Dr. Herczegh Károly

Állatorvos,

Csaholc

szszb_01-144_dr_herczegh_karoly.jpgDr. Herczegh Károly csaholci állatorvos Magosligeten született, kilométerre az orosz-ukrán határ mellett. Szülei parasztok voltak, valamennyi lemenője és felmenője a földből élt meg. Dr. Herczegh Károly tehát beleszületett a munkába, a gazdálkodásba, s legfőképpen az állattenyésztésbe. Nem csoda hát, ha már gyermekkorában eldöntötte, belőle semmi más, csakis állatorvos lehet. A szimpatikus, megnyerő modorú doktor gyönyörű otthonában kínálja hellyel az érkezőt.

Dr. Herczegh Károly 1980-ban államvizsgázott a budapesti Állatorvostudományi Egyetemen, s rögtön szülővidékére, pontosabban Csaholcra került. Semmit nem bízott a véletlenre. A munkahelykeresést nem friss diplomásként, de már az egyetem negyedik évében megkezdte. Az akkori megyei főállatorvos két helyet is fölajánlott neki, de mint a főnök nyomatékosan hozzátette, s az ifjú helyett eldöntötte: „Neked jobb lesz Csaholc.”

Herczegh Károly mindenképpen a megyében akart letelepedni, így aztán feljebbvalójával nem is igen vitatkozott. Üzemi állatorvosként kezdte a munkát, de kezdő állatorvosként már a vámosoroszi gazdák jószágait is lelkesen, nagy odaadással gyógyította.

− Nekem szerencsém volt, mert nyolc évig dolgozhattam együtt szeretett, idős kollégámmal, Bencze Lászlóval, akitől nagyon sokat tanulhattam, s akinél soha nem éreztem rosszindulatot, vagy féltékenységet. Minden praktikus tudnivalóra, csakis a gyakorlatban megszerezhető ismeretre, az emberi tulajdonságokra, valamennyi technikai fogásra megtanított, tőle azokat a tudnivalókat is elsajátíthattam, amelyeket csak az élet, a munka során szerezhet meg bárki is.

Vámosoroszi, Kisszekeres, Csaholc, Túrricse, Nagyszekeres és Nemesborzova tartozik a körzetéhez, volt hát munkája elég. Szerencsére biztos hátteret tudhatott maga mögött, hiszen feleségét még egyetemista korában vette el, s a korán kezdett közös élet után két gyermekükkel boldog házasságban élnek ma is. Szolgálati lakásban kezdték a közös életet, de mivel tudták, hogy sehol másutt, csak itt ezen a vidéken, a szoros értelemben vett szülőföldön akarnak élni, építkezésbe kezdtek. Gyönyörű családi házuk a falu közepén hívja fel magára a figyelmet, ízlés, szépség és harmónia párosul benne.

− Az élet számunkra sem lett könnyebb, hiszen az állatorvosok munkája az utóbbi időben szinte folyamatosan nehezedik − mondja reális képet festve a mai helyzetről beszélgetőpartnerem. − Kevesebb a jószág a falusi udvarokban, ezzel szemben sokkal több a gond, az adminisztráció. Persze ha jól belegondolok, az állatlétszám csökkenése logikus.

Az öregek, akik még értettek ehhez, már erőtlenek, nem bírják a munkát, a fiatalok döntő része pedig nem nőtt bele a jószágtartásba, máshoz szokott, s nem is igen van kedve a hajnali etetésekhez, a késő esti fejésekhez sem. A termelőszövetkezetek egy része megszűnt, az állattartás manapság nem tartozik a kifizetődő foglalkozások közé.

Kár lenne persze azt hinni, hogy Herczegh Károly egyetlen pillanatra is kesereg vagy unatkozik. Ha éppen nem járja a gondjára bízott falvakat, a közéletben tevékenykedik. Szervez, agitál, dolgozik, s szabad idejében kertészkedik, s gyönyörű portáján a kutyától a lóig szinte minden állatfaj megtalálható.

− Én már végérvényesen itt maradtam, ezer szállal kötődöm ehhez a vidékhez. Itt él a családom, a rokonságom, az összes barátom. Sokfelé megfordultam már, azonban olyan szeretetet, mint amilyen ezen a vidéken tapasztalható, sehol másutt nem ismertem meg a világon. Az egyetemi évek alatt megelégeltem Pestet is, taszít a nagyváros és a tömeg, én a metróban olajos szardíniának érzem magam. A jelennel úgy ahogy rendben vagyok, jövőbeli terveim főképp a gyermekeimhez kötődnek. Azt már látom, a fiam továbbviszi a családi hagyományt, az elődök szokásait, gazdálkodó lesz belőle. Nem csak az indíttatása, legnagyobb örömömre az álma is ez. A lány e pillanatban divattervező szeretne lenni, s mint a kamaszodók legtöbbje, ő már a nagyvilágban, Amerikában gondolkodik. Adja isten, hogy sikerüljön neki. Én mindent megteszek majd, hogy valóra váljanak gyermekeim álmai.

Az országjárások a Herczegh családban szinte mindig ugyanúgy végződnek: elutaznak jó messzire, hol külföldre, hol a Balatonhoz, felkeresik az ország leggyönyörűbb helyeit, s aztán néhány nap után dönt a családi tanács: utaznak haza, mert bármily szépet lássanak is, a Túr-part gyönyörűségeit semmi nem múlja felül. A hazai vizek mellett, a megszokott bukkanóknál a sok éve ismert szalonnasütő helyeknél semmi nem lehet számukra szebb, így aztán mostanában már gyakorta megesik, elméletben messzire utaznak, a gyakorlatban pedig itt maradnak a szülőfalu, a beregi szépségek körül…

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése