Legány András

Vállalkozó,

Tiszavasvári

szszb_06-184_legany_andras.jpgSokoldalú ember és fiatal kora ellenére gazdag, változatos életútra tekinthet vissza. Volt hajóinas, dolgozott a FAO nemzetközi nagyberuházásán, nemrég vizsgát tett repülőgép-vezetésből. 1990-ben ígéretes vállalkozásba kezdett: lap- és nyomdatulajdonos. Játszik hangszereken, mecénása egy zenekarnak. A neve Legány András. Nyíregyházán él, de korábbi lakhelyén, Tiszavasváriban van a vállalkozása.

Rendhagyó módon kezdjük talán a bemutatását magának a vállalkozásnak az ismertetésével. A Keleti-főcsatorna hídjának közvetlen közelében öles betűk hirdetik egy épületen, hogy itt található az ő nyomdája. Korszerű nyomda ez, komplex módon, alvállalkozók nélkül képes előállítani mindenféle nyomdaipari terméket. A megrendelések 99 százalékát színes nyomással teljesítik. Szellemi termékek, könyvek előállításával is foglalkozik az üzem: egyházi megrendelésre szép mívű olvasnivalók jöttek ki a gépek alól. Előállítanak prospektusokat, posztereket, plakátokat, címkéket.

Az újság, a havilap külön figyelmet érdemel. Ez a címe: Tisza Tájmsz. Szatirikus, nem mindennapi cím. A fejlécen pedig ez olvasható: Legány és Társa GM Nyomda információs és szórakoztató havilapja. Megjelenik Tiszavasváriban, Tiszalökön, Tiszadadán, Tiszadobon és Tiszaeszláron. 1997 januárjától Rakamazon is olvashatják. Újfajta kezdeményezésről, regionális lapról van tehát szó. A lap irányvonaláról faggattam az ifjú Legány urat. Elmondta, hogy polgári lap a Tájmsz. Foglalkozik a régió politikai, gazdasági és kulturális életével, írja a környék történetét, mozgósítani is akar sok- sok pályázattal.

Egy alapítványt is létrehozott a vállalkozás. Ez pedig támogatja a helyi fúvószenekart. Nemes gesztus ez, hiszen a zenekar szerte e hazában öregbíti Tiszavasvári és a környék hírét.

Legány András a szomszéd településen, Tiszalökön látta meg a napvilágot. Aztán szülei Tiszavasváriban telepedtek le. Az általános iskolát Tiszavasváriban végezte. Mégpedig zenei tagozaton. Muzikális alkat, több hangszeren megtanult játszani. Először a hangszerek királyán, a trombitán. Tenoros volt. Egy kamarazenekarban fújta a szép hangokat. Később megtanulta a gitárt pengetni. A zene ma is közel áll hozzá, elkíséri talán az egész életén át. S nem csak azért, mert támogatja a már említett zenekart. Lányai örökölték tőle a muzikalitást. Három lánya van! Mind a három az országos, sőt világhírű Nyíregyházi 4. Sz. Zeneiskolában tanul.

Az általános iskola elvégzése után mozgalmassá vált Legány András élete. Nyíregyházán a Vásárhelyi Pál Építőipari és Vízügyi Szakközépiskolában folytatta tanulmányait. Talán túl hamar felnőttként, ha úgy tetszik, másként gondolkodott. Úgymond szemléletbeli gondok voltak vele, távozott a középiskolából. Aztán mint Gorkij tette egykoron, ő is beállt hajósinasnak, s csakúgy mint az orosz író, ő is elvégezte az Élet Egyetemét. Újpesten hajósinaskodott, itt ismerkedett meg a személyzetissel, akit korábban éppen a vásárhelyi szakközépiskolából eltanácsoltak, magyarán kirúgtak. Persze a személyzetis később leérettségizett. Legány úr is éretté vált a dunakeszi középiskolában. A tudásszomja megvolt − ezt talán a pedagógus szüleitől örökölte −, akart is tovább tanulni. Felvételizett a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, a biológia-technika szakon akart diplomát szerezni. A felvételije azonban nem sikerült. (Akkoriban mondták, hogy a főiskolára nehezebb bejutni, mint azt elvégezni.)

Munkát vállalt Rakamazon a nemzetközi szervezet, a FAO talajjavító, öntözőfürt beruházásán. Rakamazon ismerkedett meg a Nyíregyházáról ide dolgozni járó Kovács Máriával, aki később a felesége lett. Az ifjú házaspár a Tisza-parti nagyközségben, Rakamazon fotózott, műtermet nyitott. Kicsit később Nyíregyházára költöztek, szintén fotózással foglalkoztak. A színes laborálást elsők közt vezették be megyénkben. Egy gmk-ban dekorációs fotósként dolgoztak, érdekelni kezdte őket a nyomdai fotózás.

Amikor várossá vált Tiszavasvári, ide jöttek lakni, s nyitottak egy dekorációs műhelyt. Ez a műhely alapozta meg a mostani, korszerű nyomdát. Egy kölcsöngéppel kezdték a nyomdai munkát ketten-hárman. Most tizenhat embernek ad a nyomda munkát és kenyeret.

Most Nyíregyházán van a Legány család meleg otthona. A vállalkozó fiatalember innen jár ki nap mint nap a híd melletti nyomdába, szerkesztőségbe. Ebben a szellemi műhelyben nem egyszer elmondta: büszke a szüleire. A főiskolai tanár apjára, s édesanyjára, aki kémiára tanította diákjait a középiskolában, s ezek a diákok figyelemre méltó sikereket értek el. Jogos büszkeséggel említette Máriát, a nővérét, aki világhírű hidrobiológusként Lengyelországban él.

Legány Andrásnak eddig ennyi a története. A lapjában a történet íródik tovább…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése