Dr. Gacsályi Bálint László

Állatorvos,

Fehérgyarmat

szszb_01-48_dr_gacsalyi_balint_laszlo.jpgA Kárpátok lábainál terpeszkedő vidék romantikus gyermekkorral áldotta meg dr. Gacsályi Bálint László állatorvost. Három országra szabdalta a történelmet csináló napi politika azt a tájat, amely a felfedezés örömével ajándékozta meg a fiatalembert. Marosvásárhelyen született 1941. április 23-án. Édesanyja Tiszaújlakra (Vilokra) való, apja tiszabecsinek vallhatja magát. Amikor a második világégés családokat szétszóró forgószínpadára került a Gacsályi família, Marosvásárhelyről menekültek Tiszabecsre, hogy otthont teremtsenek maguknak.

Az apja nem kerülhette el a malenkij robotnak nevezett szörnyűséget. Lemberg mellett táboroztak le, és az egyik szortírozásnál kárpátaljainak vallotta magát, ami sok tekintetben fedte a valóságot, mindenesetre a menekülés lehetőségét kínálta. Így őneki egy esztendő jutott a kényszermunkából. Akkoriban még nem őrizték a csillagos vállapos határőrök olyan szigorúan az újonnan meghúzott határt, az édesanyja például átsétálhatott a határon a szüleihez.

Lassan az emberek tudatába is befészkelte magát a történelem: Gacsályiék most már a határ innenső oldalán láttak hozzá a család életének újjászervezéséhez.

Az apja a MÁVAUT vezénylése szerint Mátészalka és a végállomás, Magosliget között hozta-vitte a buszozókat. László Magosligeten ismerkedett a tudományok alapjaival. Csodaszép gyermekkort mondhat magáénak, mert a szülők gondoskodó szeretete mellett a vidék szabadságát élvezhette. Bebarangolta a környéket a barátaival, tudta a füvek, fák, bokrok, virágok, madarak és az állatok nevét, szokásait, talán még titkos gondolatait is.

A tudat mélyebb rétegeibe elraktározott ismeretanyag akkor követelt helyet magának a hétköznapokban, amikor a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban tett érettségi és a budapesti Villamosgép és Kábelgyárban segédmunkáskodó fiatalember kedvet nem kapott az állatorvosi egyetemre járó barátjától: két év kihagyás után tanulni kezdett ismét.

− Nagy szeretettel emlékszem ma is az élettanprofesszorra, a már nem élő dr. Kemény Armandra. Ő hangoztatta: nem azt venné fel ide, aki szereti az állatokat – az ilyen diák menjen állattenyésztőnek -, hanem aki szereti a természettudományokat, az való állatorvosnak. Én is egyre jobban megkedveltem az állatok gyógyítását, s amikor a diplomát átvettem, búcsút intettem a fővárosi, úgymond nagyvilági életnek, és hazajöttem Szatmárba.

Fehérgyarmat lett a szűkebb hazája, mert a felesége, Hankó Annamária itt élt, és a szülők sokat segítettek a fiatal párnak az indulásnál. A hétköznapi problémák megoldása könnyebb volt a szülők tapintatos támogatása mellett. Sajnos, két éve temette el a feleségét, és most szeretetét, érdeklődését a 19 éves lánya tölti ki: Krisztina − bizonyára a szabni-varrni tudó nagymama hatására − a divattervezés iránt érzett kedvet. Reálisabb lehetőségként a tanárképző főiskola magyar-angol szakára fog felvételizni, és ott szeretné megkezdeni a tanulmányait.

Az apa Tunyogmatolcson kapott körzetet és ott gyógyítja a beteg állatokat. Elsősorban a sertéseket, mert a helybeliek a földből, az állatokból élnek. Vett egy folyóparti telket, és egy kis gazdaságot rendezett be magának. Imádja a kertészkedést, a növénytermesztést.

Kedvence a paprika és a padlizsán. Kalocsai, paradicsompaprika, kosszarvú paprika − mind minőségi áru − terem a kertjében. A padlizsán elkészítését még a székely hagyományból merítette: kétféleképpen is különleges csemegét varázsol az asztalra. Az egyik változat szerint parázson megsüti a padlizsánt, lehúzza a héját, összetöri, olajon pirított hagymával, fűszerekkel összekeveri és kenyérre keni. De lehet sütőben kevés olajon megsütni, csak arra vigyázzanak − int a szakácskodó állatorvos −, hogy tökéletesen hőkezeljék a padlizsánt, különben keserű marad.

− A természet, a növények, az állatok mindig is meghatározó szerepet játszottak az életemben. Ha kószálok az erdőben, vagy kinn ülök a vízparton, messze elkalandoznak a gondolataim. Múltbeli események peregnek lelki szemeim előtt, mintha csak most élném át újra a kedves emlékeket. A fizikai fáradság kipihenése mellett lelki feltöltődést ad számomra a természet közelsége. Ezért is törekedtünk arra a családommal, hogy évente eljussunk nyáron valahová: az ismeretlen táj a felfedezés gyönyörűségét jelentette. Mire e sorok napvilágot látnak, hazajövünk egy fekete-tengeri utazásról.

Én mindig furcsállottam azt az embert, aki a vidéket úgy emlegette, mint az elmaradottság szinonimáját. Véleményem szerint kizárólag rajtunk múlik, milyen gazdag és tartalmas életet teremtünk magunknak.

Ez pedig nem függ a mindennapok helyszínétől, hiszen az autó, a műholdas televízió, a video köldökzsinórként kapcsol bennünket a megye, az ország, a világ dolgaihoz.

Sőt, sokszor messziről élesebben rajzolódnak ki a politikusok által vétett hibák.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése