Lukovics András

A Kölcsey Ferenc Közművelődési Intézet igazgatója,

Debrecen

hb_4-66_lukovics_andras.jpgAzt mondják, a pipázáshoz nyugalom kell. Másfelől, aki pipázik, az nem kapkodó ember: két lassú slukk között van ideje átgondolni a következő lépését. Még akkor is, ha az éppen politikai…

Lukovics András többszörösen kitüntetett közművelődési szakember hosszan megszívja a pipáját, mielőtt beavat életébe. Az 1946-ban Jászberényben született fiú a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnázium „magasan kvalifikált osztályában” érettségizik, talán egyedül fizikai munkás szülők gyermekeként. „Nehéz gimnázium volt, igyekeznem kellett, 54-ből 37-en érettségiztünk, én jó rendűen, 1964-ben” – emlékezik arra az időszakra, ahonnan aztán egyenes út vezetett Debrecenbe, az akkori Felsőfokú Tanítóképző Intézet népművelés–könyvtáros szakára.

„Mi népművelők renitensek voltunk a főiskolán, csoda, hogy nem vágtak ki bennünket” – érzékelteti a hallgatói évek küzdelmes időszakát, de rögtön hozzáteszi Kurucz Albert, nagytekintélyű tanáruk nevét.

„Haladó gondolkodású pedagógus volt, sokszor védett meg minket az intézet vezetőivel szemben” – summázza a főiskolai éveket a később a Kossuth Lajos Tudományegyetemen egyetemi diplomáját is megszerző népművelő.

Szakmai gyakorlatra 1967-ben a debreceni és hajdú-bihari művelődési központhoz kerül, ugyanaz év áprilisában viszont már kultúros a néphadsereg ceglédi hadtesténél. „A fegyveres erők klubja nem nekem való volt, meg is fenyítettek” – indokolja visszatérését Debrecenbe. Gyarmati Kálmán művelődésiközpont-igazgató hívószavára azonnal igent mond.

Lukovics András azóta közismert szereplője a cívisváros közéletének. „1969. január elsején léptem be az akkori városi-megyei művelődési központba, ahonnan több átszervezést megélve, reményeim szerint nyugdíjba is megyek” – ad példát hűségéről a ranglétra szinte valamennyi fokát megjárt igazgató.

A rendszerváltás után ötévenként kell pályáznia, legutóbb 2003-ban nyerte el 2008-ig tartó igazgatói megbízatását, aminek lejártával „nem fontolgatom, hogy újra pályázzak”. Jelentős állomása szakmai életének – és a megye közművelődésének –, amikor 1978-ban átadják a Kölcsey Ferenc művelődési központot, amit aztán 2000-ben megszüntetnek, majd 2003-ban le is bontanak.

Az intézményben később országosan is elismert, magas színvonalú szakmai munka folyt. Beszédes adat: ha a magyar közművelődés egészét 100 százaléknak vesszük, akkor a kulturális nagyrendezvényeket is szervező Kölcsey egyedül teljesítette az összmunka 5 százalékát, ami igen jó mutató. Szakmai fénykorában 154-en dolgoztak a központban, 2000-ben már csak 103-an, ma pedig mindössze 18-an dolgoznak az utódintézményben, a közművelődési tanácsadó intézetben.

„A politikától nem mentesen, az ország egyik legjobb intézménye roppant össze” – idézi mások álláspontját, hozzátéve saját tapasztalatát, miszerint: a rendszerváltó pártok egyfajta bizalmatlansága kísérte mindig is a népművelést, a közművelődést. Pedig a magát baloldali gondolkodónak valló Lukovics András a korábbi rendszerben is „áll a szőnyeg szélén”, amikor például Friderikusz Sándor nyilvános műsor keretében, a színpadról hívja fel telefonon Grósz Károly akkori miniszterelnök-pártfőtitkárt, vagy amikor az egyetemisták előtt megnyitja a hatalom által szigorúan figyelt-felügyelt irodalmi napok kapuját.

A rendszerváltás előtt nincs véleményformáló politikai funkciója, az MSZP szervezésében azonban már intenzíven kiveszi a részét, s Pozsgay Imre köztársasági elnöki megyei kampányát vezeti. Ugyancsak a szocialisták megyei kampányfőnökeként aratott sikere, hogy 1990-ben egyedül Szűrös Mátyás jut a Parlamentbe mint egyéni képviselő, négy évvel később pedig Hajdú-Bihar mind a 9 egyéni választókerületében győznek.

Az első szabadon választott debreceni önkormányzatban két képviselőtársával együtt állja a sarat, sokszor nemtelen támadásokkal szemben is.

A második ciklusban a debreceni önkormányzat szocialista frakcióvezetője, megyei képviselő, 1998–2002 között megyei frakcióvezető, majd visszavonul a politikától, mígnem 2004-ben az MSZP debreceni választmányának, illetve a 3. számú országgyűlési választókerületnek az elnökévé emelik.

Az időközben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett népművelő–politikus legfőbb szakmai célja, hogy „hagyják dolgozni”, politikai viszont az, hogy „a következő választások után a szocialisták álláspontja megkerülhetetlen legyen Debrecenben”.

– A látványpolitizálás helyett Debrecen valódi fejlesztésére van szükség, s pótolni kell a fényévnyi lemaradást a kultúrában is – vallja. Első házasságában született két – ma már felnőtt – gyermekével kapcsolata harmonikus. Tervei megvalósításához a nyugodt családi hátteret népművelő–etnográfus felesége és középiskolás lánya biztosítja a békésen pipázgató Lukovics Andrásnak.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése