Dr. Bolodár Alajos

Osztályvezető főorvos,

Mátészalka

szszb_19-154_dr_bolodar_alajos.jpgA nem mindennapi név egy rokonszenves embert takar: a Mátészalkai Területi Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezetőjére hálával gondolnak vissza mindazok, akiken segített, akiket meggyógyított. S nem utolsósorban emlékeznek rá a keze között világra jött kis emberkék is. Azok, akikről, amikor először felsírnak, nem tudni: koldusnak vagy királynak születtek erre a világra.

Dr. Bolodár Alajost 1953 áprilisában, a „költészet napján” anyakönyvezték Debrecenben. Édesanyja, Mészáros Mária, harminc éven át iskolaigazgatóként dolgozott Debrecenben. Édesapja, Bolodár Alajos, a DOTE adminisztrációs vezetője, főtitkára volt. Felesége, Dr. Madai Éva, radiológus főorvos a Kenézy-kórházban. Elsőszülöttjük Éva, pedagógus. Férjével, Nagy Gáborral, aki programozó matematikus, Budapesten él. Fiatalabb gyermekük Péter, ötödéves a közgazdaságtudományi egyetemen.

Dr. Bolodár Alajos a KLTE Gyakorló Gimnáziumában érettségizett 1971-ben. Hippokrateszi esküjét a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, a DOTE-ntette le 1977-ben. Négy évvel később ugyanitt már a szülész–nőgyógyász szakorvosi vizsgáját abszolválta.A munka melletti folyamatos tanulás megszállott híve: 1989-ben angol nyelv-, ezzel egy időben humán genetikus szakorvosi vizsgát tesz. Tizenöt évvel orvosi diplomájának megszerzése után az orvostudományok kandidátusa cím büszke tulajdonosát tisztelhetjük személyében. 1995-ben már felsőfokú C jelű ultrahangjártassággal rendelkezik.

Orvosi munkáját 1977-ben, gyakornokként kezdte a DOTE Női Klinikáján. Ugyanott tanársegédként hasznosította tudását 1985-ig. Azt követően hét éven át osztályvezető tanársegéd, majd ’97-ig osztályvezető adjunktus mindaddig egyetlen munkahelyén. Pályája újabb állomása 1998-tól a Mátészalkai Területi Kórház: a szülészeti és nőgyógyászati osztály vezető főorvosa lett, miközben két éven át ellátta a központi műtő vezetését is. „Az ország legnagyobb ágyszámú és betegforgalmú klinikáján 20 évet eltöltve módomban állt a szülészeti és nőgyógyászati kezelések, műtéti beavatkozások széles palettáját megismerni és alkalmazni, amit kitűnően tudtam használni kórházi körülmények között is.

Kiváló tanítómestereimnek, elsősorban Lampé László, Papp Zoltán és Borsos Antal professzor uraknak köszönhetően csaknem valamennyi nőgyógyászati műtét kivitelezésében megfelelő jártasságra tettem szert” – írja szakmai önéletrajzában. Dr. Bolodár Alajos alkalmazza és fontosnak tartja az új, szövetkímélő technikákat, a szervmegtartó műtéteket. Több mint húsz éve végez endoszkópos műtéteket. Rendelkezik mind a laparoszkópos, mind a hysteroscopos operatív gyakorlattal.

Speciális képzettséggel bír az intrauterin beavatkozások területén. Ő az az orvos, aki hazánkban a legelsők között végzett chorionboholy mintavételt, magzati szerv punkciókat, intrauterin shunt műtéteket.

Alapvető neonatológiai jártassággal rendelkezik: tud újszülöttet resuscitálni. Ismeri és alkalmazza a lumbális-peridurális, valamint a spinális érzéstelenítési módokat, akárcsak az intratracheális narkózis különböző módozatait. Vezetése alatt, részben tervei alapján történt meg az osztály rekonstrukciója. Korszerű, egyágyas szülőszobákat alakíttatott ki, amelyekben lehetőség nyílott a hozzátartozók jelenlétére is.

Bevezette az anyák kívánsága szerinti „rooming-in” ellátást. A szülésszámuk évek óta ezer körül alakul. Szülészeti szakmai mutatóik jók. A 110 ezres lakosság női rétegének problémáit az osztályon oldják meg. Az éves járóbeteg-ellátásban részesítettek száma a huszonhat ezret, a fekvő betegek száma a 2700-at éri el. Az osztályvezető főorvos gondol munkatársaira is: nemcsak ő maga tanul, de a vele együtt dolgozókat is megtanítja arra, amit ő már tud: így képezi ki orvostársait a laparoszkópos beavatkozásokra és az endoszkópos sebészet alapjaira. Lehetővé tette azt is, hogy minden szakorvos rendelkezzen UH-jártassági bizonyítvánnyal. Mellettük két UH-szakasszisztenst is kiképzett. 1998-ban megszervezte a genetikai tanácsadást, amihez sikerült megszereznie az OEP anyagi támogatását a kórház számára. Még abban az évben létrehozta a „Mátészalka Szülészetéért Közhasznú Alapítványt”, melynek a kuratóriumi elnökévé választották.

Dr. Bolodár Alajos jó néhány szakmai társaság tagja. Rendszeres résztvevője a külföldi tanulmányutaknak és kongresszusoknak. Számos magyar és angol nyelvű előadás, kiadvány és közlemény szerzője. 2004. július elseje óta tanszékvezető főiskolai docense a Debreceni Egyetem Nyíregyházai Főiskolai Kara Védőnői Módszertani Tanszékének.

Önzetlen és áldozatkész munkájáért kapott elismerései közül legbüszkébb a 2003-ban, a Semmelweis napon kapott főtanácsosi címére.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése