Dr. Oláh János

Kamarai elnök,

Nyíregyháza

szszb_02-46_dr_olah_janos.jpgAz 1994. esztendő vége, a ’95-ös esztendő eleje korszakalkotó megyénk életében: megalakult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Elnökének választották meg a háromdiplomás dr. Oláh Jánost, a megyei iparszövetség ügyvezető igazgatóját. A jó beszélőkészséggel és szervezőkészséggel megáldott elnök bábáskodott a kamara megalakulásánál, sokat tesz azért is, hogy a szervezet, pontosabban az önkormányzat megkezdje hatékony tevékenységét.

Szívesen emlékszik rá, hogy nem újként cseppent bele a kamarai életbe, hiszen tagja volt a regionális gazdasági kamara elnökségének. Gazdasági, jogi, vezetői ismereteit felhasználva segítette és segíti a kamarát. A külföldi tapasztalatait is hasznosítja, hiszen tanulmányozta az osztrák, a francia és a dán gazdasági kamara szerteágazó tevékenységét. Mint mondja, ezekben az országokban politikamentes és jól funkcionál a kamara.

Remélni lehet, hogy Magyarországon, illetve megyénkben is hasonló lesz a helyzet. De − jegyezte meg Oláh János − megyénkben egyesek idegenkedtek a kötelező kamarai tagságtól, kétkedve fogadták a kamara megalakulását. Pedig − tette hozzá − a kamara nem ellensége, hanem segítője a vállalkozóknak, a gazdálkodóknak. Egy sor információhoz, esetenként üzleti partnerekhez juttatja a kamarai tagokat, ügyel az etikai normák megtartására is.

A személyi, a technikai feltételeit is meg kellett teremteni a kamara működésének. Jóleső érzéssel mondta az elnök, hogy sikerült egy jó összetételű, lelkes elnökséget létrehozni. Ő maga is eljár, hogy a kamara megfelelő helyre költözhessen a nyíregyházi Arany János utcai épületben, intézkedik, hogy Mátészalkán és Kisvárdán kirendeltséget nyithassanak.

Mit is kell tudni a kamaráról, mit jegyezhet fel róla az utókor, milyen előnyökkel jár a tagság, a tagok mit kapnak a pénzükért, pontosabban a tagdíj ellenében? Az összetett kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Országgyűlés 1994-ben elfogadta azt a törvényt, amely a gazdasági önkormányzatok megalakításáról, a gazdasági önkormányzatok köztestületi státusáról rendelkezett.

A törvény célja, hogy csökkentse az állam gazdasági szerepvállalását, és a gazdasággal kapcsolatos közfeladatok egy részét az érintett vállalkozások önigazgató szervezeteire bízza. A gazdaság állapota szintén indokolta a kamara létrehozását. Az önkormányzat többek közt előmozdítja tagjainak a szabványosítással, a minőségüggyel és az iparjogvédelemmel összefüggő tevékenységét, együttműködik a helyi önkormányzatokkal és a társadalmi szervezetekkel, közreműködik a kereskedelemfejlesztésben, részt vesz a nemzetközi kamarai szervezetek munkájában, tagjai tevékenységéhez kapcsolódó vásárokat, kiállításokat szervez.

A kamara tájékoztatást ad tagjainak, illetve tagjai érdekében másoknak a gazdasággal összefüggő magyar és külföldi jogszabályokról, valamint a tagok tevékenységét érintő gazdaságpolitikai döntésekről. Előmozdítja az üzletfelek megtalálását, a gazdasági együttműködés fejlődését. Gazdasági, jogi, műszaki információkat gyűjt, rendszerez és bocsát tagjai rendelkezésére, megkönnyítve ezzel üzleti döntéseiket. Összeállítja és közzéteszi a hatósági engedélyhez kötött tevékenységek hiteles jegyzékét. Árukra vonatkozó származási igazolásokat, bizonyítványokat és a kereskedelmi forgalomban szükséges más okmányokat állít ki, illetve hitelesít. Eljár azokban a közigazgatási ügyekben, amelyek intézésére a törvény számára felhatalmazást ad.

Érdekvédelmi funkciót nem lát el, de megyénkben a gazdálkodók és a vállalkozók általános érdekeit mindenkor képviselni tudja.

Külön említést érdemel, hogy a kamara szoros munkakapcsolatot tart a Megyei Fejlesztési Tanáccsal és a Primom Vállalkozásélénkítő alapítvánnyal.

Oláh János tagja a Nemzeti Ipari és Kereskedelmi Kamara Elnöki Kollégiumának, tagja a megyei munkaügyi tanácsnak, gyakorló gazdasági vezetőként ügyvezető igazgatója az Innomark Kft.-nek. Ez a kft. nagy segítséget ad megyénk ipari szövetkezeteinek. Végül, de nem utolsósorban ő a megyei iparszövetség ügyvezető igazgatója. Ez utóbbi szervezethez negyvenhét átalakult szövetkezet tartozik. Van köztük részvénytársaság és korlátolt felelősségű társaság is.

Szakmai sikerként könyvelheti el az igazgató, hogy az ipari szövetkezeteket megyénkben nem sikerült szétverni. A tervekről csak annyit: Kijevben működik egy magyar áruház, és azt akarják elérni, hogy megyénk ipari szövetkezeteinek termékeiből is rendszeresen szállítsanak az áruházba, új piacot nyitva a termelőknek.

Oláh János a megyehatáron lévő Hajdúhadházról települt át Nyíregyházára. A jogi egyetemen, a BM Akadémián és a tanárképző főiskolán szerzett diplomát. Nagyobbik lánya jogász, a kisebbik nyomdász. Kevés szabad idejében olvas és élvezi a természet szépségeit.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése