Huray Gábor

Kamarai elnök,

Nyíregyháza

szszb_02-22_huray_gabor.jpgEgy érdekes, sokoldalú ember bemutatására számíthat az olvasó. A nyíregyházi Huray Gábor beosztásainak, tisztségeinek, kitüntetéseinek felsorolása nem kis fel-adat. Elöljáróban csak annyit, hogy vállalkozó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kézműves Kamara elnöke, e kamara országos elnökségének is tagja, német tapasztalatokkal is rendelkezik…

Bár őszes már a haja, még fiatalnak, vagy inkább fiatalosnak mondható. 1948-ban született Nyíregyházán. Az általános iskola elvégzése után a jó hírű 110-es Szakmunkásképző Intézetben kitanulta a vízvezeték-szerelő szakmát. 1962-ben az ÉPSZER Vállalathoz szegődött, ahol 1978-ig volt szerelő, kitűző, vezető szerelő, épületgépész technikus, szerelőipari művezető. 1979-től két évig a TESZÖV műszaki irodáján műszaki ellenőrként bővítette szakmai és emberi ismereteit. Másfél évtizeddel ezelőtt, 1980-ban váltotta ki a kisiparos engedélyét, vízvezeték-szerelőként dolgozott. Aztán három szakmából tett mestervizsgát. Víz-, gáz-, központifűtés és csőhálózat-szerelő.

Megyénkben és a szomszédos megyékben is letette munkájával a névjegyét. Tokajban, a borok királyának városában részt vett a mezőgazdasági szakmunkásképző, a központi orvosi rendelő, a kereskedelmi iskola építésében. A nyíregyházi konzervgyár ezeradagos konyhájának építésénél szintén sokat dolgozott. A Tiszavasvári Vegyészeti Gyár, a vajai konzervüzem, a rohodi édesipari üzem építésénél is szorgoskodott.

Kitüntetéseinek, elismeréseinek felsorolása is megtölt egy bekezdést. 1986-ban Emléklappal ismerték el munkáját. 1987-ben Országos Kiváló Szervezeti Munkáért elismerést kapott, később megyei KIOSZ-oklevéllel tüntették ki, aztán megkapta a Kiváló Szervezeti Munkáért kitüntetés arany fokozatát. Ezerkilencszázkilencven fontos dátum volt az életében, ekkor a Kiváló Kisiparos kitüntetés arany fokozatát vehette át. 1992-ben a megtisztelő Aranykoszorús Mester kitüntetést kapta meg. 1971-től 1985-ig a városi tanácsnak is tagja volt, ez idő alatt többször kapott jó szót, elismerést tevékenységéért.

Közéleti munkájának említése szintén külön bekezdést érdemel. 1982-től a vízvezeték-szerelők mestervizsga-bizottságának tagja, majd elnöke lett. 1988-tól a központi mestervizsga-bizottság megyei elnökeként tevékenykedett. 1988-tól a nyíregyházi alapszervezet elnöke volt, nyolcvankilenc óta a Nyíregyházi Építőipari Testület elnöki tisztét tölti be. Az épületgépész szakosztály elnöke is. 1990-ben az IPOSZ megyei alelnöke lett, és országos elnökségi tag. 1994 őszén a megyei kézműves kamara elnökének választották, ezerkilencszázkilencvenöt januárjától a Magyar Kézműves Kamara Országos Elnökségének tagja. Közéleti munkája más szakmák területére is átnyúlik: mellesleg a megyei kereskedelmi és iparkamara elnökségének is tagja.

Hobbija, szerelme volt sokáig a labdarúgás. A nyíregyházi NB I/B-s szakosztály ificsapatában rúgta a bőrt, majd az ÉPSZER kispályás csapatát erősítette. Mostanában italgyűjteménnyel büszkélkedhet. A címkés hazai és külföldi italok együtt szép látványt nyújtanak.

A felesége a megyei kórházban vezető asszisztens. A fia szakmabeli lett, ő központifűtés-szerelő. Lánya közgazdasági egyetemre jár, diplomát akar szerezni.

A műhelye, a vállalkozása nagyszerűen gépesített, korszerű eszközökkel rendelkezik, teherautója is van. A csöves, vezetékes szakmákban komplex szolgáltatást tud nyújtani. Üzleti köre első sorban a keleti régióra terjed ki, innen kapja a megrendeléseket. Itt vívott ki szakmai tekintélyt magának.

A szakmai kamarában is szerteágazó tevékenységet folytat, illetve akar folytatni. Ismeretes, hogy a magyar kamara nyugati mintára alakult. Ezért is volt Huray Gábor háromszor Németországban szakmai tanulmányúton, főleg a mesterképzést tanulmányozta.

Mit szeretne elérni? Mint mondja, a kézműveseknek a leadózott pénzből nem jut műszaki fejlesztésre. A rendszerváltás után megszüntették az elkülönített tartalékalapot, amiből gépeket lehetett vásárolni. Szeretné, ha visszaállítanák a lehetőséget. Ösztönözni kellene a kézműveseket a tanulótartásra. Vallja, hogy német mintára piramisszerűen kellene bevezetni a szervezési rendszert, alul a kisvállalkozók, a csúcson a mamutcégek, a nagyvállalkozók állnának. Jó együttműködést szeretne az önkormányzatokkal és a másik két megyei kamarával. Neki is köszönhető, hogy 1995 tavaszán a nyíregyházi Kelet-Nyugat Expóra jönnek a bajor kézművesek is. A bajorok a márkás munkájuk kiállítása mellett márkával is hozzájárulnak a kiállítás megrendezéséhez. Ukrán, lengyel, szlovák és román kézműveseket is várnak a nemzetközi expóra. Az ismerkedés, a barátkozás mellett konkrét üzletkötésekre is sor kerülhet. Az expo egyfajta hidat is jelenthet az említett kiállítók között. S az egyik „hídverő”, a házigazda Huray Gábor lesz.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése