Dr. Szegedi Zoltánné

A Kodály Kórus művészeti titkára,

Debrecen

hb_4-84_dr_szegedi_zoltanne.jpgAz egész lénye csupa derű. Lehetne-e másmilyen egy olyan ember, aki a sok csodálatos zenei élmény átélése révén és boldog családanyaként annyi ajándékot kapott már a sorstól?

Dr. Szegedi Zoltánné Ibolya, a Debreceni Kodály Kórus művészeti titkára és énekese az egri szülői házból hozta magával a zene szeretetét. Hatévesen kezdett el hegedülni, majd 1956-ban a gondosan kiválogatott zenészpalánták egyikeként Egerben az ország első zenei általános iskolájának a tanulója lett, ahol rendkívül sokoldalú képzést kapott. Énektanáruk kiváló zenepedagógus volt, Kodály Zoltánnal is tartotta a kapcsolatot, akivel 1957-ben, amikor az iskolájukban járt, Ibolya személyesen találkozhatott.

A zene bűvöletében élő kislány a zenei általános iskola kamarakórusában is énekelt, amellyel évente Csillebércen sorra nyerték az aranyérmeket. Hegedűsként tizennégy évesen alapító tagja lett a negyven évvel ezelőtt megalakult, a régióban ma meghatározó tényezőként működő egri szimfonikus zenekarnak. Sok szép zenei élményben volt része, gimnazistaként számos külföldi vendégszereplésre jutott el velük.

A debreceni Zeneművészeti Főiskola hegedű tanszakára felvételizett, ahová a túljelentkezés miatt nem jutott be. Tehetségéhez azonban nem fért kétség, így azt ajánlották, válassza inkább a nagybőgőt. Nem bánta meg, hogy igent mondott, mert nagyon megszerette a hangszert.

Két év alatt elvégezte a szakiskola anyagát, majd újra felvételizett a főiskolára, ahol később nagybőgő–szolfézs szakon szerzett diplomát.

A hangszer és az éneklés párhuzama már ezekben az években is jelen volt az életében. Ezerkilencszázhatvankilencben szakiskolásként kezdett el énekelni az akkor még amatőr Kodály Kórusban, ahová komoly megmérettetés után, felvételivel lehetett bejutni. Főiskolai évei alatt kisegítőként vett részt az 1971-ben hivatásossá vált kórus munkájában. Még hallgatóként kérte fel Gulyás György karnagy – aki tanára is volt a főiskolán, s a személyisége meghatározó szerepet töltött be az életében – alt szólamvezetőnek.

Harminc éve, 1974. október 1-jén lett teljes állású kórustag. Szimbolikus módon mintha még az is megerősítette volna a választását, hogy egy évvel később október elseje a zene világnapja lett.

Dr. Szegedi Zoltánné majdnem minden földrészen, a világ számos jelentős hangversenytermében koncertezett a kórussal. Kisgyermekes anyaként azonban lemondott a turnékról – pedig ekkor járt a kórus például Nagy-Britanniában és a Fülöp szigeteken –, mert úgy érezte, a lányainak van rá nagyobb szüksége.

Hat évig volt gyesen, majd visszatérve új feladat várt rá: Erdei Péter karnagy felkérte, vállalja el a művészeti titkári teendőket. Az éneklés mellett húsz éve végzi ezt a munkát, miközben többször volt karnagyváltás.

Kamp Salamon karnagy kérte fel először szólóéneklésre. A Kodály Kórus első CD-lemezén, 1992-ben énekelt altszólót a Bach-motettákban, majd újabb, szép sorozatok következtek: Haydn-miséket mutattak be a Szent Anna-székesegyházban, s a Terézia-mise eléneklésére is őt kérték fel szólistaként. Bach Karácsonyi oratóriumában is énekelt szólót, ami nagy feladatot ró az énekesre. A Bartók Béla-kórusversenyen, Bartók Falun című kórusművének igényes szólóját énekelte nemzetközi közönség előtt a Debreceni Filharmonikus Zenekarral, Kollár Imre vezényletével. ezerkilencszázkilencvenhétben, Jeruzsálemben egy modern zenei fesztiválon – ahol nagy kihívást jelentő kortárs zeneműveket adtak elő – énekelt altszólót neves hazai szólistákkal együtt.

Később Karasszon Dezsőtől kapott felkéréseket. A ritkán előadott, altszólóra írt Bach-kantátákból szólaltattak meg néhányat a Bolyai utcai református templomban. Ezek azért teszik próbára az énekest, mert zenekari kísérettel és orgonával, karmester nélkül valósul meg a zenei élmény. Újabb mérföldkő a 2000. év volt, amikor a húsvéti koncerten Bach János passiójában Erdei Péter kérte fel az altszólószerepre.

Kovács Szilárd orgonaművésszel közös hangversenyét CD-lemez őrzi. Ezen a koncerten – 2001-ben, a debreceni Szent Anna-székesegyházban – a zeneirodalom remekeit, többek között Bach Ave Maria-ját is elénekelte.

Zádor Endrétől tanult énekelni, aki szerette volna rábeszélni a szóló karrierre. Erről azonban lemondott, mert feleségként, családanyaként is helyt akart állni. Sebész férje ugyancsak 1969 óta a Kodály Kórus kisegítő basszistája. A sors ajándékának tekintik, hogy a rengeteg zenei élményt közösen élhetik meg. Ma már felnőtt lányai kiválóan megállják a helyüket az életben. Bár egyikük sem választotta a zenei pályát, bennük is ott munkál a művészetek iránti igény, hajlam.

Dr. Szegedi Zoltánné lénye azt a harmóniát sugározza, amit a zene formál az emberi lélekben. Ezt egészíti ki másik szenvedélye, a lakás, a kert, a családi környezet állandó alakítása.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése