Dr. Szabó Irén

Szemész, kontaktológus, vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_21-74_dr_szabo_iren.jpgForradalminak is nevezhető változások következtek be az elmúlt években a szemészetben. Ebből a megrendelők annyit érzékelnek, hogy a réges-régen úgynevezett SZTK-receptre felírt, eleinte sötét, majd kicsit változatosabb színű műanyag keretes szemüvegek helyett megjelentek az esztétikus változatok. A szemüvegpiacra is betört a divat, és innen már nem volt megállás. Mindazt, amit a szemorvosok fontosnak találtak, és megvalósíthatónak gondoltak, a gyárak, az optikusok segítségével lehetőség nyílt szinte elképzelhetetlen megoldásokra is. A tömegtájékoztatás, a televíziózás révén pedig a popsztárok, a futballcsillagok, a tévébemondók is reklámhordozókként képviselték egy-egy cég szemüvegeit. Ma már nyugodtan állíthatjuk az ismert mondást idézve: a szemüveg öltöztet…

Mindezt személyesen is megtapasztalta a saját sorsán keresztül dr. Szabó Irén szemész szakorvos, aki később kontaktológiai szakvizsgát is tett, s néhány éve pedig vállalkozásokba kezdett. Ma a megyében emberek ezrei ismerik a szimpatikus, mosolygós doktornőt, aki nemrégiben a plázában nyitotta meg Vénusz Optika névre keresztelt szaküzletét. Ő maga két helyen is rendel, a megyei kórház és rendelőintézet közelében a Bocskai utcán a Szabolcs Optika, a maga visszafogott, ám meleg színharmóniájával már megjelenésével is nyugtatja a belépőket. De hogy lesz egy sonkádi kislányból orvos és sikeres vállalkozó? Mindenekelőtt úgy, hogy kicsi korától kezdve az egészségügyi pályán tudta elképzelni magát.

Az 1955. október 11-én született Szabó Irén a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium egészségügyi tagozatán érettségizett 1974-ben, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen vette át a diplomáját 1981-ben. A gazdálkodással foglalkozó szülők, Balogh Irén édesanya (78) és a néhai Szabó Miklós édesapa örömmel fogadták gyermekeik pályaválasztását. Öccse, Lajos szintén orvosként végzett, jelenleg Tiszakóród családorvosa. Irénkének a fia, Balla Szabolcs, látva a családi példákat, szintén a gyógyítás világába készül, most elsőéves a Debreceni Egyetemen. Az édesanya szép, de reális álmot sző arról, hogy egykor a fia veszi át a vállalkozásai irányítását.

A diploma átvétele után a megyei kórház szemészeti osztályán kezdett dolgozni. Nagyon sok érdekes esettel találkozott, hisz az egész megyéből ideküldték a problémás eseteket. Szakmailag és emberileg is megtanulta a hivatássá érő szakmát dr. Csüllögh főorvos irányítása alatt. Szakvizsgázott, és amikor megkeresték az akkoriban induló magánklinika, a Kryo szemészeti szakrendelésére, igent mondott. Itt látott bele először a vállalkozás világába. Azért képezte magát, hogy lépést tartson az újdonságokkal.

Szakmai kiteljesedésének idejére esett a szemészeti eljárások és a segédeszközök forradalma. Dolgozott a nyíregyházi városközpont egyik optikai szaküzletében orvosként. Az egyébként sok helyen hiányzó szakorvosi ellátást kijárással szervezik, így dr. Szabó Irén nyolc éve gyógyítja a betegeket Újfehértón.

Az első saját vállalkozása a Szabolcs Optika a Bocskai utcán. Előbb azt gondolom, a fia nevét kölcsönözte az üzletnek, ám kiderül, hogy fia kapta megyénkről a keresztnevét. A doktornő elmondja, számára nagyon fontos a kötődés, ő itt érzi magát itthon, s ilyen apróságokkal is jelzésértékűnek tartja az érzése kifejezését. Három éve megnyitotta az országosan működő szemüvegkeret-nagykereskedését.

A partnercég, a belga Photo-Hall révén bepillantást nyerhetett a fotó és az optika világába, és hamarosan úgy látta, hogy az optika és fotó igencsak kötődik egymáshoz. Már ez a szándék vezette, amikor 2005 szeptemberében a nyíregyházi pláza földszintjén megnyitotta a Vénusz Optikát. Jól képzett optikusok segítik a munkáját mindkét szaküzletben, így neki az orvosi munka mellett a vállalkozás eredményes működtetésére kell koncentrálnia.

Új fogalmakkal ismerkedhetünk meg mi is, például szemwellnessközpont nyílt nála. Számítógép monitorja előtt ülve a páciens kiválasztja a számára legelőnyösebb szemüveget, és mire bevásárol, vagy néhány óra múlva visszajön, már viheti is a kész szemüveget. Mivel kiemelt Zeiss márkaboltról van szó, akár a multifokális lencséket is a közelben készítik el.

A betegeknek óriási előny, hogy nem kell hat hetet várni, míg Pestről megérkezik a megrendelt szemüveg. A Polateszt készülék segítségével pedig a szemizom egyensúlyát ellenőrizhetik és teremthetik meg, míg korábban csak a szem fénytörési hibáját nézhették meg. A BME-n fejlesztették ki a színtévesztőknek is rendelhető, akár dioptriás szemüveget.

A kontaktlencse pedig hódít változatlanul, a fiatal szemüvegesek körében eléri a húsz százalékot. Most már multifokális kontaktlencse is létezik. A páciensek hetven százaléka törzsvendég, mert ahol mindig kedvességet és magas szintű tudást találnak, oda szívesen visszatérnek.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése