Dr. Papp László

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_05-94_dr_papp_laszlo.jpgSzemélyes életútja is azt példázza, hogy nagy szükség van a munkájukért, a hivatásukért mindent megtenni kész pedagógusokra. Valószínű, hogy ha nincs Petneházán Figula György tanító úr, aki a szívén viselte a tehetséges gyerekek sorsának az alakulását, akkor a kisdiák Papp László sorsa is másképpen alakul. Neki is köszönhető, hogy a településről öten mentek orvosi egyetemre. Figula György nemcsak addig követte tanítványai életútját, amíg elkerültek a középiskolákba, hanem azután is. A tanítás mellett énekkart, színjátszó csoportot szervezett. Mellette egy görög katolikus pap karolta fel a gyerekeket, könyvekkel jutalmazta az eredményeket. A kis László így ismerkedett meg például az Egri csillagokkal.

Papp László 1937-ben született Petneházán. Szülei kisparaszti gazdálkodók voltak, majd a termelőszövetkezet tagjai lettek. Két testvére van: a egyik szakácsként dolgozik, a másik agronómus. Édesapja 1968-ban meghalt, édesanyja teljes szellemi frissességben ma is él.

Általános iskolába helyben járt, a középiskolai tanulmányokat Kisvárdán végezte. Érettségi után a debreceni Orvostudományi Egyetemre került, amelyet 1962-ben végzett el. Az Orthopéd Klinikára került, mert egyetemista korában ott volt tudományos diákkörös. Huszonöt évig dolgozott a klinikán, ezalatt bejárta a különböző lépcsőfokokat: volt tanársegéd, adjunktus, egyetemi oktató. Ez utóbbi ma is megvan, mert tantermi előadásokat tart Debrecenben.

1987-ben jött Nyíregyházára dolgozni. Megürült a főorvosi állás, megpályázta. Azt a feladatot kapta, hogy a nyíregyházi kórházban javítsa az orthopédiai ellátás színvonalát. Amikor munkához látott, az osztály még a Sóstói úti kórházban működött 45 ággyal két beosztott orvossal. Évente 180 kisebb műtétet végeztek. Az évek során az osztály felfejlődött 69 ágyra, sokat javulhatott az ellátás személyi és tárgyi színvonala.

Az elért eredmények ellenére 1995 októberében beköltöztek a központi sebészeti tömbbe, ahol visszafejlesztették az osztályt, így ismét az ország legrosszabbul ellátott megyéje lett Szabolcs-Szatmár-Bereg. Ez rendkívül bántó ellentmondás, hiszen gazdasági és szociális okok miatt a megyében élő emberek a legelhasználtabbak. Sok a mozgásszervi rendellenesség, amit az is mutat, hogy ma már 1200-1300 műtétre kerül sor évente az orthopédiai osztályon. Az osztályon jelenleg nyolc beosztott orvos tevékenykedik, közülük öten már szakorvosok, hárman hamarosan szakvizsgáznak.

Dr. Papp László 1966-ban szakvizsgázott orthopédiából, ’68-ban baleseti sebészetből. Az osztály tevékenységi körébe a mozgásszervi fejlődési rendellenességek, a dongaláb, a gerincferdülés és mások; a csont, az ízület, az inak és az izmok betegségei tartoznak. Érdekes módon a felnőtt férfiak körében a combfej-elhalás a mi megyénkben a leggyakoribb. Készült egy felmérés, ebből kiderült, hogy az okok között valószínűleg a hiányos táplálkozás, a meszesedés, a megfázás, a túlterhelés is szerepet játszik. De benne van az almapálinka fogyasztása is! Mindezek persze csak feltételezések, de az mindenképpen tény, hogy a megye rossz szociális helyzete a mozgásszervi betegségek okai között a vezető szerepet játssza.

Dr. Papp László 1963-ban megnősült, a felesége röntgenorvos, jelenleg a Hajdú-Bihar Megyei Kórház osztályvezető főorvosa. Házasságukból két gyermek született, mindkettejükből orvos lett. A lányuk Finnországba ment férjhez, most finn állampolgárként a Nokia-gyár pécsi leányvállalatánál üzemorvosként dolgozik. A fiú a DOTE Orthopéd Klinikán tanársegéd. Az elmúlt időszakban két és fél esztendőt Skóciában töltött, ott írja a disszertációját is.

Amikor szóba kerül, hogy 25 esztendei klinikai tartózkodás után miért jött Nyíregyházára, dr. Papp László csak annyit mond, hogy itt többre képes az ember. Nagyobb tapasztalat birtokába juthat, ezzel szemben a klinikai munka meglehetősen behatárolja a tevékenységi kört. Nyíregyházára érkezése előtt nem volt protézisműtét. Csak tavaly 140 csípőprotézis-műtétet végeztek! Az igaz, hogy a társadalombiztosítás nem finanszírozza a műtéteket megfelelően, ezért sokkal kevesebbet végezhetnek el, mint amennyire szükség lenne. A pénztelenség ezen a területen is alapvetően befolyásolja a sikerességet.

A legnagyobb öröm, hogy felnevelődött mellette a szakorvos gárda. Öröm, hogy külön van gyermek és felnőtt orthopédiai szakrendelés. Jó érzés tudni, hogy olyan műtétek elvégzésére is van lehetőség, amelyeket korábban nem végezhettek Nyíregyházán. S természetesen mindenekfelett jó érzés a visszaadott mozgás lehetősége, hiszen az ember életében nemcsak az első megtett lépések a fontosak, hanem az is, hogy egész életében mozgásban legyen.

Amikor az idő engedi, mostanában azzal van elfoglalva, hogy szervezi az 1996 júniusában Nyíregyházán rendezendő nemzetközi kongresszust. Vannak társadalmi, szakmai kötelezettségei is, hiszen az Országos Orthopéd Szakmai Kollégium és az Orthopéd Társaság vezetőségi tagja. Valamikor a vadászat szenvedélyének is hódolt, mára már ez is abbamaradt.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése