmányai befejezése után hamarosan férjhez ment, családot alapítottak, megszületettek gyermekeik. Ebben az időszakban természetesen feladta eddigi tevékenységét, hiszen az anyaszerep kitöltötte teljes életét. Amikor ismét visszakerült a szakmába, egy rövid ideig a Vendéglátóipari Vállalatnál kamatoztatta tudását mint szerződéses üzletelszámoltató. Három hónap után megkeresték a kereskedelmi iskolából, hogy vállalja el a szakoktatói állást. Örült ennek a felkérésnek, hiszen igen tevékeny, mozgékony alkat, szereti a kihívásokat, ezért rövid gondolkodási idő után igent mondott a felkérésre. Fontosnak tartja a folyamatos képzést, munka és család mellett Budapesten elvégezte a vendéglátóipari főiskolát, de természetesen ezután is részt vett különböző továbbképzéseken, többek között 2000-ben Debrecenben mesterkurzuson végzett.

Munkáját 1997-ben a Gasztronómiáért Érdeméremmel ismerte el a Gasztronómiai Szövetség, 2000-ben Mesterszakács címmel tüntették ki, közben volt egy világbajnokság Bázelben, ahonnan bronzéremmel tért haza akkori csapatával. A diákokkal azóta is szép eredményeket ér el hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt. 2009-ben pedig jött az újabb díj, a nemzetközi zsűrizésben végzett tevékenységéért.

Embert próbáló, jó pedagógiai képességeket, sok türelmet igénylő munkát végez, hiszen nagyon sokat kell letenni az asztalra ahhoz, hogy az ember ilyen elismerésekben részesüljön.

Az elvárások között szerepel többek között a legújabb trendek, szabályok ismerete, a nemzetközi és hazai versenyeken szerzett tapasztalat is sokat nyom a latba. Sok időt vesz igénybe a diákok versenyekre történő felkészítése, kiválasztása, motiválása, hiszen olyan tanulókra van szükség, akik szívesen vállalják a megmérettetésekre történő, plusz időt igénylő felkészülést, hogy minden alkalommal tudjanak valami helyezéssel járó újat nyújtani, hogy a Sipkay hírnevét tovább öregbítsék. Szerencsére mindig vannak olyan diákok, akik többet szeretnének elérni, több időt szánnak rá, elhívatottjai a szakmának.

Természetesen folyamatosan változnak a trendek a főzéstudományban is, amelyet figyelemmel kell kísérni, más az irányzat a megmérettetéseken és más otthon a konyhában. A versenyeken kategóriák vannak, ami lehet hidegkonyhai kompozíció, meleg étel és lehet zöldségszobrászat-artisztika. Itt mindig a trendeket kell figyelni, és annak megfelelően összeállítani a versenymunkát, emellett fontos figyelembe venni a nemzeti szokásokat az ételsor elkészítésekor. Általában tájegységünkre jellemző burgonyás, kukoricás ételekkel igyekeznek a versenybírák kedvében járni. Az iskolában nemcsak elméletet, hanem gyakorlatot is tanít, van, amikor 18 féle ételt is végigkóstol, természetesen csak mértékkel, hiszen vigyáz a vonalaira.

Magánemberként is szeret főzni, jó háziasszony, bár sok embernek terhes, hogy munka után be kell állnia a konyhába és elkészíteni a család számára az ételt, de ennyi szakmai tapasztalat után neki ez már könnyen megy, ha főzésről van szó, soha nem fáradt.

Egyaránt szereti a mesterséget és a tanítást is.

Sok időt vesz igénybe szakmájának ilyen profi módon történő gyakorlása, de szerencsére családja tolerálja elhivatottságát. Férje türelmes, két gyermeke szintén vendéglátós, így megértik, hogy ez óriási elfoglaltságot jelent, hozzá vannak szokva ehhez a pörgéshez. Úgy látja, ha nem lennének ilyen megértők családtagjai, nem tudta volna elérni ezeket az eredményeket.

Szabad idejében, ha éppen nem főz, a kiskertjében tevékenykedik. Szereti a természetet, a fákat, a virágokat. Szeret zenét hallgatni, könyvet olvasni, fontos a családja, fontos a munkája, azt mondja, így teljes az élete.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése