Fejkendőhímzés Csíkmadarason

Jól kerestek a kendővarrással. Minden utcában sok kispad volt, ide ültek ki hímezni

Két héttel ezelőtt, jött egy ötletem, látogassam meg Ádám Péter bácsit, feleségét Róza nénit. A nyáron jártam náluk. Egy évtizeddel előttem vannak.Örülnek, ha meglátogatom őket. Tíz évvel ezelőtt kaptam Róza nénitől egy szőttes szoknyát, vele egy szép hímzett mellényt és kötényt. Egyedi darabok, ott vannak a falon.

Mondhatom, hogy nagyon örültünk egymásnak.Szellemileg fiatalosak, érdekli őket minden. Mondta Róza néni, hogy szeretne eljönni, megnézni. Rám kérdezett: Milyen fejkendőket gyűjtöttem? Mondtam, hogy régi, üzleti, használt “szőrkendőket”, vagyis szövet kendőket. Péter bácsi is beleszólt, nincs madarasi hímzett kendőm? Hát bizony nincs. Nahát! Kapsz most ajándékba, három vadonatújat. Édesanyám hímeztette – mondta Róza néni.

Nahát, hogy ez nekem nem jutott eszembe! Nagyon örültem, megköszöntem. Ez is egyedi madarasi jellegzetesség. Lefényképeztem. 

A madarasi fejkendő hímzés az ötvenes évek végén kezdődött. Voltak talpraesett ügyes asszonyok, akik belekezdtek: Miklós Gergelyné Róza, Bálint Józsefné Mariska, Bíró Áronné Erzsike, Hajdu Péter Gergelyné Jolánka. Jött az ötlet. Kézzel is lehet hasonlókat hímezni, mint az üzleti. Vékony gyapjúszövetre, selyemszállal hímeztek. Mindenik asszonynak kialakult a munkaközössége, amolyan kis manufaktúrák. Az ország különböző nagyvárosaiban vásárolták meg a szövetet, a selyemfonalat. Mindenik asszonynak voltak, hímzőasszonyai, beszegő asszonyok, mosóasszonyok, vasaló asszonyok. Szalagmunka, mint a gyárban. 

Az értékesítés történhetett közvetítők által, vagy saját maguk mentek el a piacokra. Az egész falunak pénzkereset volt, mert nem csak az asszonyok hímeztek, hanem a családokból majdnem mindenki. A kislányok a motringos, vékony, selyemszálakból álló fonalat felvágták a kendő mérete szerint. Szétszedték, befűzték a sok tűbe, beszúrták a tűpárnába. Hát sok kellett, egy kendőhöz, százharminc szál is. Amikor hímezni kezdett az anyuka, nagymama, a tűpárnában volt a befűzött fonál. A férjek is be tudtak segíteni. 

Jól kerestek a kendővarrással. Minden utcában sok kispad volt, ide ültek ki hímezni. Beszélgettek, megvitatták a falu dolgait, az előttük az utcában elhaladó személyek is témába kerülhettek. A hímzés a bolti kendők mintája alapján, szálbehúzással történt. Nagyon figyelmes, pontos munkát igényelt a minta lerajzolása, nem kenődhetett el a rajz, találnia kellett a szövési szállal, a találkozási pontok mind a négy sarokban egyformák voltak.

Aztán kezdett kimaradni a fejkendő viselése, megváltozott minden, és lassan, lassan kihaltak a munkáltató asszonyok. Kimaradt a madarasi fejkendők hímzése.

Hát nem okkal történik minden? Miért is jutott eszembe meglátogatni Róza nénit? Miért jutott nekik eszükbe engem segíteni? Én pedig azonnal elhatároztam, hogy le is írom. Ez is Csíkmadaras értékei közé tartozik. Ezzel kezdtem a 2020-as esztendő reggelét.

B.U.É.K. mindenkinek, aki elolvasta.

Szerző: 2020. 01. 01.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése