Halászi Gáborné

A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője,

Csenger

szszb_09-122_halaszi_gaborne.jpgMosolygós, kedves asszony, a lénye megnyugtató, bizalomgerjesztő. Talán pontosan ilyen alkatra van szükség egy olyan szolgálat élén, amely a társadalom perifériájára szorult emberek ügyeit karolja fel. Az élet árnyoldalával szembesül nap mint nap. Neki kell hitet, erőt adnia azoknak, akik már elvesztették a reményt, vagy átmenetileg kerültek olyan helyzetbe, hogy képtelenek magukról gondoskodni.

Ura községben született 1957. április 16-án. Édesanyja, Zolcsák Julianna ma már nyugdíjas. Édesapja, Szabó András szintén nyugdíjas. Egy fivére született: András, építész és az ország nyugati csücskében, Sopronban él.

Halászi Gáborné, született Szabó Éva, a csengeri gimnáziumban érettségizett 1975-ben. Ezután elvégezte a Bessenyei György Tanárképző Főiskola óvodapedagógiai szakát, majd újabb diplomát szerzett Egerben az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán pedagógia szakon.

Ma már a gyermekei is egyetemisták, Henrietta a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsész karán angolt tanul, Csaba repülőmérnöknek készül a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Halásziné a diploma átvétele után óvónőként helyezkedett el. Pátyodon, Csengerben és a környékbeli településeken tíz éven át nevelte a kisgyerekeket. Hamarosan vezető óvónőként tevékenykedett.

Amikor a csengeri gimnáziumban bevezették a középfokú óvónői képzést, a szakmai gyakorlat oktatására felkérték Halászi Gábornét. Három éven át tanított a város gimnáziumában.

Újabb megméretést és kihívást jelentett neki az a lehetőség, hogy Csengerben kiírták a pályázatot a családsegítő központ létesítésére, és az igazgatói poszt betöltésére. Három pályázó közül Halászinét választották.

Végül is ezerkilencszázkilencvenhétben jött létre a központ, négy felsőfokú végzettségű dolgozónak adtak állást azonnal. A négy családgondozóhoz tízezer ember tartozik: nemcsak a csengeri rászorulókat látják el, hanem a környékbeli települések is idetartoznak. Csengerújfalu, Pátyod, Szamosbecs, Szamosangyalos, Csengersima, Komlódtótfalu, Szamostatárfalva családsegítői és gyermekjóléti ügyeit intézi a csengeri központ.

– Az a tapasztalatunk, hogy egyre nagyobb az igény, hiszen a társadalmi, gazdasági változások hatására mind többen szorulnak a perifériára – magyarázza Halásziné. Úgy véljük, hogy csupán segélyekkel nem lehet feloldani ezt a nagyarányú feszültséget. Ennél sokkal szélesebb körű segítségnyújtásra van szükség. Főként két területen, mentális és szociális segítségre számíthatnak a bajbajutottak. Életvezetési tanácsot adunk, ami a pénzkereséstől a pénz beosztásáig, a pszichológiai ismeretektől a jogiakig számos információval látja el azokat a családokat, melyek a látókörünkbe kerülnek.

Már a Halásziné igazgatói működése idején alakították meg a nyugdíjas szeretetklubot, amelynek most száz tagja van. A fogyatékos gyermekek szüleinek klubjához tizenöt apa és anya tartozik. Egyre inkább specializálódik tevékenységük. Igen sokrétű az a lehetőség, amit nyújtani akarnak, és amit a helybeliek és a környékbeliek igényelnek.

– A korábbi években is éltek köztünk olyan családok, amelyek igen nehéz helyzetbe kerültek átmenetileg – hallottuk Halászi Gábornétól. A szociális hálónak mondott védőburok azonban egyre lyukasabb, és nincs az a tengernyi segítség, amelyet ne lehetne eredményesen felhasználni. Legyen szó akár pénzről, akár jó szóról, akár intézményes támogatásról, egyre szélesebb igényt kellene kielégíteni.

A család szerepe átértékelődött, ezt mindannyian tudjuk. Az egykor gazdasági alapon működő közösség régóta nem tölti be ezt a tisztet. Mégis, az embereknek igénye van a szeretetteljes légkörre. Csakhogy a családokat elemi erővel sújtó gazdasági nehézségek miatt sokan elvesztik a létbiztonságot jelentő állást, így a biztos megélhetést, és lassan csúsznak lefelé. A családsegítő központban a szakemberek úgy látják, hogy újratermelődik a szegénység, mert a megélhetési gondokkal küzdő családfő nem tudja úgy elindítani a gyerekét az életben, mint az, aki lényegesen jobb anyagi körülmények közt él. A segítségnyújtásnak mindig egyedinek kell lennie, hiszen nincs két egyforma élethelyzet, és nincs két egyforma megoldás.

Halászi Gáborné igyekszik mindent megadni a rászoruló családoknak. Különösen akkor fáj a szíve, ha egy gyermek kiszolgáltatottságát látja. Igen nehéz esélyegyenlőséget teremteni azoknak, akik eleve hátránnyal indulnak. A központi akaratot a helyi lehetőségekkel párosítják, és talán így sikerül elérni, hogy a lehető legkisebb zökkenőkkel induljanak a hátrányos környezetből startoló gyerekemberek.

Szabadidejében az otthonát csinosítja, hétvégeken főz, takarít, várja haza egyetemista gyermekeit, és készíti nekik a finom hazai falatokat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése