Oros László

A Megyei Földhivatal vezetője,

Nyíregyháza

szszb 24 tk Oros László2.jpgTalán a legrégibb közigazgatási szakágak közé sorolható a földhivatal tevékenysége. Nincs olyan állampolgár, aki életében legalább néhány alkalommal ne lett volna ügyfelük. Nem véletlen, hogy évente általában kétszázhuszonnégyezer (!) ügyet kezelnek – hallottuk Oros Lászlótól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Földhivatal vezetőjétől. Ezen felül kiadnak száznegyvenegyezer tulajdoni lapot, és harminckétezer térképmásolatot.

A kívülálló számára igen bonyolult, szerteágazó, rengeteg törvénnyel és szabállyal körülbástyázott közigazgatási szakágról van szó. Hallani több évtizedes elmaradásról, peres ügyeknél kiderülő ellentmondásos tulajdoni jogviszonyról is. Oros László azonban másként látja a helyzetet, mert a földhivatalok egész munkáját a vonatkozó, hatályos törvények, jogszabályok betartásával végezhetik el. Mérlegelésre nincs lehetőségük.

Oros László a keresztségben nevét református lelkész édesapjától, Oros Lászlótól kapta. A néhai apa és a nyolcvanhét éves édesanya, lánykori nevén Hörömpő Ilona négy gyermeknek adott életet. Zsuzsánna a közegészségügyből, Ilona statisztikai osztályvezetői posztról, Eszter adminisztratív tevékenységből vonult nyugdíjba. A családi otthon melege az összetartozást, az egymás iránti felelősségvállalást, a szeretetet adta útravalóul.

Oros László saját családjában is ezeket az alapértékeket tartotta fontosnak. Két gyermeke van, Attila vízügyi beruházó mérnök huszonnyolc, Ildikó huszonkét éves. Felesége Rinkács Andrea, aki a Magyar Orvosi Kamaránál látott el hosszú éveken át fontos megbízatást.

A háromdiplomás földhivatali vezető Székesfehérváron 1968-ban vette át oklevelét a Földmérési Főiskolán. Az intézmény jelenleg a Nyugat-magyarországi Egyetem Földmérési és Térinformatikai Karát jelenti. Szakmérnöki diplomáját szintén Székesfehérváron szerezte meg 1975-ben, majd 1985-ben informatikus oklevelet vehetett át.

Földmérési ügyintézőként kezdte pályafutását, egy évet még az Agrobernél is eltöltött. Izgalmas feladatnak bizonyult a Kartográfiai Vállalat nyíregyházi kirendeltségén a községek térképeinek elkészítését végezni. Egyre jobban értett a földhöz, és erre felfigyeltek kollégái is. Oroszvári István 1995-ben visszahívta a megyei földhivatalba földmérési osztályvezetőnek. 2003 áprilisától pedig ő vezeti a megyei földhivatalt.

Segíti és szűkíti mozgásterüket a földhivatali törvény, amely egész apró részletekre kiterjedően szabályozza a folyamatokat. Például mit kell tartalmaznia egy okiratnak, milyen aláírásokkal kell ellátni. A végrehajtási jog, az adásvétel átvezetése szintén izgalmas. Oros László elmondása szerint, ha egy okirat alakilag és tartalmilag megfelel a törvényeknek, nekik akkor is át kell vezetniük a változásokat, ha esetleg másfajta információ birtokában is vannak. Különösen nagy feladat, és egyre nehezebbé, mi több, nehézkesebbé vált a hagyatéki eljárás után a földügyi tulajdoni bejegyzés. Ezt a helyzetet a rendszerváltozás után bevezetett kárpótlási törvény idézte elő, hisz a visszakapott, akár parányi földterület megművelése, a tulajdonosi jog gyakorlása jóval többe kerülhet az örökösnek, mint amennyit hozna az a föld. Megválni tőle nem tudnak, és ezért gyakorta hagyják az eredeti formában. Csakhogy a földterület értékesítése – akár egyetlen tulajdonos hozzájárulása vagy aktív közreműködése nélkül – lehetetlenné válik.

Patthelyzet áll elő, a törvény szigorú, az idő telik, és lassan feledésbe merül az öröklés ténye, netán az örökös is meghal. Tengerikígyóvá dagadnak az ilyen ügyek.

A nehézségek ellenére Oros László mégis szépnek látja a földhivatali munkát. Örömmel vették tudomásul, hogy az osztatlan közös földeket a tulajdonosok többségének egyetértésével szét lehetett osztani, kár, hogy csak egy évig élt a törvény. Évekkel ezelőtt korszerűsítették az ügyfélszolgálatot, így a várakozás jelentősen lecsökkent. Az elektronikus nyilvántartás nyomon követhetőbbé, gyorsabbá, megbízhatóbbá teszi az adminisztrációt.

Oros úr elégedett, hogy a megyében működő hat körzeti földhivatalból (Fehérgyarmat, Kisvárda, Mátészalka, Nyírbátor, Vásárosnamény, Nyíregyháza – ez utóbbi az országban a legnagyobb, a volt tiszalöki, baktalórántházi, nyíregyházi járást és magát a megyeszékhelyet öleli fel) valamennyit kiválóan képzett szakember vezet.

Újdonság a 2000-től bevezetett földhasználati nyilvántartás. A parlamenti parlagfűbizottság is hozzájárul az egyik legveszélyesebb allergén, a parlagfű irtásához. 2005-ben kézi műholdas helymeghatározót (GPS-t) kaptak a parlagfűvel borított földek felderítésére.

Noha egyre több a feladat, a létszámleépítést nem tudták elkerülni. Két év alatt ötven dolgozójuktól váltak meg, jelenleg kétszáznegyvenen tartoznak a megyei földhivatal állományába.

Oros László az elégedett ügyfeleknek és a jó szakembergárdának örül a legjobban.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése