Heidl Beáta

Szakreferens,

Miskolc

baz_07_20_heidl_beata.jpgA méltán nagy hírű Földes Ferenc Gimnáziumban tanárai elsősorban a bölcsész pálya felé „terelgették”, míg szülei jogásznak szerették volna látni. Eddigi életútjával valójában mindkettőt megvalósította Heidl Beáta, hiszen a szociális alapszolgáltatás, az időskorúakkal való foglalkozás, az ellátottak jogi képviselete, a jogvédelem mindkét szakterület ismeretét, az ismeretek alkalmazását teszi szükségessé.

Apai ágon osztrák felmenőkkel büszkélkedhet. Gépészmérnök, több nyelven beszélő édesapja a December 4. Drótgyárban dolgozott, ahol külkereskedelmi vezetőként a fél világot bejárta, onnan vonult nyugdíjba. A ma már ugyancsak nyugdíjas édesanyja ugyanennél a cégnél volt könyvelő. A család idősebbik gyermekeként 1971. június 30-án született Miskolcon. Ágnes húga pedagógus, Lillafüreden a Walldorf Általános és Középiskola tanára. A Győri-kapu környékén nőtt fel, alapfokú tanulmányait az igencsak jó nevűnek számító 40. Számú Általános Iskolában folytatta, ahol sportosztályba járt, kézilabdázott, és közben nagyon jól tanult. Középiskolai tanulmányai alatt a Miskolc határain túl is ismert, kiváló pedagógus, Tóth Bertalan magyar-tanár keze alatt „pallérozódott”.

A sikeres érettségi után 36. Számú Általános Iskola pedagógiai asszisztenseként tevékenykedett, majd négy éven keresztül az Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda szociális tanácsadója volt. 1996-tól az önkormányzat által működtetett Őszi Napsugár Otthon gondozási részlegvezetője, majd általános igazgatóhelyettese lett.

2004-től a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány ellátottjogi képviselője, a Területi Gondozó Szolgálat szakreferense. A tevékenységéhez szükséges szaktudás megszerzésének első lépcsőfoka a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola általános szociális munkás szakán 1998-ban szerzett diploma. Tanulmányait 2000-től 2002-ig az ELTE Szociológiai, Szociálpolitikai és Továbbképző Központjában folytatta – szociálpolitikus lett. 2003-ban szociális szakvizsgát tett a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetben, egy évvel később ugyanitt ellátottjogi-betegjogi képviselő lett.

Jelenleg négy szolgáltatási központ közel 100 munkatársának tevékenységét irányítja. Az önkormányzati struktúrán belül szervezeti és kommunikációs kapcsolatban áll társönkormányzatokkal, többcélú kistérségi munkaszervezetekkel, hatósági munkát végző szervezetekkel, valamint nonprofit szervezetekkel. Ellátottjogi képviselőként B.-A.-Z. megye területén a szociális alapellátásban részesülők, illetve a szakosított ellátást igénybe vevők jogérvényesülését segíti, szakreferensként feladata Miskolcon az időseknek nyújtott szociális alapszolgáltatások szakmai koordinálása.

2000 óta rendszeresen részt vesz a felnőttképzésben: szociális munka, gondozástan, szociálpolitika és társadalomismeret tárgyakat oktat.

Az elmúlt években a Módszertani terepintézmény projekt keretében részt vett a szociális képzések gyakorlatának kidolgozásában, a SZOLID programmal kapcsolatos kutatásban, a Jogvédelmi Füzetek sorozat több számának szerkesztésében. Alapító tagja a Jogvédők az Emberi Méltóságért Egyesületnek.

Nagy örömmel tölti el, hogy eddigi tevékenységeit 2006-ban a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány „Jogvédelemért” díját vehette át.

„Talán nem mondok újat, ha úgy gondolom, hogy ezen a pályán az empátia az elsődlegesen megkövetelt képesség  – vélekedik Heidl Beáta. – Mellette a szorgalom és a szakma iránti elkötelezettség a legfontosabb. Naprakésznek kell lennünk a jogi ismeretekben, hiszen ellátottjogi képviselőként, a szociális ellátást igénylők jogvédelme során olyanokkal találkozunk nap mint nap, akik alacsony érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek. Hozzájuk kell eljuttatni a hatékony jogvédelmet, hogy segíteni tudjunk problémáik megoldásában. Bár a szüleim folyamatosan erősítették bennem az ambíciót, a hatalom, a vezetés sohasem vonzott, én mindig »csak« dolgozni akartam.”

Heidl Beáta második házasságában él, férje Futó Kálmán, a Szépkorúak Háza Kht. ügyvezető igazgatója, szociálpolitikus. Együtt nevelik az ő első házasságából származó Dánielt, aki az Avasi Gimnázium – hatosztályos tagozatának – elsős tanulója, de gyakori vendég náluk a férje ugyancsak első házasságából született Boglárka is, aki Budapesten él.

A szabad idő eltöltésében a család kedvencének számító kétéves berni pásztorkutya segít. Télen a síelés, nyáron a Rakaca-tó partján található hétvégi ház jelenti az aktív pihenést, amelyet számtalan kerékpáros, gyalogos kirándulással is „fűszereznek”. Sorsával szinte teljesen elégedett, örül annak, hogy a családi „hátszéllel” szakmájában sikeresen tevékenykedhet. A jövőt illetően számtalan elképzelése van, ezek közül most a jogvédelem terén való továbbképzés látszik legaktuálisabbnak.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése