Dr. Szilágyiné Baán Anna

A BOKIK titkára,

Miskolc

baz_08_50_dr_szilagyine_baan_anna.jpgZeneiskolai tanárai mindent elkövettek, hogy zenei pályán folytassa tanulmányait, édesapja pedig – egyébként az LKM kiváló szakembere: kohómérnök és fejlesztési főmérnök – két éven keresztül próbálta lebeszélni a kohómérnöki pályáról, ám mindhiába. Sőt, később ezen a pályán követte nővérét István öccse, aki ma a Dunaferr-Dutrade alkalmazottja, és Mária húga, aki a Miskolci Egyetem docense, a Távoktatási Központ vezetője.

Szinte észrevétlenül repültek gyermekévei a vasgyári lakótelepen, ahol akkoriban főleg vasgyári munkások és tisztviselők laktak – nagyon becsületes és rendes emberek. A leányiskola mellett (akkoriban még külön volt a fiú- és a leányiskola) zeneiskolába is járt: zongorázni, fuvolázni tanult. Mivel testvérei is meg voltak áldva zenei tehetséggel, gyakran összeállt a „családi kamarazenekar”.

Főleg a matematikát kedvelte, de nagyon szerette az irodalmat, a verseket is. Minden bizonnyal ezért emlékezik máig jó szívvel az emberileg és szakmailag is kiváló Kálmán Lászlóné matematikatanárra és osztályfőnökére, dr. Pásztor Ottónéra, aki a magyart tanította. Mindemellett a Zrínyi Ilona Gimnázium angol tagozatán angolul is nagyon jól megtanították. A mai napig nem bánta meg, hogy érettségi után a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Kohómérnöki Karára jelentkezett, hiszen a csillogó acél látványa máig lenyűgözi.

Talán élete legszebb öt évének számít az itt eltöltött idő! Az évfolyam legjobb tanulójaként igazi baráti társaság tagja lehetett. A kohászok egyébként a világon mindenütt összetartanak, és ilyen összetartó erőt jelent a „miskolci gyűrű” is.

Végzés után, 1973-ban bent akarták tartani az egyetemen, ám ez státusz hiányában meghiúsult, nem kerülhetett a Vaskohászattani Tanszékre, amit egyébként nagyon szeretett volna.

Így az LKM-ben, a technológiai és kutatásfejlesztési részlegen „vigasztalódott”. Különösen Tolnai Lajostól, akkori műszakos üzemvezetőtől (ma a MAL Rt. elnöke) tanult sokat az acélgyártás terén, ám kevés szakmai feladat híján (bár időnként tolmácsolt egy svájci cégnek) rövid idő múlva váltott a KOGÉPTERV-hez, ahol a Generáltervező Osztályon a szaktervezők munkájának összehangolása volt a feladata, közben gazdasági mérnöknek tanult. Miután ebben az időben indult Magyarországon a kombináltacélmű-beruházás, ekkor épült először LD-konverter, „testközelbe” került német, japán, svéd, olasz technológiával, és rengeteg kiváló külföldi szakemberrel találkozhatott.

Mindig is szerette a bonyolult feladatokat, a sokféle dolog összehangolását, így 1986-ban a DIMAG Rt. fejlesztési részlegén folytatta. 1993-ban, miután már sem kutatni, sem fejleszteni nem lehetett, ismét váltott, az akkoriban alakult közjogi Kamarához került. Gyakorlatilag a Kamara szervezése volt az első feladata, majd a hallatlanul izgalmas tevékenységnek bizonyuló területfejlesztéssel foglalkozott. Szakmai munkájának elismerését is jelenti, hogy 1998-ban a Kamara titkára lett.

2000-ben a kötelező tagság megszűnésével és a Kézműves Kamara beolvadásával számtalan, emberi sorsokat érintő problémával kerültek szembe, amelyeket sikerült megnyugtató módon megoldaniuk.

Kamarai titkárként több területen kell helytállnia: a vállalkozások igényeihez kell hangolnia az egyes részlegek munkáját, pénzügyileg stabil gazdálkodást kell szerveznie. Emellett gazdaságelemző tevékenységet végez, amit egyébként nagyon szeret, és a vállalkozásokkal folytatott konzultációk mellett folyamatosan igyekszik megújítani a Kamara tevékenységét is. Hogy mindezt nem eredménytelenül, azt jelzi a korábbi Kiváló Dolgozó kitüntetés mellett a 2007-ben kapott Miniszteri Dicséret.

„Nagyon nyitottnak kell lennünk, – vallja dr. Szilágyiné Baán Anna –, sokféle információt kell gyűjtenünk, tájékozódnunk és eligazodnunk szükséges az ismeretek sokrétű és gazdag világában.

Elengedhetetlen a kommunikatív készség, hiszen kis túlzással ugyanúgy szót kell értenünk a miniszterrel, mint a zsarnai piaci árussal. Természetesen mindez csak akkor lehetséges, ha rendelkezünk a kellő emberszeretettel.”

1979-ben kötött házasságot dr. Szilágyi Szabolcs közgazdásszal. Miután  „bevállalta” a férje első házasságából származó Dorottyát (ő a CIB-nél dolgozik) és Szabolcsot (aki vállalkozó), közös gyermekükként felnevelték Annát és Zsoltot. Előbbi közgazdász és a Kommunikációs Főiskolán tanít, utóbbi a NORDA jogásza Miskolcon.

Szabad idejében szívesen gondozza családi házuk kertjét, és szeret főzni: mindenekelőtt a hagyományos magyar ételeket. Kedveli a keleti ízeket is, bár a kínai ételek terén lánya már túltesz rajta.

A jövőt illetően: mindig van 15–20 szakmai terve, amelyeket igyekszik megvalósítani, családi vonatkozásban pedig bízik gyermekei boldogulásában, és a meglévő négy mellett további unokák születését várja.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése