Hová lett a csingilingi a gagyából?

Tudjátok-e, hogy ha egy leány alsónadrágot varr, miről gondolkozik?

Egy eredeti kendervászon férfiing és alsónadrág Csíkmadarasról. Teljesen új, még senki nem viselte. Eredeti darab. A felvető fonal gyapot, az öltő vékony, kézzel font kenderszál. Elég sprőd, nem lehet nagyon kényelmes a viselése, főleg ha a mostani meleg nyári napokra gondolunk. A nagytatáink, déditatáink ilyen férfiinget, és ilyen alsónadrágot viseltek a vastag székelyharisnya alatt. Itt van egy alsónadrág is, egy “gagya”, ahogy nálunk hívták. Ez is kendervászon, viszont egy régi darab, a sok mosástól megpuhult. Új korában nem lehetett valami kellemes viselet a posztóharisnya alatt.Ilyenkor a jó feleség egy gyolcs betétet is varrt az első részébe. Kézzel varrták. A “korcába” madzagot húztak, ezzel húzták össze a derekuknak megfelelően.

Gyerekkoromban, amikor még sokszor kiültek a kispadra, az “ülőszékre” a kapuk elé, amikor közösen kézimunkáztak, megvitatták a falu ügyes bajos dolgait, mi gyerekek is oda szoktunk leülni néha, néha.

Jó volt hallgatózni. Hat-hét éves lehettem, amikor egyik nagynéném éppen egy ilyen kendergatyát varrt. Vicceket is mondtak. Tőle hallottam ezt a kérdést: Tudjátok-e, hogy ha egy leány “gagyát” varr, miről gondolkozik? Hát gondolkodik felőle, hova lett a csingilingi belőle ? Nagyon viccesnek találtam, soha nem felejtettem ezt a sztorit.

Van még valakinek ilyen házi vászon ingje, vagy alsóneműje?

 

Szerző: 2019. 07. 14.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló