Temesfalvi Miklós

Igazgatóhelyettes,

Nyíregyháza

szszb_09-96_temesfalvi_miklos.jpgMegyénkben különösen nagy feladatok elé állítja a szakembereket a munkanélküliség kezelése. Emberségesen, szakszerűen, az anyagi és egyéb lehetőségek optimális kihasználása mellett kívánják csökkenteni az állástalanok számát. A központban és a tíz kirendeltségen jól képzett, lelkiismeretesen dolgozó apparátus intézi az ügyeket. Minden ügy mögött emberek, családok állnak. Egy-egy ajánlás, tanács, vagy kiközvetítés sorsfordító lehet. Figyelembe veszik a kormány és a szaktárca előírásait és persze a helyi sajátosságokat is. E fontos apparátus egyik vezetője Temesfalvi Miklós, a Megyei Munkaügyi Központ általános igazgatóhelyettese. (Az előző kötetben Rezsőfi István igazgató munkáját és életútját mutattuk be.) Most Temesfalvi Miklóssal beszélgettünk időszerű témákról.

– Mellőzzük a hosszabb visszatekintést, inkább az utóbbi hónapok törekvéseit örökítsük meg ebben a könyvsorozatban.

– A korábbi időszakban az extenzív, az utóbbi időben az intenzív fejlődés volt a jellemző. A külső környezetünk igényesebbé, kritikusabbá vált. Feladataink nőttek, apparátusunk létszáma nem. Átcsoportosításokkal, ésszerűbb munkamegosztással sikerült, illetve sikerül a többlet feladatokat is ellátni. Nagy változás volt a korábbi évekhez képest, hogy beindítottuk a rétegprogramokat.

– Milyen programokról van szó?

– A pályakezdőknek új támogatási rendszer jött létre. Náluk a passzív ellátás, a segélyezés helyett a munkába állást segítjük. A tartós munkanélküliek számának csökkentése sajátos feladatunkká vált. ’94-ben a regisztrált munkanélküliek 80 százaléka volt tartós (egy éven túli) munkanélküli, mostanra 28 százalékra csökkent az arányuk. Megyénkben a lakosság arányához képest is sok a megváltozott munkaképességű. Kedvező feltételeket teremtettünk a rehabilitációjukhoz. A Start Rehabilitációs Vállalatnál ennek már konkrét eredményei vannak. Köztudott, hogy megyénkben magas a cigány lakosság aránya is. Külön rétegprogramot dolgoztunk ki számukra. A munkaügyi központ együttműködési megállapodást kötött a cigány önkormányzatok megyei szövetségével. Ennek is köszönhető, hogy megyénkben tíz cigány-menedzser működik, ők a regisztrálás, a képzés, a munkába állás érdekében tevékenykednek. Közhasznú munka keretében foglalkoztatják őket. Külön figyelmet érdemel a három évig tartó cigány kísérleti program, amelyet Aranyosapátiban, Gávavencsellőn és Kemecsén vezettünk be. Ezeken a helyeken egy évig tanulnak, egy évig közhasznú munkát végeznek a romák, egy évig támogatást kaphatnak munkába állásukhoz, önfoglalkoztatásukhoz.

– A közmunka program is sikeres volt megyénkben.

– Valóban, évente 4–5 ezer embert tudtunk foglalkoztatni e program keretében. A közmunkásokat főleg a vízügyi igazgatóság és az erdőgazdaság foglalkoztatta. A gátépítők tevékenysége különösen áldásos és többes haszonnal járó volt. Az élet- és vagyonvédelemhez is hozzájárult a gátépítés. Az utóbbi időben a regionálisan működő közmunka programban az észak-alföldi régió (Szabolcs, Hajdú, Szolnok megye) koordinációs feladatait a mi munkaügyi központunk látta el.

– Bizonyára több egyéb kezdeményezésről, intézkedésről is beszámolhat.

– Sokirányú a tevékenységünk. Előtérbe került a munkahelyteremtés, a munkanélküliek vállalkozóvá válásának segítése. Eredményesen támogattuk a foglalkoztatás bővítést. Közreműködésünkkel térségfejlesztési menedzsereket állítottak munkába. Az önkormányzatokkal együttműködve sikeres a közhasznúmunka-program, amiben közhasznú munkahelyteremtés is szerepelt. Támogatással gépeket, berendezéseket szereztek be. Családsegítő programunk is volt. A pedagógiai intézettel közösen pályaválasztást segítő kiadványt jelentettünk meg. Élénk érdeklődés kísérte teleház-programunkat. Tizenkét településen támogattuk a többes célú teleház létrehozását. Érdekességként említem, hogy a nyírlugosi teleház falán olyan óra van, amelyet a frankfurti atomóra működtet.

– A Nyíregyházi Regionális Képző Központ felügyelő tanácsának tagja. Ez a megbízatás hogyan járul hozzá a munkanélküliség kezeléséhez?

– Figyelemmel kísérjük az intézmény jogszerű és szakszerű tevékenységét. Megadjuk a szükséges segítséget ahhoz, hogy az igényekhez igazodó képzés is hozzá járuljon a foglalkoztatós javításához.

– Kérjük az életrajzát dióhéjban.

– Csengerújfaluban születtem, a Debreceni Református Kollégiumban érettségiztem. A kecskeméti Gépipari és Automatizálási Főiskolán és a Könnyűipari Műszaki Főiskola fonó-szövő szakán szereztem diplomát, mérnök-üzemgazdász oklevelem is van. Most angolul tanulok. Egerben vasas üzemben, Újfehértón könnyűipari üzemben dolgoztam. Mátészalkán egy külföldi érdekeltségű cégnél is szereztem gyakorlatot. 1993-tól ’95-ig a nagykállói munkaügyi kirendeltséget vezettem. 1995 óta vagyok igazgatóhelyettes. Feleségem pedagógus, a nagyobbik fiunk már dolgozik, a kisebbik még diák.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése