A subalyuki ősember

Szemelvények Hajdu Imre Regényes Dél-Borsod című művéből

img848.jpgCserépfalu északi végét elhagyva, mindössze egy kilométernyi gyaloglás után (au­tóval egy perc sincs) kezdődik magasba nyúló hegyeivel a Bükk fensége, s e hegyek között ott egy völgy. Sokak szerint az ország talán legszebb völgye: a Hór-völgye.

Nevét, ma sokan úgy hiszik, hogy egy kis vízfolyásról, a Hór patakról kapta, ame­lyik a néphagyomány szerint „hét évig folyik, hét évig meg nem”. De valójában a patak kapta nevét a völgyről, mert a ma már nem használatos hór szó szűk szurdokot jelentett egykor.

Nos, e csodálatos völgyet mindjárt a legelején szegélyező Kút-hegy oldalában, körülbelül 270 méter magasan a tengerszint felett (a völgytalp felett viszont 45 méterrel csak) található egy híres barlang, aminek Subalyuk a neve.

Azt tartja a fáma, hogy ez a barlang egykoron egy helybéli betyárlegény, Suba Lukács búvóhelye volt, akit eredetileg Szabó Lukácsnak hívtak, de anyjáról, Suba Dorottyáról kapta a Suba ragadványnevet, ami − már mint az anyai vezetéknév ragadványnévként való öröklése − jellemző formája volt az e táji (ragadvány) név­adásnak. A lyuk szó a Bükkben általában mindig barlangot jelöl, bár itt még az a feltételezés is él, hogy a Lyuk(a) a Lukács név becézett változata.

Megjegyzem, egy időben ezt a barlangot ismertebb és hozzáteszem mindjárt, hírhedtebb személyről nevezték el, méghozzá Mussoliniról, az olasz fasiszta diktátorról, s bizony 1948-ig a tudományos irodalom gyakran e néven emlegették ezt a külö­nös üreget.

Mert bizony emlegették, ugyanis híres hely volt (és az ma is, de hál’ Istennek nem Mussolini néven) a Subalyuk. Egészen pontosan ennek a hírnévnek a kezdete 1932. április 27-re datálható, amikor is „…nagy esemény történt nem csak a Subalyuk, ha­nem az egyetemes hazai barlangkutatás és ősembertudomány történetében: ezen a napon találták meg az ősembernek első jelentős csontmaradványát” – olvashatjuk a kutatások később irányító Kadič Ottokár geológus professzor visszaemlékezésében. Ugyanis a subalyuki ősembermaradványok mindmáig az egyetlen számottevő nean­dervölgyi leletünknek számítanak. S megtalálása Dancza János állástalan egri laka­tos, amatőr barlangkutató nevéhez fűződik.

Nem paradoxon, hogy előtte nyolc évvel egy ismert szakember, dr. Hillebrand Jenő már végzett itt próbaásatásokat, ám hamar felhagyott a kutatással, mert az ásatás eredménytelenségéből téves következtetéseket vont le. Viszont a barlang előtti há­nyon Legányi Ferenc egri kutató mégis csak talált emberi életre utaló kőeszközt, amit megmutatott Dancza Jánosnak, aki 1931 telén „feltérképezte” a déli Bükk is­meretlen barlangjait, így a Subalyukat is.

Dancza „több barátjával együtt” akkoriban a Földtani Intézet segédmunkása volt. jó ideje már munkanélküli, s vizes árkok tisztításával tengették életüket. Egy alka­lommal a már említett Legányi bemutatta őket Pálosi Ervin jogakadémiai tanárnak, aki az Egerben akkor létesítendő múzeumot szervezte. Tőle kérdezte Dancza: hogy nem lenne-e jobb, ha ínségmunka helyett a tudományt szolgálnák, s a Bükk barlang­jainak felkutatásában vennének részt?

Az ötletnek foganatja lett, oly annyira, hogy a barlangi ásatásokra 300 pengőt utaltak át Danczáéknak. Ebből az összegből hat embernek három hétig jutott fizetés.

A „brigád” 1932. február 5-én mínusz húsz fokos hidegben kezdett munkához. A Subalyukban egész pontosan február 8-án kezdték el a feltárást. Hamar gyapjas orrszarvú és bölény maradványai kerültek elő innen. Ez még őket is meglepte, ugyan­akkor nyilvánvalóvá vált, hogy ebben a barlangban jégkori, diluviális réteg rejlik. A siker nyomán további feltárási munkákra kaptak pénzt, s így áprilisban tovább foly­tathatták a kutatást.

img8481.jpgAztán elérkezett a nagy nap, amire Dancza János jó ötven évvel később így emlékezett: „Éppen ebédhez készülődtünk, amikor Horváth József és Kovács József, akik a ll. számú négyszögnél az omlasztást végezték, egy állkapocs darabot mutattak, amely éppen akkor került elő. Amikor megláttam, és kezembe vettem az állkapcsot, akkorát ugrottam örömömben, hogy a többiek csak néztek. Ezt mondtam: Emberek! Hát ez ember! Mégpedig a diluviális rétegből való ember!”

Aznap még több csontdarab is előkerült, s a leletekről másnap Egerből értesítették Kadic professzort, aki rögtön Egerbe utazott. Amikor Kadic a cisztercita gimnáziumban kezébe vette, és minden oldalról alaposan megvizsgálta a subalyuki csontma­radványokat, szinte meghatódva mondta: Ez az! Igen, ez az! Ez az, amit 26 éve hiába keresünk.

Később Kadič Ottokár személyesen vezette az ásatásokat, amelynek során május 3-án, egy 30-40 centis rögből, ami szétomlott a csákány érintésére, egy gyermek csontváza is előkerült. Koponya, hátgerinc, csigolyák, végtagok.

A Subalyuk barlangi kitöltését az egykori kutatói 18 rétegre tagolták. A leletek­ben gazdag kultúrrétegeket két nagyobb egységre osztották, mégpedig az 1-6. réte­gek egy, a lehűlési szakaszok közötti hosszabb felmelegedési időszakban, kb. 130-75 ezer évvel ezelőtt keletkeztek, míg a 7-13. réteg az utolsó eljegesedési időszak első hidegmaximuma idején, kb. 75-65 ezer évvel ezelőtt rakódtak le. Vértes László jeles régészünk szerint valószínűleg ugyanaz az embercsoport élt itt, illetve annak leszármazottai tértek vissza, tehát folyamatosságról van szó. Mások is állítják, hogy a suba­lyuki ősember tulajdonképpen kétszer − a harmadik és tizenegyedik réteg keletkezése idején − élt huzamosabb ideig ebben a barlangban, máskor viszont a dombsági jellegű területeket lakta. A Subalyukból előkerült leletek közül az igazi szenzációt természetesen a würm jégkorszakból származó (11.) rétegben felfedezett − már em­lített − emberi csontok jelentették, amely a neandervölgyi ősemberével azonos korú, vagyis neandervölgyi típusú ember csontmaradványai.

Jóval később László Gyula, a magyar régészek doyenje, a subalyuki leletekről azt írta: „A leletek az érett moustier-i kőiparra jellemzőek. A felsőbb szintben, mindjárt az ásatás kezdetén egy felnőtt nő és egy három év körüli gyermek csontmaradványa került elő; s mindkettő viseli ennek az emberfajtának jellegzetességeit. Az itt élt vadá­szok, már nem csak tűzben hegyezett hegyű falándzsákkal vadásztak, hanem kőhe­gyet is illesztettek a lándzsa végére”. (Találtak is a Subalyukban obszidián anyagú lándzsahegy töredékeket − szerk. megj.)

Más kutatók, például Gábori Miklós arra a felfedezésre jutott, hogy a Subalyuk ősembere a kőszáli kecske vadászatára szakosodott, ami rendkívüli ügyességet téte­lez fel, hiszen az éber, szinte artista ügyességű állatokat igen nehéz volt elejteni. Ez inkább az alsó (1-6.) réteg emberének életére volt jellemző, a felső (7-13.) réteg embere étlapján jobbára a barlangi medve, bölény, mamuthús szerepelt.

A Subalyuk leletei a Magyar Nemzeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum féltve őrzött kincsei, de másolatai Cserépfaluban, a Subalyuk Múzeumban is megta­lálhatók, miként a kor emberének számos használati tárgy is. Úgy gondolom, érde­mes ellátogatni ebbe a kis múzeumba, de még inkább érdemes felmászni a Kúthegy oldalába, s tiszteletünket tenni az ősember egykori lakhelyén, a Subalyukban.

(Szerkesztette M. Szlávik Tünde)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése