Dalia Ferencné

Szakközépiskolai igazgató,

Nagykálló

 szszb_10-170_dalia_ferencne.jpgMegelevenedik a történelem Dalia Ferencné igazgató szobájában a nagykállói Budai Nagy Antal Szakközépiskolában. A falon 1883-ból származó tabló: kotlóstyúkot fognak körbe csibéi. A tanítványok így állítottak emléket az időnek, s latinul is megfogalmazták azt a szeretetteljes törődést, amelyet az alma materben tapasztaltak. A szekrény tetején egy korsó egyenesen Kanadából érkezett: egy öregdiák küldte, de sajnos, az osztálytalálkozó előtt magasabb ítélőszék előtt kellett számot adni földi cselekedeteiről. A hagyományokat itt igen nagy becsben tartják, van az iskola udvarán egy százéves tölgyfa, amelyről legutóbb az ötvenéves érettségi találkozóra érkezett öregdiákok kaptak egy-egy falevelet ajándékba. Dacolni az idővel, emlékezni az ifjúkorra.

Dalia Ferencné, Makay Margit Tyukodon született 1949. december 3-án. Édesanyja, Kádár Margit, háztartásbeliként kereste a család kenyerét. Ma nyugdíjas. Édesapja, néhai Makay Zsigmond, tanácselnökként intézte a helyi közösség ügyes-bajos dolgait. Férje, Dalia Ferenc, sajnos szintén meghalt.

A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban ezerkilencszázhatvannyolcban érettségizett. Utána történelem– orosz szakot választott, és a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett oklevelet. Kiment tanítani Kocsordra, de még gyarapítani akarta tudását. Ezért jelentkezett ismét a debreceni egyetemre, ahol 1974 és 76 között pedagógiai szakon végzett.

1972-ben férjhez ment, a szintén tanári pályán dolgozó Dalia Ferenchez. Olyan települést és iskolát kerestek, ahol mindketten taníthatnak. Így kapott előbb a férj állást a Budai Nagy Antal Gimnáziumban, közben Margitka Kállósemjénbe, a szomszéd faluba járt ki az iskolába. Egy év után üresedés történt a Budaiban, és az akkori igazgató, Noszály László meghívta a fiatalasszonyt is ide. 1974-től ezt az iskolát vallja második otthonának. 1994-től őt bízták meg az igazgatói tennivalók ellátásával. A második ciklust tölti.

– Az idén egy osztállyal többet, összesen tizennégyet indíthattunk – mondja az igazgatónő. Szerencsére soha nem küszködtünk beiskolázási gondokkal, tehát az itt dolgozó kartársaknak biztos a helye és az állása. Még mindig az óvónői szakképzésről ismernek bennünket megyén innen és megyén túl. Az a 24 év nem múlt el nyomtalanul. Jöttek hozzánk az egész megyéből a gyermekszerető fiatalok, és egészen korán megismerkedtek a pedagógiával, pszichológiával. Rengeteg ének, rajz és játék szerepelt az oktatásban, és nem véletlenül lettek szakmájuk legjobbjai a mi tanulóink. Bábszakkör, énekkar működött, kiemelkedett a képzőművészeti oktatás.

Az óvónői szakképzésből nőtt ki a mai pedagógiai profil, emellett közgazdasági és informatikai szakképzést szerveztek a Budaiban. A pedagógiai szakképzés igen népszerű, hiszen ma a társadalomban komoly igény mutatkozik meg a szociális és a kapcsolódó szakterületeken ilyen fajta szakmák képviselői iránt. Gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintézők lehetnek egy év múlva az érettségi után a fiatalok, a pedagógiai asszisztensek szintén egy évig tanulnak. Mindkét szakma képviselői középfokú képesítést szereznek. A gyógypedagógiai asszisztensek viszont két év tanulás után felsőfokú képesítést vehetnek át. Nemcsak az itt érettségizettek maradnak szakmai képzésre a Budaiban, hanem legalább anynyian jönnek más intézményekből is.

Az oktatási törvény módosítása kedvezőtlen helyzetbe hozta a patinás iskolát, ugyanis megszűntették a középfokú óvónői oktatás lehetőségét. Így 1991-től változott a profil, és helyette belépett a pedagógiai. Bár az itt érettségizett óvónők legtöbbje elvégezte főiskolai szinten is az óvónőképzőt.

Nehézségeink ellenére az ország legjobbjai közt tartják számon a Budait – joggal lehet büszke az igazgatónő. 1994 és ’98 között például a felsőoktatásba felvettek aránya alapján a 482 iskola közül a 19. helyen végzett a nagykállói intézmény. Ha csupán az 1995-ös esztendőt nézzük, negyedikek lettek!

Az informatikai osztály elindítása a Daliáné nevéhez fűződik. Óriási beiskolázási igény mutatkozott meg e téren, és a szülők által megfogalmazott elvárásoknak eleget téve kezdték bevezetni a tanulókat a komputervilág titkaiba. Pedagógiai szakszolgálatuk példa értékű.

2000-ben ünnepli fennállásának 130. esztendejét az egykor Főreáltanoda néven szereplő iskola. Emlékkönyvet adnak ki a jubileumra. Csendes ünneplésre készülnek, hisz a hírverés helyett fontosabb a hétköznapok pedagógiai életének javítása.

Igen nagy súlyt fektetnek a hagyományok ápolására. Örömmel tapasztalja az igazgatónő, hogy a mai diákoknak jól esik olyan patinás intézmény falai közt a tudás alapjait elsajátítani, ahol generációk koptatták a padokat. Még ma is számon tartják a legidősebb diákjukat, a 90 éves dr. Rácz Gézát. Van olyan osztály, ahol a 63. érettségi találkozóra hívják a még életben lévőket. Úgy döntöttek, évente megemlékeznek az együtt töltött időről.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése