Petrika Ibolya

Igazgató,

Nyíregyháza

szszb_14-66_petrika_ibolya.jpgA megyei sport avatott szervezője, egyik vezetője Petrika Ibolya. Vele készítettünk interjút. Ennek időszerűségét az is adja, hogy a közelmúltban a Magyar Atlétikai Szövetség elnökségébe választották. Elnökségi tagként jól akarja képviselni megyénk és a régió atlétáinak érdekeit, segíteni kívánja a vidék sportját.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szakmai és anyagi háttérrel rendelkező szakemberek segítik, irányítják a sportot. Ők nem lépnek pályára, csendben, a háttérben tevékenykednek, biztosítják a működéshez szükséges feltételeket. Van mire visszatekinteniük és a kilátások is biztatóak. A tömegkapcsolatuk kiszélesítésére is gondot fordítanak. Számos polgármesteri hivatallal működnek együtt, gyakran futónapot is rendeznek. A szervező és segítő intézménynek ez a neve: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Testnevelési és Sportintézet.

Az intézet sportigazgatója Petrika Ibolya, aki aktív korában országra, világra szóló sikereket ért el atlétikában. Sokszor volt magyar válogatott, a moszkvai olimpián pedig az előkelő ötödik helyre került. Pályázat útján került az igazgatói székbe 1997-ben, 2001-ben újabb pályázat útján újabb öt évre meghosszabbították az igazgatói megbízatását.

Az igazgatónővel időszerű témákról beszélgettünk.

–Az intézet egyedinek számít hazánkban. A megye szerteágazó sportjához hogyan adnak szakmai és anyagi segítséget?

–Korábban az OTSH-hoz tartozott az intézmény, aztán 1997. január 1-jétől önállósodott, pontosabban a megyei önkormányzat egyik intézményévé alakult át. Nyíregyháza központjában, a nagy irodaházban működik intézetünk, a helyiségeket illetően jó körülmények között. Idén nyáron egy tanácstermet alakítottunk ki. Hat főállású szakember dolgozik az intézetben, de szeretnénk kapni egy hetedik státuszt is. A megyei önkormányzat minden tőle telhető segítséget megad, de megyénkben a sportszövetségek munkáját nagyon sok sportaktíva segíti, van köztük főiskolai tanár és vezérigazgató is. Ami pedig a szakmai részt illeti. Sportági szakszövetségek tartoznak hozzánk. Nem kevesebb, mint 28 sportszövetség működik a megyében. Alakulóban van három újabb sportszövetség.

–Igaz, hogy az intézet olimpiai alapja is egyedülálló szerte a hazában?

–Igaz. A városi közgyűlés is támogató sportbarát. 1998-ban a megyei közgyűlés és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése összefogott, és létre hoztuk az olimpiai alapot, amely 2004-ig érvényes. Támogatunk olimpiai kerettagokat és olimpiai reménységeket. Pályázat útján lehet részesülni az olimpiai alapból. A pénznél említem, hogy más forrásból is lehet pályázni megyei szabadidős rendezvények támogatására. A szövetségek leadják éves rendezvény tervüket és a kiemelt rendezvényeikhez támogatást kaphatnak. Évente 15–20 kiemelt rendezvényt támogatunk. Megemlítem, hogy kiemelten kezeljük a fogyatékos, de eredményes sportolók versenyeztetését, és ehhez is segítséget kapunk.

–Eredmények voltak. Ha mérlegre teszi az elmúlt bő öt évet, a teljesség igénye nélkül sorolja fel, hogy mire emlékszik legszívesebben? A dicsőséges múlt után ígéretesnek tartja-e a jövőt?

–Büszkeség, hogy az elmúlt öt évben volt NB I-es labdarúgócsapatunk, a férfi kézilabdázóink szintén az első osztályban játszottak. A férfi röplabdacsapatunk magyar bajnok volt. Farkas Zoltán súlyemelő a 2000. évi olimpián jól szerepelt. Büszkeséggel említhető, hogy a női röplabdacsapatunk jelenleg is az extra ligában játszik. A jövőbe mutat Szentgyörgyi Katalin hosszútávfutó teljesítménye, a fiatal lány junior Európa-bajnok. A 15 éves Veisz Kitti úszó lány is ígéretes sportolónak tűnik. Megemlítem, hogy a Testnevelési Egyetemnek kihelyezett edzőképző iskolája működik Nyíregyházán.

–A fiatal tehetségeket is figyelembe véve elkészítették a megye sportkoncepcióját. Ennek mi a lényege?

–Elkészítettük a 2002-től 2010-ig szóló megyei sportkoncepciót, és ezt a megyei közgyűlés elfogadta, jóváhagyta. Reményeink szerint a megyei szinte valamennyi településén az önkormányzat beállít majd települési sport referenst. Kiemelem még, hogy felkaroljuk és támogatjuk a tehetséges, sportoló roma fiatalokat. Szeretnénk elérni azt is, hogy megyénkben még nagyobb anyagi támogatást kapjon a sport. Azt hiszem, minden támogatás hasznosul, előbb vagy utóbb meghozza gyümölcsét.

Petrika Ibolya lánya, Diána 12 éves, a nyíregyházi Zelk Zoltán Általános Iskolában kitűnő tanuló. Két tannyelvű iskola ez, a másik nyelv a német. Azt már eldöntötte, hogy az általános iskola elvégzése után középiskolába megy. Sportos alkat, de sportot még nem választott, a sportról még nem döntött. Nem késett a döntéssel, később még lehet jó sportoló, vagy jó vezető, vagy mindkettő…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése