Dr. Tóth Katalin

Osztályvezető főorvos,

Mátészalka

szszb_04-178_dr_toth_katalin_1.jpgHajdúból Szatmárba költözött egy orvosházaspár. Dr. Tóth Katalin és dr. Makónyi Károly élete első munkahelye a mátészalkai kórház. A sebészeti osztály vezetője, Makónyi főorvos innen készül nyugdíjba.

Arról beszélgetünk Tóth főorvosnővel, vajon miért marad meg az ember élete első munkahelyén? ’63-ban vette át a diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, s a megpályázott helyek közül itt foglalhatta el állását. Mélyvíz volt ez a javából, hiszen egy vidéki kórházban sokkal hamarabb kap fontos feladatot egy kezdő, mint például a klinikán. Az általános belgyógyászati tennivalók mellett a fertőző betegségeket is itt kezelték. Akik akkor kezdték a pályájukat, jól emlékeznek arra, hogy az állandósult szakemberhiány miatt éveken át szerveztek telepügyeletet. Ez azt jelentette, hogy az ügyeletes orvos a gyerek, a fül-orr-gége, a fertőző, a szemészeti és a belgyógyászati betegeket is megnézte az éjszakai ügyelet alkalmával és hétvégén.

Szatmárban nem arról voltak híresek az emberek, hogy lépten-nyomon orvoshoz jártak. Csak indokolt esetben keresték fel a kórházat. A ’60-as évek elején az ellátandó területhez tartozott Fehérgyarmat és környéke is, mígnem ’63-ban megnyílt a fehérgyarmati kórház. Érdekes megfigyelést tehettek akkor az orvosok. Ha már nem segíthetett a medicina, a gyógyíthatatlan beteget hazakérte a családja, körükben távozzon az élők sorából. Ma pedig megrendítő azt látni, hogy az élete alkonyához érkezett betegtől mintegy szabadulni akar a családja, vegye fel inkább a kórház, és az intézmény falai közt várja be az utolsó óráját. Valahogy akkor a család melege, az összetartozás érzése nem engedte meg ezt a lélektelen bánásmódot a haldoklóval.

Bővült a belgyógyászat, előbb két pavilonnal, később a megszüntetett kocsordi szanatórium helyén aktív belgyógyászati részleggel. Területi elv alapján a II-es Belgyógyászat egy részét Kocsordon helyezték el.

Tóth főorvosnő ’68-ban szakvizsgázott belgyógyászatból, majd 3-4 évig vezette is ezt az osztályt. Közel tíz éve pedig másodfőorvos. Szakmai érdeklődése a diabetológiára irányult. Sok-sok beteg adatának összegzése, a gyógyításuk során szerzett tapasztalat során rájött, hogy a helytelen táplálkozás, a zsírdús étrend, a mozgáshiány, a stressz szinte törvényszerűen vezet a cukorbetegséghez. Noha véglegesen meggyógyítani nem tudják, azért ha meghatározott időközönként jönnek a gondozásra a diabéteszesek, akkor viszonylag egészségesként élhetik napjaikat. Igen fontosnak tartják a szövődmények megelőzését a gondozás során. Sajnos, a nehezedő megélhetési körülmények is okolhatók a diabétesz terjedéséért, hiszen a korszerű táplálkozás alapanyagai drágábbak, mint a zsírfélék. Tapasztalatairól tudományos üléseken is beszámolt a főorvosnő.

A férje, Makónyi főorvos úr is hasonló életpályát futott be. Amikor idejött, egy főorvos mellett két beosztott dolgozott az osztályon. A beosztottak minden második nap ügyeltek. Viszont tucatszámra kaptak olyan feladatokat, amelyeket ma speciális osztályok látnának el. Így például az általános sebészeti betegek mellett megoperálták a koponyasérülteket, az urológiai és a traumatológiai betegeket, de még a gyerekeket is. Éveken át vezette az onkológiai gondozót.

Makónyi Károly főorvos a gyomorműtétek adatait összegezte és adta közre a kollégáinak tudományos üléseken, a sebészeti szakcsoport rendezvényein. Érdekes megfigyelést tettek az osztályon, az évek során egyre kevesebb esetben kellett műteni a gyomorbetegeket. Mindezt annak tulajdonítják, hogy a hatásos gyógyszerekkel, az időben elkezdett kezeléssel elérhetik a kívánt eredményt, és csak végső esetben kell megműteni a pácienst.

Mi ad egy orvosnak örömet? Egyértelműen azt fogalmazta meg Tóth főorvosnő, az, ha a beteg meggyógyul. Ebben pedig lehetett része neki is és férjének is, hisz a több mint három évtized alatt betegek ezreinek segítettek a bajban. Azt külön kihangsúlyozza a doktornő, hogy amikor ők a mátészalkai kórházba kerültek, szinte minden osztályon fiatal orvosok kaptak állást. Egy nagyon jó közösség kovácsolódott össze. Nemcsak a szakmai munkában, hanem a magánéletben, a szabad idős programokban is társai voltak egymásnak. Így nem is vették fel a másodnaponkénti ügyeletet, nem érezték a fizikai fáradtságot. Az pedig szakmai sikerélményekhez juttatta őket, hogy igen fiatalon foglalkozhattak a legkomolyabb esetekkel is. Mélyvíz volt ez vagy kényszerpálya? A választott hivatás gyakorlásához mindketten megtalálták a feltételeket.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése