Dr. Szabó Irén

Szemész szakorvos, kontaktológus, vállalkozó

Nyíregyháza

szszb_31_tk_szabo_iren_fia.jpgszszb_31_tk_szabo_iren_1.jpgFotót készíteni az ideghártyáról? Vagy a szemfeneket lézerrel kezelni? Nemrég még a tudományos-fantasztikus kategóriába sorolták volna az orvosok mindkét eljárást. Bár nem mindennapos, de mára már teljesen természetesek, meséli dr. Szabó Irén szemész szakorvos. Azért is különleges az ő helyzete, mert nemcsak az orvoslásban elismert, hanem két évtizede vezet sikeres vállalkozást. A Szabolcs Optika a nyíregyházi kórház közelében, a Bocskai utcán jó ideje kedvelt gyógyító hellyé vált a páciensek körében. Mint minden vállalkozásnál, itt is nagy a szerepe a törzsvendégeknek. Van, aki 2005 óta Karcagról jár ide. Két éve végzett a fia, Balla Szabolcs a Debreceni Egyetem Orvostudományi Karán. Az édesanya régi álma valósult meg, hisz titkon abban reménykedett, hogy a fia szintén megkedveli ezt a hivatást és egyszer majd átveszi a vállalkozás irányítását.

Az álom már akkor körvonalazódott, amikor a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium kémia-biológia tagozatáról több mint 10-en jelentkeztek a debreceni orvosegyetemre. A szakmai gyakorlaton Szabolcsot szinte elvarázsolta a műtétek kifinomultsága és a szakma összetettsége. Ráadásképp a szemész édesanya a sikeres vállalkozása teremtett hátteret az orvostanhallgatónak, hogy bepillantást nyerjen az üzleti világba is. Azóta eltelt pár év, s a két éve átvett orvosi diplomával a zsebében szemész szakorvosjelölt lett az ifjú doktor.

A számítógépek gyakori használata során nem pislogunk eleget, száraz lesz a szem, és a felvilágosítás itt is jól jön. A szemünk is igényli a törődést, a wellnesst. Naponta többször mossuk meg, esténként vizes, kézmeleg takaróval borogathatjuk a szemünket, a műkönny mellett az omega 3 zsírsav rendszeres bevitele van jó hatással a panaszokra.

Arról már sokan tudnak, hogy a tavasztól őszig tartó időszakban a káros UV sugárzásoknak kitett szem és bőr védelme elemi erővel bír. A fényre sötétedő szemüvegek mellett megjelentek a dioptriás napszemüvegek is, így a divat és a szemünk védelme egyszerre megoldható.

A szakmai fejlődés lehetősége korábban elképzelhetetlen alternatívákat kínál az érdeklődő orvosnak. Hazánkban például igen magas a cukorbetegek száma és a népességhez viszonyított aránya – 8 százalék a kezelt beteg és ugyancsak 8 százalék még nem is tud a bajról. A felfedezésben illetve nyomon követésben fontos szerepe van a szemészeknek, hiszen a szemfenék vizsgálat során fény derülhet a hajszálereken található jellegzetes elváltozásokra, később pedig azok változására. Nem kevesen épp itt a rendelőben szembesülnek a rettegett kór megjelenésével. A diagnózis mellett terápiás eljárást is alkalmazhatnak, mivel a szemfenéki lézerkezeléssel késleltetni tudják a cukorbetegség szövődményeinek gyors terjedését.

E téma mellett a fiatal szemész szakorvosjelölt a szemultrahang (OCT) iránt is komoly érdeklődést mutat. Akár a hagyományos ultrahanggal, így a szem esetében is felderíthetnek még csupán lappangó elváltozásokat.

Az optika rendkívül költségigényes – fogalmaz Szabó doktornő. Mint a világhírű német Zeiss cég kiemelt márkapartnere, különös gondot fordítanak a több milliós diagnosztikus készülékek beszerzésére. A cél, hogy az új lencse típusokból minél inkább személyre szabott szemüveget készítsenek a pácienseknek. Számítógép segíti a szemész munkáját, az optikai gyógyászati rendelőben, – vagy inkább nevezzük szalonnak? – a vizsgálat adatai alapján elkészítik a szükséges, arcformához tökéletesen illeszkedő szemüveg-mintát, és akár 10 nap alatt elkészítik.

A hagyományos keretek közül a legújabb divatot követők többnyire műanyagot választanak. Hódít a retrónak számító műanyag fekete keret. Az igényesebb páciensek ékszerként viselik ezeket a kiegészítőket. A kontaktlencse növekvő népszerűségéhez kétség sem férhet. Ma már toricus, illetve multifokális változata is kapható, akár napi kivitelben is.

Noha az egyik legkeresettebb optikát alakította ki és működteti sikeresen Szabó doktornő, egyre azon töri a fejét, hogyan tudnának tovább fejlődni. Az egyik terv funduskamera beszerzése, mert ezzel fotó készíthető az ideghártyáról és eredményesen vethető be a cukorbetegek gyógyítási folyamatában. A másik izgalmas téma a színtévesztők – a hazai férfi lakosok 4-8 százalékát érinti! – ellátása: magyar tudósok fedezték fel azt az eljárást, amellyel a színtévesztés mértékét és típusát megállapíthatják és korrigálhatják. Noha 10 éve ismert a technika, a szemész szakma most ismerkedik ennek jelentőségével. Speciális vizsgálat alapján készíthetnek megfelelő szemüveget a színtévesztőknek.

Szabadidejében szívesen utazik, kirándul a doktornő, ismerkedve más népek kultúrájával.

„Nem a siker a boldogság kulcsa, a boldogság a siker kulcsa. Ha szereted, amit csinálsz, sikeres leszel” (Albert Schweitzer) – erre példa a Szabolcs Optika.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése