Vass Béla

Igazgató,

Záhony

szszb_10-258_vass_bela.jpgHazánk legnagyobb vállalata, a MÁV a rendszerváltás előtt még több mint százezer embert foglalkoztatott, most kevesebb, mint hatvanezren dolgoznak a sínek mentén. Záhony térségében a régi szép időkben, mondhatni, a csúcsidőkben a vasút hétezer embernek adott munkát és kenyeret. Most alig több mint négyezren tartoznak a MÁV Rt. Záhony Port Üzletigazgatóság dolgozói közé. Ez is figyelemre méltó, tiszteletet parancsoló létszám. Megyénkben és Kelet kapujában napjainkban is a legnagyobb munkaadó a vasút. A MÁV-nak tehát kellenek a szakemberek, a kiképzett dolgozók. Sokan nem tudják, hogy a legnagyobb vállalat igen sokféle szakembert foglalkoztat. Gépészmérnökök, villamosmérnökök, pálya- és hídépítő mérnökök, közgazdászok, számítógépes szakemberek, műszaki és forgalmi tisztek, gépkezelők, vámügyintézők, szak- és betanított munkások sokasága dolgozik azért, hogy folyamatos és biztonságos legyen az ország „vérkeringése”. A szakemberszükséglet kielégítéséhez nagyban hozzájárul a záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium. E fontos intézményt Vass Béla igazgatja.

Tőle megtudtuk, hogy hazánkban – a záhonyival együtt – hat középfokú iskolában foglalkoznak vasúti szakemberek képzésével. A záhonyiak névadójáról pedig illik tudni: Kandó Kálmán nevéhez fűződik a villamosmozdony kifejlesztése. Világra szóló találmány volt ez annak idején. Villamosmozdonyokra itt, Záhony térségében, a jövőben is nagy szükség lesz. A Kelet és Nyugat közti forgalom élénkülésére lehet számítani, a záhonyi körzet nem sokára a reneszánszát fogja élni. 2000. április 27-én Vass Béla is részt vett azon a Záhonyban megrendezett nemzetközi konferencián, amelyen a Velence és Lemberg közti V. sz. nemzetközi útvonal kialakításáról volt szó. A konferencián is elhangzott, hogy e transzeurópai útvonalnak fontos láncszeme lesz Záhony.

A középiskolának tehát továbbra is fontos szerepe lesz. A megyénk múltját, jelenét és jövőjét bemutató könyvsorozatban is méltó helye lehet annak a cikknek, amelyet a megyei lap közölt 2000 áprilisában.

„Áprilisban különböző versenyeken jól szerepeltek a záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium diákjai. Április 27-én diákparlament lesz az iskolában, május 2-án kezdődik a Kandó-hét. Az iskola igazgatója, Vass Béla azt is elmondta: a következő tanévben 70 tanulót kívánnak beiskolázni. A 70 helyre 331-en jelentkeztek. Kiegészítő képzés keretében vámügyintézőnek és vasútüzemvitel ellátónak tanulhatnak az érettségizett diákok. Jó hír, hogy minden kollégiumi igényt kielégítenek. Április 6-án országos műszaki tanulmányi versenyt rendeztek, itt Kapin Zoltán, az iskola tanulója második lett, így felvételi nélkül bejutott a Miskolci Műszaki Egyetemre. A szegedi és a mátészalkai tanulmányi versenyen is jól szerepeltek a záhonyiak. Május 6-án Miskolcon rendezik a millenniumi történelmi vetélkedő sorozat országos döntőjét, oda bejutott az iskola csapata.”

Az iskolának nemcsak jövője, tekintélyes múltja is van. Idézet az Iskolánk története című összeállításból: „Iskolánk huszonhét éves múltra tekint vissza. 1973-ban kerültek át Záhonyba a megszüntetett mándoki gimnázium diákjai. Ekkor indult el az első vasútforgalmi osztály, majd az új iskolaépület 1978-as átadásával a képzés az anyagmozgatógép-szerelő és karbantartó szakon is beindult. Tanulóink vasútforgalmi szakról szinte minden évben az OSZTV élmezőnyében szerepeltek. A MÁV helyi üzemigazgatóságával jó kapcsolatot alakítottunk ki. A vasúti szakemberképzés megkezdésének 125. évében iskolánk az alábbi vezetéssel működik: Vass Béla igazgató, Kublik Éva nevelési igazgatóhelyettes, Ésik Attila műszaki igazgatóhelyettes.”

Vass Béla 1951-ben született Záhonyban. Családja sok szállal kötődött a vasúthoz. A szegedi vasútgépészeti technikumban érettségizett. Első diplomáját a Gödöllői Agrártudományi Egyetem gépészmérnöki karán kapta. Öt évet dolgozott a helyi tsz-ben gépesítési ágazatvezetőként.

1979-től a szakközépiskolában dolgozik. A pedagógus pályára való áttérést felesége, Oláh Ágnes, pedagógus-karnagy, is inspirálta. (Két fiuk van, és mindkettő főiskolán tanul.) Öt évig gyakorlati oktatásvezető volt. 1986-ban bízták meg a sokrétű vezetői munkakör ellátásával, igazgatóhelyettes lett. 1993-tól igazgatója az iskolának. ’82-ben mérnöktanári, ’86-ban filozófia tanári, ’99-ben szakközgazdász diplomát szerzett. Jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-vezetői szakán elsőéves. 1998-tól képviselő a záhonyi önkormányzatban, tagja a pénzügyi-, ellenőrző- és településfejlesztő bizottságnak. A képviselő megbízatás nagyon jó lehetőség számára arra, hogy a megyei fenntartású középiskolát jobban bekapcsolja a város vérkeringésébe. Hobbija a barkácsolás, a fotózás és a kertészkedés.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése