Fedor Vilmos

Alpolgármester, országgyűlési képviselő,

Miskolc

baz_04_08_fedor_vilmos.jpgMiskolcon születtem 1954-ben. Ebben a városban nőttem fel és azóta is itt élek, Miskolcot és körülöttünk lévő gyönyörű vidéket immár csaknem fél évszázada ismerem és szeretem – a költő szavait idézve „itthon vagyok”.

Másik, gyermekkorom óta tartó szeretetem a zenéhez fűződik. Évekig hegedültem, később gitárra váltottam és középiskolás koromban – a rock hőskorában – különböző zenekarokban játszottam, klubokban, bálokban zenéltem barátaimmal.

Az élővilág, az állatok világa mindig is érdekelt, miután 1973-ban leérettségiztem a miskolci Kossuth Lajos Gimnáziumban, a Kaposvári Mezőgazdasági Főiskola Állattenyésztő Karán tanultam tovább és szereztem üzemmérnöki diplomát.

Főiskolás koromban újra muzsikálni kezdtem, ekkor alakult ki komoly érdeklődésem a népzene iránt. Egy barátommal erdélyi népdalfeldolgozásokkal országos folklórfesztivált nyertünk, rádiófelvétel is készült velünk. Egy ideig a Vízöntő együttesben is zenéltem és vezettem a Somogy Táncegyüttes zenekarát.

Első munkahelyem a már említett főiskola volt, a kísérleti telepen előbb gyakornokként, később kísérletvezetőként dolgoztam. 1979-ben kerültem vissza Miskolcra, két évig termelésfejlesztőként dolgoztam a B.-A.-Z. Megyei Húsipari és Állatforgalmi Vállalatnál.

A honvédségtől kitüntetéssel szereltem le, a többszörös Kiváló Katona cím után megkaptam a Haza Szolgálatáért Érdemérem bronz fokozatát is.

A nyolcvanas évek kezdetétől foglalkoztam a politikával. Előbb a városi ifjúsági szervezet kulturális és oktatási ügyekkel foglalkozó munkatársa, majd három éven át titkára voltam. 1988–1990 között Politikai Főiskolán tanultam Moszkvában, orosz nyelven szereztem politológusi diplomát.

Részt vettem a Magyar Szocialista Párt megszervezésében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1991-től hat éven keresztül a párt megyei elnöke voltam. 1994–1996 között tagja voltam a párt országos elnökségének, később megyei alelnökként és a miskolci választmány elnökeként dolgoztam.

1994–1998 között egyéni választókörzetben szereztem mandátumom révén országgyűlési képviselő lettem, a parlamenti munkám során elsősorban a volt szocialista országokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkoztam. Tagja voltam az országgyűlés külügyi bizottságának és az alapszerződésekkel foglalkozó albizottságnak, elnöke voltam a Magyar–Ukrán Parlamentközi Bizottságnak. 1998-ban megalapítottam az EUREGIOCOM ügynökséget, amelynek egyik fontos tevékenysége a magyar parlament jogalkotási folyamatának elemzése, a Parlament Figyelő szolgáltatás, a másik pedig a regionális, illetve településmarketing.

A témával kapcsolatos tanulmányomat a Geomédia adta ki. Cégünk több országos jelentőségű kulturális esemény marketing- és kommunikációs tevékenységét végezte (XX. Országos Grafikai Biennále, 100 éves a Magyar Autóklub), a „Vendégségben Miskolcon” városmarketing programot Megyei Marketing Díjjal ismerték el 2000-ben. 2002-ben megalapítottuk az „Itthon Miskolcon Egyesület”-et, amely a város lokálpatriótáit gyűjti össze. Alapító tagja voltam a Miskolci Városszépítő Egyesületnek és a „Szenátorok” énekkarnak, a parlamenti képviselők kórusának, melyben a mai napig is énekelek. 2002-től újra országgyűlési képviselő lettem. Jelenleg is tagja vagyok a kulturális és sajtóbizottságnak, valamint az ügyrendi bizottságnak.

Miskolc város alpolgármestereként az oktatás, kultúra, idegenforgalom és városmarketing, valamint a kisebbségi és civilügyek területén igyekszem elérni mindazt, amit a város érdekében célul tűztem ki magam elé.

Hihetetlen erős indíttatást kaptam szüleimtől, arra tanítottak, hogy bármihez fog az ember, azt nagyon kell akarnia és soha nem szabad feladni. Én soha semmit nem adtam fel, és az emberek szívesen állnak olyan ember mellé, aki sikeres akar lenni, aki nyerni akar. Talán ezért van olyan sok barátom és ismerősöm. Mindennek persze ára van, csak nagyon kemény munkával lehet előrejutni.

Három gyermekem van: Vilmos (1979), Eleonóra (1985) és Flóra (1991), akik jelenleg még tanulnak. Úgy érzem, sikerült megtalálnom életem párját, akit szellemi és lelki társamnak is vallhatok.

A zene mellett az irodalom nyújt feltöltődést, könyvtáramban a legkülönbözőbb művészetek és tudományok mestereinek munkái sorakoznak. Nem a stílusok és irányzatok határozzák meg érdeklődésemet, a jó könyveket kedvelem.

Nagyon szeretek utazni, nemrégiben teljesült egy régi álmom, Kittenberger Kálmán nyomdokain haladva afrikai szafarin vettem részt. A horgászatot elsősorban a csend és a magány miatt szeretem, ez ad lehetőséget igazi kikapcsolódásra.

Továbbra is terveim között szerepel, hogy megtanuljak síelni, és szeretném befejezni évek óta készülő otthonomat. Nagyon fontos számomra, hogy gyermekeim is sikeres és boldog emberek legyenek.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése