Harsányi Imréné

Főigazgató,

Mátészalka

szszb_19-160_harsanyi_imrene.jpgAz országban az egyetlen olyan házaspár a Harsányi, ahol a feleség és a férj egyaránt főigazgatója egy kórháznak. A megyében megbecsülésnek örvend Harsányi Imre, aki hosszú évek óta sikeresen irányítja a kisvárdai kórházat. 2004. október 11-től, pedig Harsányi Imrénét nevezték ki a Mátészalkai Területi Kórház főigazgatójává. Nem akármilyen feladatot vállalt magára a törékeny családanya: válságmenedzselést egy meglehetősen nehéz pénzügyi helyzetben, 89 ezer ember fekvőbeteg-ellátásának egyre magasabb szinten történő megszervezését. S mindezt olyan társadalmi, gazdasági környezetben, amikor a nemzetgazdasági mutatók nemhogy a fejlesztést, hanem a szintentartást is nehézzé teszik. Ráadásul a sok éve emlegetett, az 1990-es években elkezdődött, majd szép csendben lanyhuló, az egészségügy egészét átfogó reform egyrészt gazdaságos, sok szakmai területen, főként a drága műszerigényes szakmákban centralizálást igényel.

Másik oldalról egy hátrányos helyzetű térségben, amelyben a munkanélküliség átlaga messze meghaladja az országost, a családok megélhetését szinte csak egy keresetre alapozhatják, most a racionalizálás, a talpon maradás esetleg munkahelyek megszüntetését, a munkavállalók részéről annak elvesztését jelentheti – mindezt annak az új főigazgatónak kell levezényelnie, aki ebben a kórházban töltötte eddigi életét, többféle beosztásban ismerte meg a kollégái szakmai, emberi kvalitásait.

Harsányi Imréné Matolcson született 1958. június 28-án Kövér Anna lánykori néven. Édesanyja, Szatlóczky Magdolna, 72 éves. Édesapja, néhai Kövér Béla, a Vetőmag-termeltető Vállalat vezető-helyettese volt. Házasságából Anna nevű lányuk született, aki az Esze Tamás Gimnázium elsős diákja. Az igen elfoglalt szülők tinédzser lánya igen szorgalmas, a családi otthon légkörében a közösségért érzett felelősségvállalást, és a munka magas szintű ellátásának igényét tapasztalja.

A főigazgatónő számos végzettsége közül a pécsi Állam- és Jogtudományi Kar jogi szakokleveles közgazdász diplomát emeli ki. Egészségügyi menedzserként a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem oklevelét vehette át. Költségvetési könyvvizsgáló minősítése is van, kincstári biztos. A tudományos tevékenység iránti elhivatottságát jelzi az amortizációról készült modell javaslata. Ráadásul papírra vetette és egy team tagjaként, kidolgozta a Miniszterelnöki Hivatal Stratégiai Elemző Központja számára „Az egészségügy kimagasló hatékonyságú ágazat” címmel a szakmai meglátásait. Szakmai pályája ragyogóan példázza az egyre többet és egyre jobban tenni akaró, a vezetővé válás lépcsőfokain egyre feljebb lépkedő munkavállaló klasszikus példáját. Volt analitikus és főkönyvi könyvelő, belső ellenőr, anyaggazdálkodási osztályvezető, gazdasági igazgatóhelyettes a mátészalkai kórházban.

Szakmai kitekintést hozott számára a Fejér megyei Szent György Kórházban a gazdasági igazgató-helyettesi poszt betöltése 1988 és 1991 között. Egy évtizeden keresztül, 1991 és 2001 között a Mátészalkai Területi Kórház gazdasági igazgatójaként már tevékeny részese lehetett az intézmény felső vezetésének. Izgalmas és nyugalmas időszakként emlékszik vissza az Állami Számvevőszéknél eltöltött közel három évre. A közéleti tevékenység is közel áll Harsányiné érdeklődéséhez, hisz az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Országos Egyesületének vezetőségének, a Magyar Ápolási Egyesület országos felügyelő bizottságának elnöke.

Az egészségügyi ágazat általános válsága, az alulfinanszírozottság és annak instabilitása alapján fogalmazta meg vezetői elképzeléseit. A beteg jogos érdekét a legszűkösebb gazdasági helyzetben is szem előtt tartja. A tulajdonossal a tényeken alapuló tájékoztatást folytat, s ugyancsak nyílt, őszinte, folyamatos információs kapcsolatot ápol a dolgozókkal. A jogszabályok betartása mellett a döntéseibe bevonja a kórházi tanácsadó testületeket, érdekképviseleti szervezeteket.

A vezetési gyakorlatot a hagyományos alapelemek következetes megvalósításával képzeli el, s mindehhez jól tudja kamatoztatni negyedszázados kórházi és 18 éves vezetői gyakorlatát, valamint az ÁSZ-nél szerzett tapasztalatát. Elhivatottságát az egészségügy és a mátészalkai kórház iránt nem is szükséges külön hangsúlyoznia.

Célul tűzte egy betegközpontú, költséghatékony módon működő kórház kialakítását. Nagyon fontosnak ítéli a kórház racionális működtetését és megtartását, hogy a szatmári térség központjában a város és a környék megbízható egészségügyi ellátást élvezzen. E célokhoz rendeli a feladatokat, mert Stendhallal együtt vallja: „Aki a célt akarja, annak az eszközöket is akarni kell.” Az irodák ablakai rég sötétek, amikor az estébe hajló szürkületben az ajtóig kísér. Harsányi Imrénét még várják azok a feladatok, amelyeket arra a napra érzett a magáénak.

A család örül, ha a sikeres vezetőt anyai szerepben látják, esetleg természetjárásra indulhatnak valamelyik hétvégén.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló