Kéz, amely az ablakot nyitja

Írta: Kulcsár Attila

mitevolegyek.jpgA nyaralót csak ritkán látogatja a család. Pedig minden komfortja megvan. Egy háromosztatú parasztház – korszerűsítve.  Tisztaszoba, konyha, lakószoba, amelynek a végében egy kis fürdőszobát is kialakítottak.  Hozzá van még ragasztva a valamikori istálló és fáskamra, na meg az udvari WC.  Már egyik se  tölti be eredeti funkcióját, mert az ő házuk  már közművesített, ám nincsen ez még a község minden házában  megoldva. Vannak, akik disznót tartanak, sokan tyúkokat is, és egy-két juhot az ünnepekre. Az állattartás léggyel jár. Ez az egyetlen zavaró momentum a városi ember számára falun. Nem mintha a bérházban nem lenne, de ezek itt olyan nomádok. A házi légy is agresszívebb.

Amikor megérkeznek, szellőztetni kell, mert nincs a háznak szigetelése. Kinyitnak minden ajtót, ablakot, hadd járja át a friss levegő a szobákat.

Amíg a háziak dolgoznak a kertben, a legyek birtokba veszik a lakást. Nem tudni, honnan jönnek, de percek alatt ott vannak mindenütt. Jóravaló, kedves rovarok, élelem után kutatnak, mókásan röpködve, szimfonikusan zümmögve, egyes fajok táncokat lejtenek. Ők is Isten teremtményei – szokták mondani. Fürge léptekkel, gyalogolva becserkészik a poharakat, tányérokat, mosogató peremét. Kedvencük a WC-ülőke, mosogató lefolyója, ahol lenni szokott valami maradék, harapnivaló. De nem sok sikerrel, két hónapja nem jártak itt a háziak, minden steril, minden elemózsiai szavatossága lejárt, összeaszalódott. Akik ezt hamar felismerték, tovább is álltak volna – huss, ki az ablakon –, de valamennyin szúnyogháló állta útjukat. Odakinn a napfény ragyogott a bokrokon, tarka virágok, és akkor a benti félhomályból az egyetlen kiút be van rácsozva. Az egyik házi légy már járt itt egy hónappal ezelőtt, próbálta felidézni, hogy merre is van a konyhaajtó, amelyen akkor ki-bejártak. De nem találta meg a félhomályban. Visszarepült hát az ablakhoz, Ott már egyre többen gyülekeztek. Néhányat megismert a tegnapi tehénürülék partiról, ahol összegyűltek vagy százan is.  De hol van már a tegnapi lakoma, különben is terhes, neki most minden nap enni kell, hogy peték egészségesen fejlődjenek a potrohában. A légysereg egyre dühösebb lett.  Hangoskodtak, veszekedtek egymással:

– Te hívtál ide, mert neked nem volt jó az a kutyatetem.

– Még neked áll feljebb, te hullarabló, hívott a lépfene! Ha sokat hőbörögsz, szólok az istállóban a lóbögöly haveromnak, az majd ellátja a bajodat.

Mások réseket kerestek a hálón, a törpe házi legyek végigcserkészték a háló keretét, hátha valahol eldeformálódott, és ki lehet bújni. De ez két „L” profilba volt beszorítva, sehol nem volt egy szúnyognyi rés se. Nem tudni, honnan került be a szobába egy szuronyos istállólégy, de az nagyon berágott. Messziről hatalmas sebességgel nekirepült a hálónak, hegyes szájszervét belefúrva a műanyag szövetébe, hogy szétfeszítse, de ő se boldogult. Alig tudta visszahúzni a csáprágóit, majdnem beleragadt a hálóba. Mások csak járkáltak körbe-körbe a keret peremén, dünnyögve, méltatlankodva. Fogadkoztak, hogy be nem teszik a lábukat ide többet.  Egy fémzöld döglégy elátkozta a percet is, amikor berepült a konyha ajtaján, pedig tudhatta volna, hogy az ilyen lakásokban már vízöblítéses a WC, és klozet-kefe is van minden kagyló mellett.  A nagyon buták nem takarékoskodtak az energiáikkal, röpködtek ész nélkül, de közben lement a nap, a szobában egyre sötétebb lett, és ház lakói nem szoktak itt aludni. Lenyírják a füvet, megkapálják a szőlőt, a veteményest, és este már holt fáradtan otthon fekszenek le.  Minek ezeknek nyaraló, jegyezte meg egy pőcsik, aki csak erre járt, de ő se találta meg a kijáratot.

Ekkor megjelent az EMBER, a teremtés koronája. Hatalmas sziluettje – mint egy felhő – elállta a szobába vezető nyílást. Minden légy őrjöngve repült neki a szúnyoghálónak. Rázták sűrű szövését, vergődtek szárnyaikkal. Amikor a háziúr bezárta az ablakot, a legyek a háló és az ablak közötti vékony résben rekedtek.

És a házaspár hazament a nyaralóból a városba. Jó, ha két hét múlva jönnek. Ekkor tört ki igazán a pánik a legyek között. Mindegyik röpködött szűk ketrecében faltól falig. Ütődve egymásnak, keretnek, hálónak, üvegnek. Aztán a kimerültségtől behúzódtak egy sarokba, és lejátszódott előttük életük filmje. A boldog gyermekkor, kristálycukor az asztalon, finom kutyaürülék a teraszon, egyszer egy ízletes döglött macska a kertben.  Később az első szerelem. Egyesek nekiestek egymásnak, hogy még egy utolsót szeretkezzenek – úgy látszik, minden élőlénynek ugyanarra a srófra jár az esze.  A harmadik napra, amikor a tűző nap az üveget felmelegítette, és szinte leperzselte a szárnyukat, már alig éltek, görcsösen kapaszkodtak a hálón ízelt lábaikkal. Már nem mozdult egyik se. A gyengébbek eleresztették a szúnyogháló szövését, és aláhulltak az ablakdeszkára. A két húslégyből kibújt az állat, ezek már ott álltak lesben, és elkezdődött a kannibalizmus. Rágóikkal nekiestek a védekezni képtelen, ám még élő rovaroknak. Először a potrohukat harapták le, abban van a legtöbb tápanyag, majd a szemek következtek. Azok a csodálatos légyszemek, amelyek 200 fokos látószöget képesek befogni és 240 képet tudnak elkülöníteni másodpercenként. És ez a biológiai csoda, a memóriájában milliónyi eltárolt fényképévek a természetnek, vacsora lett egy másik nyomorult élőlény számára.

Amikor az EMBER, az ő feleségével két hét múlva újra kinyitotta az ablakot, hogy beengedje a virágok illatát a szobába, ott hevertek a legyek tucatszám a szúnyogháló előtt az ablakpárkányon. Az asszony közömbösen összeseperte őket.

Ilyen a légy, és ilyen EMBER, a természet fejedelme. Szép a világ, a Föld egy paradicsom. Hegy, völgy, folyók, tengerek.  Örömök, élvezetek,  forrása . És van ez az ózonpajzs felettünk. Úgy tudom elképzelni, mint egy ablakot. Most talán zárva van. Nekünk ez a jó.  De mi van, ha kinyitja valami vagy VALAKI…?

A kép forrása:http://www.mitevolegyek.hu/

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése