Ambruzs Szabolcs

Ötszörös kung-fu világbajnok,

Emőd

baz_01_94_ambruzs_szabolcs.jpgAzt mondják, a kung-fu több mint választott életforma, mint sport, mint vallás, illetve ez mind együtt, az elmélyülés és a koncentráció, vagyis az akarat diadala. S ha így van, ki ne szeretné megismerni mire is predesztinálják egyéni képességei, milyen módon érheti el tehetségéből fakadó lehetőségeinek legvégső fokozatait, melyek az átlagemberek számára örökre rejtve maradnak. Vagyis, ahol az akarat, ott a mód is!

Ambruzs Szabolcsnak, ennek a 21 éves, szerény és barátságos emődi fiatalembernek a társaságában a részletekről is megtudhatunk egyet s mást, hiszen az ő kapcsolata a keleti harcművészetekkel már kilencéves korában kezdődött. Az iskolai karate oktatás keretei egykettőre szűknek bizonyultak számára, és rövidesen alkalma nyílt rá, hogy a miskolci kung-fu edzéseket is látogathassa.

– 1994-ben Ligeti Ernő segédletével ismerkedhettem meg a Shaolin Chung Hop Kuen-nal, a shaolin kombinációs kéztechnikákkal, és egy év múlva az országos stílus rendezvényen formagyakorlatban és full contact küzdelemben első lettem. Nem volt könnyű összeegyeztetni a tanulással, a miskolci 101-es számú Szemere Bertalan Középiskola telefon- és hálózatszerelő tanulójaként azt a lehetőséget, hogy hetente több alkalommal is részt vehessek Sifu dr. Robert Lyons edzésein (és természetesen a miskolci edzéseken is), aki kínai gyógyászatból szerzett doktori diplomát. A magyar származású, négyszeres kung-fu és egyszeres thai-box világbajnok öt évet töltött a híres kínai Shaolin templomban. Ma tizenöt mesterfokozattal rendelkező mesteroktató.

– Ha jól tudom, ma már a teljes életét a kung-funak szánja.

– Valóban, mára az egész életemet a sport tölti ki. Az 1996-os országos stílus bajnokságon csapatban harmadik, majd az első magyar bemutató bajnokságon, melyen rengeteg stílus képviseltette magát (karate, aikidó, kung-fu, thai-box stb.), második helyezést, valamint a közönségdíjat is elhoztuk. Az elkövetkező versenyidőszakban folyamatosan sikerült dobogós helyen végeznem. 1998-ban Németországban nemzetközi kupagyőztes lettem full-contact küzdelemben és formagyakorlatban. Los Angelesben tagja voltam a világbajnok magyar csapatnak, egyéni küzdelemben pedig ötödik lettem.

– Ezután jött a budapesti világbajnokság.

– Az események azért nem peregtek ilyen gyorsan, hiszen közben hihetetlen mennyiségű edzést végeztünk társaimmal, hogy rászolgáljunk a bizalomra, amiért a mi fővárosunk kaphatta a rendezés jogát. Abban a szerencsében volt részem, hogy a felkészülés ideje alatt Kínában a Shaolin templomban is készülhettem társaimmal, akikkel együtt már itthon kínai nevet is kaptunk teljesítményünk alapján.

– Milyen célt tűzött maga elé?

– Azt terveztem, hogy legalább két számban világbajnok leszek, ám a történtek még a legszebb álmaimat is messze felülmúlták, hiszen négy első helyet szereztem, így full-contact küzdelemben, rövid fegyvernemben, belső erőben (chi-kung) és végül a csapattal is a dobogó legmagasabb fokára állhattam. Ezenkívül formagyakorlatból második helyezést értem el.

– Mindezek megkoronázásaként megkapta a világbajnokság legeredményesebb versenyzőjének járó díjat is. Ezek a díjak rendkívül szépek, formájukon és kidolgozásukban is viselik az ősi kínai jelzés világ sajátos momentumait.

– Megtisztelő volt, hogy az eredményeimhez személyesen is gratulált Si-Qung-Carter Wong nagymester, akit számos Bruce Lee film sztárjaként is ismerhet a közönség.

– Azon a miskolci ünnepi gálán, amelyet a megye legeredményesebb sportolóinak rendeztek a közelmúltban, már feltették Önnek a kérdést, hogy a budapesti vb volt a csúcs?

– Remélem, hogy nem, hiszen még alig múltam húszéves, és ez messze nem a visszavonulás ideje a shaolin kung-fuban. Most éppen a soron következő európai megmérettetésre, majd a soron következő világbajnokságra készülünk, mely Japánban lesz. A versenyzés és a folyamatos készülés mellett bemutatókat is tartunk, ahol a kívülállók számára is nyilvánvalóvá tehetjük, hogy a koncentráció, az akarat segítségével az átlagos emberi teljesítmények sokszorosára is képesek vagyunk. Eredményességünk abban is rejlik, milyen sok ember számára közvetíthetjük a szellemnek és a fizikumnak ezt a nagyon lényeges üzenetét. Lakhelyemen, Emődön, amely remélem hamarosan város lesz, tizenhat tagú iskolás csoportnak tartok edzéseket, de két testvérem sem maradhat ki a kung-fuból. Hiszek abban, hogy hazánk a felnövekvő ifjú generáció felzárkózásával rövidesen harcművészeti nagyhatalom lesz.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése