Dr. Császi József

Vállalkozó háziorvos,

Hajdúböszörmény

hb_4-138_dr_csaszi_jozsef.jpgAz orvos ritkán politizál. Általában akkor vállal közéleti szerepet is, ha szakmájában nem tudja elérni azokat a célokat, amelyeket fontosnak tart, vagy ha úgy érzi, hogy a nem szakmabeli politikusok döntése hátrányosan érintheti a betegellátást.

Dr. Császi Józsefet nagyra becsülik, éppen ezért számos feladattal bízzák meg. Számára nemcsak a praxisában élők maradéktalan ellátása az elsődleges, hanem az egészségügyi ellátás szereplői tevékenységének az összehangolása az illetékes önkormányzattal, és megkeresni a mindenkinek megfelelőbb megoldást. Neki a munkaidő soha nem nyolc óra. A családja már megszokta a közügyekért is rendületlenül munkálkodó orvos–apa gyakori távollétét.

Klinikai tanszéki mechanikus édesapjától, Császi Józseftől, kisgyermek korában hallott az orvoslás kérdéseiről először. Édesanyja, Kelemen Margit vasalónőként egészítette ki a család jövedelmét, hogy a gyermekeikből orvos legyen. Leánytestvére, Irén, foglalkozás egészségügyi orvos. Felesége, dr. Császiné Oláh Margit, gyógyszerész, a Hajdú Gyógyszertár vezetője. Két gyermekük már felnőtt, egyetemi hallgatók.

Császi doktor ezerkilencszázhetvenkettőben érettségizett Debrecenben, a Fazekas Mihály Gimnázium matematika tagozatán. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen 1977-ben végzett az Általános Orvosi Karon. Házi orvostanból 1979-ben szakvizsgázott. Ma is ott dolgozik, ahol az egyetemi diploma átvétele után elkezdte.

A kezdetekre úgy emlékszik vissza, mint a mélyvízre: mindenbe azonnal bele kellett tanulnia. Az idősebb kollégáktól tanácsot kérhetett, és kórházi, klinikai háttér nyújtott a számára biztonságot. Hamarosan rájött arra, hogy az orvos a körzete „rabszolgája”, ha lelkiismeretesen látja el tennivalóit.

Azon is elgondolkodott, hogy manapság a fiatalok miért nem választják a körzetet, különösen a távoli kisfalvakban. Szinte mindent tudni kell: a tudományos kutatóhelyektől, a nemzetközi egészségügyi centrumoktól távol, szinte csak magára számítva – ez a perspektíva nem vonz minden ifjú orvost. Talán ez a tapasztalat is közrejátszott abban, hogy Császi doktor úr magára vállalt egy sor közéleti, szakmai megbízatást. Időbeosztását és betegei ellátását megkönnyíti, hogy 2004 novemberétől alkalmaz egy pályakezdő háziorvost.

Vallja, hogy lehetővé kell tenni a fiatalok számára a szükséges szakmai gyakorlat megszerzését, meg kell tartani őket a gyógyítás és az ország számára. Az 1994–98-as ciklusban a városi önkormányzat egészségügyi bizottságának a tagjaként tevékenykedett. A 2002-es választások után a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának külső szakértő tagja.

Ugyancsak ez időtől kezdve a hajdúböszörményi egészségügyi koordinációs bizottság elnöki tisztét tölti be. Egyebek közt azon fáradoznak, hogy az önkormányzat és a helyi egészségügyi szolgáltatók, a háziorvosok, gyermekorvosok, fogorvosok képviselője, a rendelőintézet igazgatója, a városi főorvos, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke életképes együttműködési formákat találjanak a lakosság megelőzési, gyógyítási, szűrési feladatainak ellátására. Emellett a tizenhárom háziorvos kollegiális vezetőjének is dr. Császi Józsefet választotta. A város önkormányzati intézményei és az orvosok közötti kapcsolattartásért is ő felel.

Összességében mégis romlott a lakosság egészségügyi állapota – mondja el tapasztalatait a vállalkozó háziorvos. Még mindig élénken él az emberekben a hivatalnokállamról alkotott kép: hogy mindenről az gondoskodik. A betegnek elég bekapni egy tablettát és azzal mindent megtett a gyógyulásért…

Az orvos negyedszázadnyi praxis után is azt mondja: betegápolási, elsősegélynyújtó tanfolyamokat kellene szervezni. Már az óvodában, az iskolában meg kellene tanítani a gyerekeket a legelemibb egészségügyi ismeretekre. Ennek komoly hagyományai voltak a két világháború közti Magyarország oktatási rendszerében. Igaz, hogy manapság a gépjármű-vezetői tanfolyamok részeként elsősegélynyújtásból is vizsgáznak a leendő autóvezetők, ám az ott szerzett ismeretek az élet során alig hasznosíthatók. A gyakorlati tudás hiányát tetézi, hogy az emberek egyre kevésbé állnak ellent a stresszhatásoknak. A káros szenvedélyek változatlanul pusztítanak, s az orvos szeretné talpra állítani a beteg embert és az egészségügyi rendszert is.

Császi doktor betegpárti: olcsóbb gyógyszert keres a rászorulóknak, teljes ellátásra törekszik, hogy ne kelljen a kórházba menni, ha az nem feltétlenül szükséges. Szeretné megértetni a helybeliekkel, hogy az egészség a legdrágább kincs, amely nem pusztán adomány, hanem azért minden nap tudatosan meg kell küzdeniük. Ha kell, közéleti tisztségeit állítja hivatása szolgálatába.

Szabad idejében sokat olvas, úszni jár, kutyát, macskát tart, a természetjárásban családjával együtt találja meg a pihenést.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése