Dr. Szabó Irén

Szemész szakorvos, kontaktológus, vállalkozó

Nyíregyháza

szszb_31_tk_szabo_iren_fia.jpgszszb_31_tk_szabo_iren_1.jpgFotót készíteni az ideghártyáról? Vagy a szemfeneket lézerrel kezelni? Nemrég még a tudományos-fantasztikus kategóriába sorolták volna az orvosok mindkét eljárást. Bár nem mindennapos, de mára már teljesen természetesek, meséli dr. Szabó Irén szemész szakorvos. Azért is különleges az ő helyzete, mert nemcsak az orvoslásban elismert, hanem két évtizede vezet sikeres vállalkozást. A Szabolcs Optika a nyíregyházi kórház közelében, a Bocskai utcán jó ideje kedvelt gyógyító hellyé vált a páciensek körében. Mint minden vállalkozásnál, itt is nagy a szerepe a törzsvendégeknek. Van, aki 2005 óta Karcagról jár ide. Két éve végzett a fia, Balla Szabolcs a Debreceni Egyetem Orvostudományi Karán. Az édesanya régi álma valósult meg, hisz titkon abban reménykedett, hogy a fia szintén megkedveli ezt a hivatást és egyszer majd átveszi a vállalkozás irányítását.

Az álom már akkor körvonalazódott, amikor a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium kémia-biológia tagozatáról több mint 10-en jelentkeztek a debreceni orvosegyetemre. A szakmai gyakorlaton Szabolcsot szinte elvarázsolta a műtétek kifinomultsága és a szakma összetettsége. Ráadásképp a szemész édesanya a sikeres vállalkozása teremtett hátteret az orvostanhallgatónak, hogy bepillantást nyerjen az üzleti világba is. Azóta eltelt pár év, s a két éve átvett orvosi diplomával a zsebében szemész szakorvosjelölt lett az ifjú doktor.

A számítógépek gyakori használata során nem pislogunk eleget, száraz lesz a szem, és a felvilágosítás itt is jól jön. A szemünk is igényli a törődést, a wellnesst. Naponta többször mossuk meg, esténként vizes, kézmeleg takaróval borogathatjuk a szemünket, a műkönny mellett az omega 3 zsírsav rendszeres bevitele van jó hatással a panaszokra.

Arról már sokan tudnak, hogy a tavasztól őszig tartó időszakban a káros UV sugárzásoknak kitett szem és bőr védelme elemi erővel bír. A fényre sötétedő szemüvegek mellett megjelentek a dioptriás napszemüvegek is, így a divat és a szemünk védelme egyszerre megoldható.

A szakmai fejlődés lehetősége korábban elképzelhetetlen alternatívákat kínál az érdeklődő orvosnak. Hazánkban például igen magas a cukorbetegek száma és a népességhez viszonyított aránya – 8 százalék a kezelt beteg és ugyancsak 8 százalék még nem is tud a bajról. A felfedezésben illetve nyomon követésben fontos szerepe van a szemészeknek, hiszen a szemfenék vizsgálat során fény derülhet a hajszálereken található jellegzetes elváltozásokra, később pedig azok változására. Nem kevesen épp itt a rendelőben szembesülnek a rettegett kór megjelenésével. A diagnózis mellett terápiás eljárást is alkalmazhatnak, mivel a szemfenéki lézerkezeléssel késleltetni tudják a cukorbetegség szövődményeinek gyors terjedését.

E téma mellett a fiatal szemész szakorvosjelölt a szemultrahang (OCT) iránt is komoly érdeklődést mutat. Akár a hagyományos ultrahanggal, így a szem esetében is felderíthetnek még csupán lappangó elváltozásokat.

Az optika rendkívül költségigényes – fogalmaz Szabó doktornő. Mint a világhírű német Zeiss cég kiemelt márkapartnere, különös gondot fordítanak a több milliós diagnosztikus készülékek beszerzésére. A cél, hogy az új lencse típusokból minél inkább személyre szabott szemüveget készítsenek a pácienseknek. Számítógép segíti a szemész munkáját, az optikai gyógyászati rendelőben, – vagy inkább nevezzük szalonnak? – a vizsgálat adatai alapján elkészítik a szükséges, arcformához tökéletesen illeszkedő szemüveg-mintát, és akár 10 nap alatt elkészítik.

A hagyományos keretek közül a legújabb divatot követők többnyire műanyagot választanak. Hódít a retrónak számító műanyag fekete keret. Az igényesebb páciensek ékszerként viselik ezeket a kiegészítőket. A kontaktlencse növekvő népszerűségéhez kétség sem férhet. Ma már toricus, illetve multifokális változata is kapható, akár napi kivitelben is.

Noha az egyik legkeresettebb optikát alakította ki és működteti sikeresen Szabó doktornő, egyre azon töri a fejét, hogyan tudnának tovább fejlődni. Az egyik terv funduskamera beszerzése, mert ezzel fotó készíthető az ideghártyáról és eredményesen vethető be a cukorbetegek gyógyítási folyamatában. A másik izgalmas téma a színtévesztők – a hazai férfi lakosok 4-8 százalékát érinti! – ellátása: magyar tudósok fedezték fel azt az eljárást, amellyel a színtévesztés mértékét és típusát megállapíthatják és korrigálhatják. Noha 10 éve ismert a technika, a szemész szakma most ismerkedik ennek jelentőségével. Speciális vizsgálat alapján készíthetnek megfelelő szemüveget a színtévesztőknek.

Szabadidejében szívesen utazik, kirándul a doktornő, ismerkedve más népek kultúrájával.

„Nem a siker a boldogság kulcsa, a boldogság a siker kulcsa. Ha szereted, amit csinálsz, sikeres leszel” (Albert Schweitzer) – erre példa a Szabolcs Optika.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése