Bánóczi Gyula

A megyei tanács nyugalmazott elnöke,

Nyíregyháza

szszb_18-16_banoczi_gyula.jpgEgész életének a szervezettség, a rend szeretete adott keretet aktív idejében, és még ma, nyugdíjasként is a pontosság számít az egyik legfontosabb tulajdonságnak Bánóczi Gyula mindennapjaiban. Az egykori megyei tanács elnöke mozgalmas évtizedeket tudhat maga mögött, és azzal a jó érzéssel állhatott föl a székéből, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg extenzív fejlesztésében kimagasló szerepet töltött be. Tevékenysége nyomán a megyelakók százezreinek javult az életminősége.

Mint ahogy szülőföldjéről és Csengerről beszél ma is nagy szeretettel, ahol 1933. november 27-én született Bogdány Emma és Bánóczi Gyula cselédszülők negyedik gyermekeként. Bölcs anyai sugallatra csak ő szerzett diplomát testvérei közül. Felesége lánykori nevén Tóth Irén, pénzügyi, munkaügyi területen dolgozott. Két fiuk született, Gyula vendéglátó-ipari főiskolai diplomával a zsebében mexikói éttermet üzemeltet Szentendrén. Családos, nejével, Csernák Ibolyával nevelik Bianca, Brúnó és Brigitta nevű gyermekeiket. A kisebbik fiuk, Zsolt, szakácsnak tanult, az ő lánya Zsuzsa.

Félévszázada érettségizett a mátészalkai mezőgazdasági technikumban, majd azonnal dolgozni kezdett a hajdúdorogi tangazdaságban. Hamarosan hazamehetett a csengeri járási tanács mezőgazdasági osztályára. Volt mezőgazdasági felügyelő Hodászon. A közben agrármérnöki diplomát szerzett szakember szorgalmát, munkabírását, tehetségét egyre többen ismerték meg: kinevezték a megyei tanács főagronómusának.

A tisztséget kereken egy napig (!) tölthette be, mert az 50-es, 60-as évek gyakorlatának megfelelően a jó szakembereket időben kiszemelték politikai feladatra. Behívatták a megyei pártbizottságra, ahol azelőtt még soha sem járt… Nagykállóban a gépállomás függetlenített párttitkári posztját kínálták fel az elvtársak, a döntésre kapott egyetlen napot. Aki megélte a történelemnek ezt az időszakát, emlékszik, egy ilyen „döntés” már a „felkérés” pillanatában eldőlt. 1961 és ’65 között a vásárosnaményi járási pártbizottság mezőgazdasági osztályát vezette.

Ekkortájt alakult ki a termelőszövetkezeti dolgozókban is az alkalmazotti szemlélet, hisz bevezették a havonta fizetett bért. Korábban a járás 24 termelőszövetkezete közül 23 veszteséges volt, ám a hozzáértés meghozta az eredményt: Bánóczi Gyula büszke rá, hogy 1965-ben, amikor őt már a KISZ megyei bizottsága első titkárának nevezték ki, egyetlen termelőszövetkezetnek sem kellett veszteséggel számolnia. 1968–72 között a fehérgyarmati választókerület országgyűlési képviselője volt.

A mozgalmi életben egyre fontosabb tisztségek betöltését bízták rá. A nyíregyházi járási pártbizottság első titkára, majd a megyei pártbizottság titkára lett. A párt- és tömegkapcsolatokért felelős titkárként a kádermunka, a fegyveres erők, a tanácsok tartoztak hozzá. Sok időt, energiát fektetett abba, hogy a fővárosközpontú Magyarország keleti végein is javuljon az emberek életszínvonala. Nem véletlen, hogy 1985-ben Bánóczi Gyulát választották meg a megyei tanács elnökének. Olyan évek következtek az életében, amikor kiteljesíthette mindazon törekvését, amit a korábbi évtizedekben – más-más székből – megpróbált elérni Szabolcs-Szatmár felemelkedéséért.

A 80-as évek második felében befejeződött a vezetékes vízellátás kiépítése, elkezdődött a csatornázás. Több száz iskolában összesen nyolcszázhuszonöt tanterem létesült. Országosan is jelentős a tornaterem-építés, minden városban avattak egyet.

Hozzákezdtek a vezetékes telefonhálózat kiépítéséhez, távközlési üzemet adtak át Mátészalkán. Egyre könnyebben lehetett telefonhoz jutni még a kis falvakban is. A gázhálózatot a lakosság is igényelte a településeken. Az is igaz, hogy a szakhatóságokkal sokat kellett harcolni az engedélyekért. Akkor még nagy öröm volt az első, modern benzinkút. A rakamazinak az avatására eljött Berecz János, az egykori MSZMP Központi Bizottságának titkára is.

A munkahelyek megteremtése adta és máig adja a legtöbb tennivalót. Ennél már csak az volt a fájóbb kérdés, amikor sorra be kellett zárni az üzemeket, különösen a könnyűipari, élelmiszer-ipari területen. Az Alkaloida leépítése érzékeny veszteséget jelentett a megyének.

Azért bőven van miért örülnie Bánóczi Gyulának. A Bujtosi Szabadidő Csarnok küzdelmes felépítése, az egészségügyi főiskola létesítése a tenni akarás mellett diplomáciázást is jelentett. Varga Gyulával közösen munkálkodtak a művészeti szakközépiskola alapításáért. Szerette volna még, ha Sóstót gyógyüdülő központtá varázsolják és a repülőteret polgári reptérré fejlesztik.

Bánóczi Gyula tíz éven át az Országos Egyeztető Bizottság tagjaként tevékenykedett. Megkapta a Munka Érdemrend arany fokozatát, a Mezőgazdaság Kiváló Dolgozója kitüntetést, valamint a Csengerért Emlékplakettet. Nyugdíjas éveit unokái színesítik és hódol hobbijának, a kertészkedésnek.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése