Horváth Péter

Nyugdíjas szervezetfejlesztő mérnök,

Nyíregyháza

szszb_32_lm_horvath_peter.jpgAki Horváth Péterrel találkozik, azonnal észreveszi udvariasságát, figyelmességét, kellemes modorát. Nem véletlen ez, hiszen gyermekkorában megtanulhatta. Jó nevű gimnáziumi tanár szüleit sokan ismerik. Horváth Sándor és felesége, Olga néni nemzedékeket nevelt Nyíregyházán.

Horváth Péternek Nyíregyháza a szülővárosa, otthona, ahová mindig visszatért, de tanulmányai és munkája során sokfelé megfordult. 1946-ban született, így ahhoz a generációhoz tartozik, amelyiknek a továbbtanulását az 1956 utáni politikai helyzetben inkább a lehetőségek és nem a saját vágyai határozták meg. Ő mégis szerencsésnek érzi magát, mert mindig kicsit megelőzve korát korszerű, hiánypótló ismereteket tanulhatott. Csepelen a gépipari technikumban érettségizett, állami ösztöndíjasként a varsói Műszaki Egyetem Gyártástechnológiai Kar gazdasági mérnöki szakán folytatta tanulmányait, és 1971-ben kitüntetéses diplomát vehetett át. A diplomadolgozata témája a számítógépes termelésszimuláció és termelésirányítás, aminek bevezetése az 1970-es években indult hódító útjára. Hazatérése után feleségül vette dr. Együd Ágnest, aki háziorvosként, szakorvosként vált elismertté, népszerűvé Nyíregyházán, és Varsó után neki is Nyíregyháza kínált lehetőséget, ahol a rövid ideig a Bessenyei György Tanárképző Főiskola akkor átadott új épületében a számítógépközpont előkészítésével foglalkozott, ezután évtizedekig volt a Szabolcsi Építőipar Vállalat, a SZAÉV és a TITÁSZ, azaz a Tiszántúli Áramszolgáltató Vállalat szervezetfejlesztő mérnöke. Munkaköre a legmodernebb, a nemzetközileg is új ismereteket igényelte, amelyeket neves iskolákban, kitűnő eredménnyel szerzett meg.

Horváth Péter haladni akart a korral, így tíz év gyakorlat után a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán a gazdasági mérnök szakot is elvégezte. A több szakterületet összefogó képzés során a szervezetfejlesztés, a korszerű vezetés és minőségügyi kontroll vonzotta. Az Üzem- és munkaszervező mérnökként sokat kellett utaznia. A tanulmányai szerinti munka a központban, Debrecenben várta, ahová éveken át naponta átjárt.

Nyíregyházán szeretett volna dolgozni, élni, így vállalta el előbb egy szövetkezet műszaki vezetését, majd 1979-től a Szabolcsban SZÁÉV-ként közismert építőipari vállalatnál dolgozott egészen annak a megszűnéséig.

Sokfelé voltak építkezéseik, a lengyel, német, kárpátaljai részeken is, amelyeknek a szervezése, irányíthatósága, szervezeti modellje a megrendelőt aligha érdekelte, de Horváth Péter számára ez jelentette a kihívást.

A nemzetközi kapcsolatok szervezésével is foglalkozott. Utóbbiban nagy segítségére volt, hogy lengyelül és németül a szakmai nyelvet is jól beszéli. 1992-ben szervezői osztályvezetői munkakörbe visszament a Tiszántúli Áramszolgáltató Rt.-hez. Ismét ingázott Debrecenbe, és érdekes nemzetközi munkákban vett részt, míg 12 év után a korkedvezményes nyugdíjazást választotta.

A pályájának íve visszakanyarodott a kezdetekhez. A Nyíregyházi Főiskola Gazdasági és Társadalomtudományi Kara egyik tanszékén a logisztika, a projekt-, a folyamatmenedzsment oktatásának kidolgozásában segíthetett mérnök tanárként 2008-ig. Itt a lengyel oktatással ismét kapcsolatba került, és oktatóként, szervezőként, a cserediákok mentoraként a krakkói Andrzej Frycz Modrzewski Akadémiával kiépített együttműködések nélkülözhetetlen emberévé vált. Ma is dolgozik. 1995 óta tagja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mérnöki Kamarának. Régebben és most is sokszor kamatoztatja lengyel és német nyelvismeretét. Ezt igazolja, hogy 2016. október 20-ára meghívta a Lengyel Energetikai Egyesület (SEP) Rzeszów-i Szervezete a fennállásának 60. évfordulójára a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) Nyíregyházi Szervezetének küldöttségét – Horváth Pétert, Ling Bélát, Kiss Róbertet.

A résztvevők tisztelettel, közösen emlékeztek meg az elhunyt kollégákról, ezt követően kitüntetések, érdemérmek, oklevelek átadására került sor. A magyarok közül a „Kazimierz Szpotanski” érdemérem adományozásával jutalmazták a korábbi évek tudományos és szakmai tevékenységéért Ling Béla, a MEE Nyíregyházi Szervezetének elnökét és Horváth Péter szervező mérnököt, aki odaadóan segítette mindvégig lengyel nyelvtudásával az együttműködést, a tapasztalatcseréket, a szakmai kapcsolatokat a magyar és lengyel tudományos és szakmai testvérszervezetek között.

Felesége és szintén orvos Zsuzsanna lánya révén ismerkedett meg az ISO 9001 minőségirányítási rendszer egészségügyi és a háziorvosi ellátásban való alkalmazásával, amelyet több orvos számára működtet. A csendes, szerény, családszerető ember munkájára munkahelyein sokan odafigyeltek, ezt bizonyítják megyei és minisztériumi kitüntetései, és legalább ilyen fontosak számára a nemzetközi tevékenységének elismerései.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése