Elásva várta feltámadását a nemzeti színű szalag

1918-ban viselte a vállán idős Fazakas Imre, aki akkor bíró volt Csíkmadarason

Pár napja kaptam a szalagot és a címert Váncsa Rozáliától, aki a nagytatája örökségeként őrizte. Mostanában nem gyarapodott a gyűjteményem, de azért örültem. Nagyon meggyötört állapotban volt, nemcsak a koránál fogva ez a “kincs”, hanem mert évekig el volt ásva a földbe, hogy megőrizzék a román világ idején.

Mindenképpen az idő vasfoga, és még az egerek is kikezdték. Nagyon óvatosan kimostam, ki is vasaltam, a hossza 190 cm., szélessége 12 cm. Összehajtva, úgy, ahogyan a vállukon viselték valamikor. Most is ilyen formában teszik a vállukra, az aktuális szalagokat. Ez is három színű, piros, sárga és zöld, MOST, de így logikátlan. PIROS-FEHÉR-ZÖLD kellett legyen eredetileg, nemzeti szín, de elázhatott, addig volt a földben. Így átfestődött a fehér, sárgára, a piros és zöld keveredése során. Most, amikor tisztítottam, nagyon ment a színe. A címer erős, bordó vászonra van hímezve 10 cm x 5 cm.(6 cm az alsó rész, 5 cm a magyar korona. A korona nagyon kicsinyített mása a magyar királyi koronának, aranyozott szállal hímezve és gyöngyökkel ékesítve. A háta leázott így csak gyanítom, hogy jelvényként viselték az esketéskor. Lefényképeztem, hogy legalább el lehessen képzelni.

Ezt a szalagot 1918-ban viselte a vállán id. Fazekas Imre, aki akkor bíró volt. 1883. november 23-án született, tehát akkor 35 éves. Felesége Dombi Viktória 1888. július 27-én született. Házasságukból tíz gyerek született Regina, Borbála, Dénes, Anna, Ágnes, Róza, Mátyás, Róza, Imre 1924. július 25, és egy újabb Róza. Több családban volt szokás, hogy a meghalt gyerek nevét adták egy következőnek. Itt úgy tűnik két Róza már meghalt, és az utolsó Róza, 1928.április 29-én született. Ő az egyetlen élő személy, akinek már a 91-ik születésnapja közeledik. Amikor a Fazakas és Lőrincz családról írtam, akkor jártam nála, már eltelt tíz év azóta, most nem jött össze, hogy Juhász Áronné Rózsika nénit felkeressem.

Id. Fazakas Imre, a nagytata és a kis unoka Fazakas Rózsika, Váncsa Mátyásné

Id. Fazakas Imre megjárta az első világháborút, 1914-ben vonult be 1918-ban jött haza, tiszthelyettes ranggal. Kitört a második világháború. A katonaköteles férfiakat behívták. Minden faluban megalakult a Határőrség. Madarason is összegyűjtöttek az itthon maradt férfiakat. 1942-ben itt is megalakult. Ennek a századnak lett a parancsnoka id. Fazakas Imre, aki akkor volt 59 éves tartalékos törzsőrmester. Feladatát szorgalommal látta el, ezért a parancsnokság kitüntette. Ezt 1943. február 10-én vette át. Kapott egy okiratot:

“15400. M.I. 1942. HADTESTPARANCSNOKI DICSÉRET A székely határőrség félállításánál és kiképzésénél tanúsított átlagon felüli buzgalmáért és példaadó tevékenységéért dicséretemet fejezem ki. Kolozsvár 1943. évi február hó 10-én. Hadtestparancsnokság VASSZÉKELY KÁRPÁTOK.”

Közben kérést írt Horthy Miklósnak, Magyarország kormányzójának, amelyben kérte, hogy vegyék fel a Vitézi rendbe. Itt leírta a háborúban szerzett érdemeit. Életében nem kapta meg. Így a változás után egyik unokája, Lőrincz Ferenc kérte a Kolozsváron megalakult Vitézi Rendtől nagyapja post humus lovagi rendbe való felvételét, de nem sikerült. A fiatalabb Fazakas Imre (1924) felesége Biró Erzsébet, akiknek három gyerekük született, Fazakas Dénes, Fazakas András és Fazakas Váncsa Rozália. A szalagokat Rózsikától kaptam, az unokától. Köszönöm, hogy egy ilyen értékes “kincset” is őrizhetek a gyűjteményemben.

A madarasi Határőrszázad az iskola előtt, 1942. Parancsnok id. Fazakas Imre

Szerző: 2019. 03. 06.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése