Tokody Attila

Titkár és térségmenedzser,

Vásárosnamény

szszb_10-252_tokody_attila.jpgA Tisza mentén – Nyírmadától Tivadarig – az érintetlen és szép beregi síkságon működik a Bereg Térségi Fejlesztési Társulat. Magas, jó kiállású és jó beszélő készséggel megáldott ember, Tokody Attila titkár és térségmenedzser szervezi és irányítja a társulat munkáját. A nyáron a megyei sajtóban cikk jelent meg, melyből az alábbiak szerint idézünk:

„A Bereg Térségi Fejlesztési Társulathoz tartozó önkormányzatok is sok pályázatot nyújtottak be a Megyei Területfejlesztési Tanácshoz, ahová infrastruktúra fejlesztésre, útépítésre, önkormányzati épületek rekonstrukciójára, helyi védettségű létesítmények felújítására, rendbehozatalára pályáztak támogatásért. A vállalkozók, gazdasági társaságok elsősorban munkahelyteremtésre és műszaki fejlesztésekre szeretnének kapni támogatást.”

A három határidővel kiírt pályázatokat a társulat előzetesen a saját gazdaságfejlesztési programja alapján rangsorolja minden alkalommal. A témáról Tokody Attila, a társulat titkára adott tájékoztatót. Mindenekelőtt elmondta, hogy a megnövekedett feladatok miatt ez év tavaszától egy főállású munkatárs segíti munkáját, Szigeti Miklós kétdiplomás fiatalember személyében.

– Mit is jelent ennek a hátrányosnak mondott, határszéli kistérségnek a társulat? – kérdeztük a kistérséget jól ismerő, gazdag szakmai és emberi tapasztalatokkal rendelkező Tokody Attilát. Válaszát kissé rövidítve közöljük:

– A társulat 1993 novemberében alakult meg a beregi kistérség 29 önkormányzata közül 25 belépésével az alapító közgyűlésen. Ezt követően a további négy önkormányzat is bejelentette belépési szándékát 1996-ig, valamint a szomszéd statisztikai körzetekből Tivadar és Újkenéz is. A társulat érdekvédelmi szervezet, egyesületként működik. Operatív szervezete a Vásárosnaményban székelő Fejlesztési Iroda. Az irodának a vásárosnaményi Városi Polgármesteri Hivatal ad otthont már a működés kezdete óta, hét éve. A társult önkormányzatok célként a következőket tűzték ki: a közös gondok összefogással történő megoldása; a kistérség gazdasági, társadalmi, infrastrukturális helyzetének feltárása alapján kistérségi fejlesztési program elkészítése; a kistérség ipari, kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi, humán erőforrás stb. feladatainak meghatározása; gondoskodás arról, hogy a programok a megyei, regionális és országos prioritások között megjelenjenek; találkozók, szakmai tapasztalatcserék, összejövetelek szervezése. Ennek szellemében készült el a térség komplex gazdaságfejlesztési programja, melyet a Megyei Területfejlesztési Tanács elfogadott.

Tokody Attila mosolyogva mondta el, hogy élete folyamán már többször feljebb és feljebb került a Tisza mentén. Szegeden született, Szolnokon járt iskolába és érettségizett, majd a főiskola elvégzése után először Tiszaadonyban, a Bereg egyik kis falujában kezdett dolgozni. Itt kezdte gyakorolni a mezőgazdaságot mint szakmát – de Vásárosnaményban telepedett le. Kis kitérőként átment a folyó másik oldalára, a Kisvárdai Járási Tanács Mezőgazdasági Osztályára. Innen a Beregi Vízgazdálkodási Társulat hazahívta Vásárosnaményba, és 10 évet töltött el öntözési tanácsadóként, építésvezetőként. A társulat belvízcsatornák építésével, karbantartásával, vízi műtárgyak építésével, meliorációval, öntöző csőkutak létesítésével és talajjavítással foglalkozott. Később a Gergelyiugornya–Jánd-i közös tsz jándi kerületvezetője lett. A tsz egyesült a vásárosnamény-olcsvai és vitkai tsz-szel, ő maradt jándi kerületvezetőnek. 1984–1987 között a nagy naményi tsz központjába helyezték beruházási-építési, fejlesztési főágazat-vezetőnek. 1987-től a rendszerváltásig, 1990-ig a nyírmadai Sertéstenyésztő és Hizlaló Leányvállalat nyírmadai központi üzemének üzemigazgatója. A rendszerváltáskor a tsz-ek széthullottak.

1991-ben visszahívták Jándra, ahol alapító elnöke lett az új típusú mezőgazdasági szövetkezetnek. A hosszú felsorolásból kitűnik, hogy gazdag szakmai tapasztalatokra tett szert és igen jól ismeri a térséget, a Bereget. Időközben Debrecenben levelező úton agrármérnöki és vállalatgazdasági szakmérnöki diplomát szerzett.

1994-ben ennél a társulatnál megpályázta a térségmenedzseri munkakört és nyert. Hat éve kamatoztatja tudását, tapasztalatát, szervező és kapcsolatteremtő készségét ennél a társulatnál. A felesége óvónő, már nyugdíjas, fiuk orvos. Szívesen emlékezik rá: amikor fiatalemberként idejött, megragadta a beregi emberek tisztessége, embersége, szeretete – megszerette őket. Egyik alapító tagja a vásárosnaményi Liszt Ferenc Vegyes Karnak. 1995-től az énekkar egyesületként működik, ő az egyesület elnöke. Felléptek már Franciaországban, Finnországban, Dániában, Lengyelországban, Észtországban és sok helyütt. Az együtt éneklő, együtt gondolkodó énekkarral ő is öregbíti a beregi térség jó hírét.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése