Lipták Lajos

Gimnáziumi igazgató,

Nagykálló

szszb_10-172_liptak_lajos.jpgGyökereit 1870-től származtatja a nagykállói Korányi Frigyes Gimnázium, hisz attól az évtől kezdve számíthatjuk a középfokú oktatás elindítását a városban. Az idén 130 éves Budai Nagy Antal Szakközépiskolából vált ki 1965-ben a gimnáziumi osztályokkal szervezett Korányi, s mindkét középiskola nemcsak a megye, hanem az ország legjobbjai közt található a különböző megméretésekben. A jó nevű gimnázium igazgatója Lipták Lajos, akinek első munkahelye ez az iskola. Itt állt először katedrára, és itt fogalmazta meg először kartársai előtt azt a pedagógiai programot, amelyet ma is képvisel az intézmény.

Tiszalökön született 1958. december 18-án. Édesapja, Lipták Lajos, nyugdíjas gépkocsivezető, édesanyja, lánykori nevén Munkácsi Mária, élelmezésvezetőként ment nyugdíjba. Egy húga van, Mária, jelenleg gyermekgondozási szabadságát tölti, egyébként a nyíregyházi polgármesteri hivatal műszaki osztályán főelőadó. Felesége, Molnár Erika, vállalkozóként dolgozik, ám most jó ideje a gyermekei nevelésére fordítja az idejét. Házasságukból négy gyermek született: Janka 14 éves, kilencedik osztályos a Korányi Frigyes Gimnázium magyar–német két tannyelvű tagozatán. Péter 13 éves, a nyíregyházi Benczúr Gyula Általános Iskola tanulója, Anna 5 éves, a Kert-közi óvodába jár, Lea pedig két és fél hónapos.

Lipták Lajos igazgató a tiszavasvári Váci Mihály Gimnáziumban 1977-ben letett érettségi után a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemre felvételizett. Öt év múlva vehette át kémia– fizika szakos középiskolai tanári oklevelét. 1982 és ’85 között technika szakon is diplomát szerzett.

A megyével kötött ösztöndíjszerződés révén visszajött dolgozni Szabolcsba, és a sors ajándékaként fogadta el, hogy egy ilyen sikeres intézményben kezdhette el tanári pályafutását. Szolgálati lakást kaptak a feleségével, míg 1990-ben költöztek be a néhány kilométerre lévő megyeszékhelyre.

Az intézmény 21 tanteremmel, 4 kis tanteremmel, 5 előadóteremmel, 3 számítástechnikai teremmel, 1 könyvtárral, 6 szertárral, 1 tornateremmel, 2 tornaszobával rendelkezik. Az iskola épületéhez szervesen kapcsolódik a háromszázötven diáknak otthont adó kollégium. A szülő-tanulói igények és a gazdaságossági szempontok figyelembevételével alakultak ki a gimnázium tagozatai.

A magyar–német két tannyelvű oktatás 1988-ban indult. Itt speciális tanterv alapján tanítanak. Egyedi tanterv alapján működik 1992-től a drámatagozat. Az angol–informatikai tagozatot 1997-ben szervezte meg az iskola. A tagozatok mellett a hagyományos gimnáziumi osztályok iránt is megmaradt az érdeklődés.

A drámatagozat elindítását Lipták Lajos szorgalmazta. Idén már másfél osztályt szervezhettek, hiszen igen népszerű ez a végzős nyolcadikosok körében. Örömmel tapasztalja az intézmény vezetése, hogy megtalálták azokat a táncpedagógusokat, színművészeket, akik nagy-nagy szeretettel, hozzáértéssel és nem utolsósorban lelkesedéssel tanítgatják az idejáró fiatalokat. Az a célja az intézménynek, hogy minden alapképzést megkapjanak a gyerekek, és a tagozatokról, így a drámatagozatról is, akár orvosi egyetemre is jelentkezhessen bárki. Természetesen azért kialakult az a gyakorlat, hogy innen inkább a művészeti, az előadói és a bölcsész pályák iránt mutatkozik meg a nagyobb érdeklődés.

Az angol–informatikai szakot a szülők körében megnyilvánuló szándék is sürgette. Manapság az idegen nyelvek közül az angol vezeti a slágerlistát, míg a komputerek világában a gyerekeknek is el kell igazodni. Ezért praktikusnak látszott a két szakterület párosítása.

A két tannyelvű osztályokban tanulók vagy 5 vagy 6 évig vesznek részt a képzésen. A felnőttoktatás terén a levelező tagozatnak nagy a népszerűsége ma is, ugyanúgy, mint régebben.

– Menedzserszemléletű iskolavezetést szeretnénk megvalósítani – hallottuk Lipták Lajostól. Egyebek közt ezért is végeztem el a kétéves közoktatás-vezetői képzést a Budapesti Műszaki Egyetemen. Részt vettem Hollandiában egy továbbképzésen, amelyen a teljes körű minőségbiztosítás megvalósítását tanulmányozhattam. Ma tehát újabb kihívásnak kell eleget tennünk, ez pedig a minőségbiztosítás. Mint a gazdasági élet, az egészségügy és még számos terület sem kivétel ez alól, így az oktatásban is megjelennek azok a sürgető követelmények, amelyek a minőség maradéktalan megvalósítását szorgalmazzák.

Alapvető célunk a mai tanulólétszám megtartása. A pályaválasztás elősegítése érdekében a gimnázium tanárai a megye 40 általános iskolájában szülői értekezleteken vettek részt. Büszkék rá, hogy a két tannyelvű iskolájuk az ország 10–15 legjobbja közé sorolható.

A gimnázium 2000-től bekapcsolódott az EU Comenius programjába. A matematika területén a németországi Frankenthal város gimnáziumával, a történelem terén pedig egy olaszországi, torinói gimnáziummal terveznek közös projekteket. A két tannyelvű tagozat révén kiterjedt nemzetközi kapcsolat így tovább bővül.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése