Juhász István

Műszaki ügyintéző,

Miskolc

baz_02_20_juhasz_istvan.jpgSzületése idején (1947. november 16.) édesapja a Balkányi Állami Gazdaságban telepvezető kertész volt. A háborút megelőzően a papa, dr. Okolicsányi Gábor főszolgabíró birtokán, Kiskállóban kertészkedett. Édesanyja még itt az Okolicsányi-birtokon szülte meg két nővérét. Miután kitudódott édesapja múltja, 1953-ban rövid úton menesztették a gazdaságból, Sajóbábonyba, a Vegyiművekbe került segédmunkásnak. A kezdeti munkásszállás élet után a család is idekerült, így Juhász István már Bábonyban járt általános iskolába, itt telt mozgalmas gyermekkora. Társaival együtt ezen a vidéken élte át először a csúzlizás, a nyilazás élményét, kóstolta meg a csöves sült kukoricát, és a héjában sült krumplit.

A család ötvenes évekbeli sanyarú sorsát még tovább nehezítette, hogy 1956-ban édesapja a munkástanács vezetőségi tagjaként a gyár védelméért lett felelős, és az itt szolgáló ávós század katonáinak (kb. százötven főnek) kék munkásruhát osztott ki, vér és pofon nélküli hatalomátvétel valósult meg. Ezért 1961-ig rendszeresen elvitték az állami ünnepek idején, nehogy valami felfordulást csináljon. 1956 után több mint egy évig nem is tudott elhelyezkedni, végül a megyei kórházban kapott segédmunkási állást, később még portás is lehetett. A rendszerváltás idején nehezen élte meg a felhívást, hogy jelentkezzenek az ötvenhatosok: „Hát nem tudják, hogy ki volt börtönben?” – mondta gyermekeinek.

Juhász István számára az általános iskola után, ez apai hagyatéknak is felfogható, Sátoraljaújhelyen a kertészeti technikum következett. Ebben a régi intézményben, amely nemrég ünnepelte fennállásának hetvenötödik évfordulóját, nagyszerű tanárokra, igaz barátokra talált. Az iskolában nagyon szerette a magyart és a történelmet, erről Sarkadi Tóni bácsi gondoskodott. Dr. Bartha Istvánné osztályfőnök összetartó osztályt kovácsolt, ennek bizonyítéka, hogy a napokban ünnepelték a harmincötödik érettségi találkozójukat, ahol az egykori harmincháromból huszonhatan jelentek meg.

Kitűnt ebből a közösségből az „ötösfogat”: Novák István, Jobbágy Károly, Kubus László, Bigda István és Juhász István. Máig tartó igaz barátság szövődött közöttük, annak idején együtt jártak „maszekolni”, hogy kikerekítsék zsebpénzüket. Dolgoztak a szőlőben, nem fogott ki rajtuk a metszés, a kétágúzás, a kapálás meg a permetezés sem.

Megannyi szép emléke kötődik az egykori kollégiumhoz is. Érettségi után gyakornoknak Hercegkútra ment, egy évet húzott itt le kertészként. Esztendő múltával a MÁV-hoz került, az újhelyi kertészet vezetője lett. Abban az időben még tizenhét önálló kertészete volt a Magyar Államvasutaknak. Feladatkörébe tartozott több pályafenntartási főnökség virágosítása, a dísznövénytermesztés: díszfák, díszcserjék nevelése, kiültetése. Közben 1968-tól a katonaságot is letudta, két évet szolgált Lillafüreden, Budaörsön és Szentléleken egy fontos hírközlési bázison.

Egy újabb átszervezés következtében 1973-ban Felsőzsolcára került, Hatvantól Szolnokig terjedt ki az általa felügyelendő terület, megnövekedett az elvégzendő teendők mennyisége is. A kertészeti feladatok mellett megjelent az erdészeti tevékenység és a vasúti pályák vegyszeres gyomirtása is.

1989-ben lett máig tartó munkahelye a MÁV Rt. Miskolci Területi Igazgatósága, bár igazából csak az irodája van Miskolcon, létszámban Budapesthez tartozik. A Pálya-, Híd- és Magas-építményi Szakigazgatóság Területi Felügyeleti Osztályának műszaki ügyintézője. Elsősorban a szintbeli kereszteződésekkel foglakozik, a Miskolci Igazgatóság területén, ez több mint hatszáz kereszteződést jelent. A hatósági, törvényi előírások figyelembevételével a létesítés, üzemeltetés, felülvizsgálat jelenti állandó tennivalóját. Rengeteg céggel, intézménnyel, nagyon sok emberrel áll kapcsolatban.

Ma már vállalkozási formában működnek, a kulturált utazás által megkövetelt virágosítást, parkosítást, a vegyszeres gyomirtást, a karbantartási feladatokat tekintik továbbra is elsődlegesnek. Időközben szakmai továbbképzéséről sem feledkezett meg, felsőfokú környezetvédelmi szaktanfolyamot végzett, de egyébként is állandóan tanul – munkavédelem, tűzvédelem, újítás –, a vasútnál ez kötelező. Jutott azért idő a társadalmi elfoglaltságokra is (Városszépítő Egyesület, Közlekedéstudományi Egyesület), tagja a Vasutasok Eszperantó Szövetsége miskolci szervezetének is.

– Elégedett embernek érzem magam, – mondja –, mert mindig arra törekedtem, hogy segítsek a másikon. Erre használtam a munkámból adódó rengeteg ismeretséget is.

Szabadidejében elsősorban főzőcskézik. Szívesen süt rostélyon saslikot, egyéb húsokat, de az igazi kedvenc a zöldborsóleves.

– 1955-ben édesapám a munkásszálláson főzött nekünk borsólevest, mindig azt az ízt próbáltam megtalálni, az volt az igazi zöldborsóleves. Egy vékony rántással, csirkeaprólékkal, tányérból szaggatott nokedlivel készítem.

A főzőcske mellett, ha teheti, kirándul, nagyon szereti az erdőt.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése