Harsányi Imréné

Főigazgató,

Mátészalka

szszb_19-160_harsanyi_imrene.jpgAz országban az egyetlen olyan házaspár a Harsányi, ahol a feleség és a férj egyaránt főigazgatója egy kórháznak. A megyében megbecsülésnek örvend Harsányi Imre, aki hosszú évek óta sikeresen irányítja a kisvárdai kórházat. 2004. október 11-től, pedig Harsányi Imrénét nevezték ki a Mátészalkai Területi Kórház főigazgatójává. Nem akármilyen feladatot vállalt magára a törékeny családanya: válságmenedzselést egy meglehetősen nehéz pénzügyi helyzetben, 89 ezer ember fekvőbeteg-ellátásának egyre magasabb szinten történő megszervezését. S mindezt olyan társadalmi, gazdasági környezetben, amikor a nemzetgazdasági mutatók nemhogy a fejlesztést, hanem a szintentartást is nehézzé teszik. Ráadásul a sok éve emlegetett, az 1990-es években elkezdődött, majd szép csendben lanyhuló, az egészségügy egészét átfogó reform egyrészt gazdaságos, sok szakmai területen, főként a drága műszerigényes szakmákban centralizálást igényel.

Másik oldalról egy hátrányos helyzetű térségben, amelyben a munkanélküliség átlaga messze meghaladja az országost, a családok megélhetését szinte csak egy keresetre alapozhatják, most a racionalizálás, a talpon maradás esetleg munkahelyek megszüntetését, a munkavállalók részéről annak elvesztését jelentheti – mindezt annak az új főigazgatónak kell levezényelnie, aki ebben a kórházban töltötte eddigi életét, többféle beosztásban ismerte meg a kollégái szakmai, emberi kvalitásait.

Harsányi Imréné Matolcson született 1958. június 28-án Kövér Anna lánykori néven. Édesanyja, Szatlóczky Magdolna, 72 éves. Édesapja, néhai Kövér Béla, a Vetőmag-termeltető Vállalat vezető-helyettese volt. Házasságából Anna nevű lányuk született, aki az Esze Tamás Gimnázium elsős diákja. Az igen elfoglalt szülők tinédzser lánya igen szorgalmas, a családi otthon légkörében a közösségért érzett felelősségvállalást, és a munka magas szintű ellátásának igényét tapasztalja.

A főigazgatónő számos végzettsége közül a pécsi Állam- és Jogtudományi Kar jogi szakokleveles közgazdász diplomát emeli ki. Egészségügyi menedzserként a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem oklevelét vehette át. Költségvetési könyvvizsgáló minősítése is van, kincstári biztos. A tudományos tevékenység iránti elhivatottságát jelzi az amortizációról készült modell javaslata. Ráadásul papírra vetette és egy team tagjaként, kidolgozta a Miniszterelnöki Hivatal Stratégiai Elemző Központja számára „Az egészségügy kimagasló hatékonyságú ágazat” címmel a szakmai meglátásait. Szakmai pályája ragyogóan példázza az egyre többet és egyre jobban tenni akaró, a vezetővé válás lépcsőfokain egyre feljebb lépkedő munkavállaló klasszikus példáját. Volt analitikus és főkönyvi könyvelő, belső ellenőr, anyaggazdálkodási osztályvezető, gazdasági igazgatóhelyettes a mátészalkai kórházban.

Szakmai kitekintést hozott számára a Fejér megyei Szent György Kórházban a gazdasági igazgató-helyettesi poszt betöltése 1988 és 1991 között. Egy évtizeden keresztül, 1991 és 2001 között a Mátészalkai Területi Kórház gazdasági igazgatójaként már tevékeny részese lehetett az intézmény felső vezetésének. Izgalmas és nyugalmas időszakként emlékszik vissza az Állami Számvevőszéknél eltöltött közel három évre. A közéleti tevékenység is közel áll Harsányiné érdeklődéséhez, hisz az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Országos Egyesületének vezetőségének, a Magyar Ápolási Egyesület országos felügyelő bizottságának elnöke.

Az egészségügyi ágazat általános válsága, az alulfinanszírozottság és annak instabilitása alapján fogalmazta meg vezetői elképzeléseit. A beteg jogos érdekét a legszűkösebb gazdasági helyzetben is szem előtt tartja. A tulajdonossal a tényeken alapuló tájékoztatást folytat, s ugyancsak nyílt, őszinte, folyamatos információs kapcsolatot ápol a dolgozókkal. A jogszabályok betartása mellett a döntéseibe bevonja a kórházi tanácsadó testületeket, érdekképviseleti szervezeteket.

A vezetési gyakorlatot a hagyományos alapelemek következetes megvalósításával képzeli el, s mindehhez jól tudja kamatoztatni negyedszázados kórházi és 18 éves vezetői gyakorlatát, valamint az ÁSZ-nél szerzett tapasztalatát. Elhivatottságát az egészségügy és a mátészalkai kórház iránt nem is szükséges külön hangsúlyoznia.

Célul tűzte egy betegközpontú, költséghatékony módon működő kórház kialakítását. Nagyon fontosnak ítéli a kórház racionális működtetését és megtartását, hogy a szatmári térség központjában a város és a környék megbízható egészségügyi ellátást élvezzen. E célokhoz rendeli a feladatokat, mert Stendhallal együtt vallja: „Aki a célt akarja, annak az eszközöket is akarni kell.” Az irodák ablakai rég sötétek, amikor az estébe hajló szürkületben az ajtóig kísér. Harsányi Imrénét még várják azok a feladatok, amelyeket arra a napra érzett a magáénak.

A család örül, ha a sikeres vezetőt anyai szerepben látják, esetleg természetjárásra indulhatnak valamelyik hétvégén.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése