Orosz Lajos

Alpolgármester,

Miskolc

baz 5 ai Orosz Lajos.jpgOrosz Lajos 1962. június 16-án született Borsod „fővárosában”, Miskolcon. Édesapja, Orosz Lajos mérnökként a DIGÉP-ben dolgozott, édesanyjának, Orosz Irénnek az Autóker Vállalat volt a munkahelye. Nyugdíjas éveiket szintén Miskolcon élik.

Öccse, Attila, korábban a Városi Sportcsarnok műszaki igazgatója volt, ma a gépgyártás területén dolgozik.

Orosz Lajos Miskolc egyik legszebb részén, a Kilián-Dél lakótelepen nőtt fel, a Szinva, a Diósgyőri Vár, és a Bükk közelében. Mindezen természeti és történelmi értékek mellett is a lakótelepen élő sok ezer gyermek számára a legkedveltebb elfoglaltság nem lehetett más, mint a véget nem érő focicsaták. Így természetes, hogy Orosz Lajos máig kedvenc sportjának tekinti a futballt.

Középiskolai éveit a 3. Számú Ipari Szakközépiskolában töltötte, szeretett iskolába járni, nagyszerű tanárai voltak, legszívesebben osztályfőnökére, Porkoláb Tibornéra emlékszik vissza. 1980-ban, az érettségi után az LKM-ben (Lenin Kohászati Művek) kezdett dolgozni géplakatosként, majd nehéz-vasszerkezeti géplakatosként. Egy évvel később – 1981-ben – a sikeres egyetemi felvételi után tizenegy hónap katonai szolgálati idejét töltötte le.

Ezerkilencszáznyolcvankettőben kezdte el egyetemi tanulmányait, így ezerkilencszáznyolcvannyolcban vehette át okleveles gépészmérnökként a Nehézipari Műszaki Egyetemen – Miskolcon – első diplomáját. Nem egészen egy évtizeddel később, 1996-ban újabb diplomát szerzett a Miskolci Egyetemen, közgazdasági szakokleveles mérnök lett. Diplomamunkáját marketingkommunikációból írta.

Ezerkilencszáznyolcvannyolctól – friss diplomásként – a Diósgyőri Gépgyárban kezdett dolgozni, majd ezerkilencszázkilencvenegytől a kereskedelem, a marketing világa iránt kezdett érdeklődni. Előbb műszaki ügyintéző, kiállítási menedzserként tevékenykedett a FAIR SYSTEM Kiállításszervező Kft.-nél, majd a MEGA LINE Kereskedelmi Kft, munkatársaként dolgozott. Ezerkilencszázkilencvenháromtól az Integra Kft. értékesítési menedzsere lett. 1994-től három éven át az MSZP B.-A.-Z. Megyei Szervezetének ügyvezető alelnöke volt. 1997-től a Cronus Tömegáru-fuvarozó és Szolgáltató Kft.-nél először termelési igazgatóként, később a Nordpont Gépipari Gyártó és Szolgáltató Kft.-nél ügyvezető igazgatóként dolgozott.

A marketing és a marketingkommunikáció iránti érdeklődése 1990-ben kezdődött, amikortól több szakmai továbbképzésen is részt vett (Diebold Marketing, Miskolc 1990; Diebold Marketingkommunikáció Budapest 1991; Válságkezelés és válságkommunikáció IMC Budapest 1991), amelynek következménye lett a Miskolci Egyetem szervezés és vezetéselméleti Tanszékére történő beiratkozás is. 1991-től bekapcsolódott a tudományos tevékenységbe is. Ez évben Miskolcon a microCAD ’91 konferencián a komplex terheléses vizsgálat eredményeiről számolt be, majd 1992-ben a Bánya-egészségügyi Konferencián Pécsett tartott előadást szintén a komplex terhelési vizsgálat témájában.

1992-ben a CAMION ’92 Nemzetközi Szállítmányozási Kiállítás és Konferencia megálmodója és szervezője volt, amely a BNV után egy hónappal nagy sikert aratott.

A politikában, a közéletben mindig aktívan dolgozott. 1994-től – jelenleg is – Miskolc Megyei Jogú Város Martin-kertváros (2002-től az elnevezés hivatalosan is bejegyezve Orosz Lajos közbenjárására) önkormányzati képviselője, 1994–1998 között a városüzemeltetési és lakásügyi bizottság alelnöke, 1994–2002 között pedig a tulajdonosi bizottság és a kulturális és sportbizottság tagja. 2002 novemberétől Miskolc város alpolgármestere, a város üzemeltetéséért és a sportért felelős.

Orosz Lajos nemcsak eddigi munkásságára büszke, hanem családjára is, feleségére, Varga Máriára, aki a megyei önkormányzat területfejlesztési és vagyongazdálkodási osztályon ügykezelő, és gyermekére, Tamásra, aki 1989-ben született, most hetedikes és a jogi pálya iránt érdeklődik. Szívesen járnak sportrendezvényekre, színházba, a természetbe kirándulni, bár új megbízatása miatt minderre kevesebb idő jut. Kedvenc kirándulóhelyük Bükkszentkereszten a Lófő-tisztás, ahol a csend és a nyugalom, a meghitt béke, egy kiadós séta a természetben felüdülést jelent számukra a városi forgatag után.

Alpolgármesterként arra törekszik, hogy a városvezetés kitűzött céljai megvalósuljanak: a miskolciak mielőbb érezzék a pozitív változást, az állandó fejlődést. A politikus vallja, hogy az eredményesség, a siker titka nem lehet más, mint a fáradhatatlan munka és a feladatok megoldásáért érzett elkötelezettség. Ezért fontos számára a város lakóinak folyamatos visszajelzése, hiszen tudja, hogy hitelesen csak így mérhető és érzékelhető munkájának hasznossága. Orosz Lajos célja – mint mindenkinek, aki ebben a természeti kincsekben gazdag megyében született –, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye fővárosa, Miskolc, visszanyerje régi fényét, rangját, ennek érdekében dolgozott eddig is, és kíván dolgozni a jövőben is.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése