Dr. Hock Csaba

Ortopéd sebész, adjunktus,

Nyíregyháza

szszb 23 tk Hock Csaba dr..jpgMérhető az eredmény nap mint nap, ráadásul a korábban tolókocsival érkező beteg a műtét utáni kontrollra érkezve már csak lobogtatja a korábbi támaszt nyújtó botot – ezek azok az élmények, amelyek örömmel töltik el dr. Hock Csaba ortopéd sebész adjunktust. Éppen két évtizede lépte át a Jósa András Oktató Kórház kapuját, és azóta az Ortopédiai Osztály közmegbecsülésnek örvendő orvosa. Mobiltelefonszáma nem titkos, a betegek is bármikor elérhetik. Szabályos szakmai és emberi életútja példája lehet a hivatástudattal tevékenykedő szakembernek.

Kemecsén 1963. július 2-án, a Rák jegyében született. A horoszkópja szerint az empátia, a törődés, az együttérzés, a mások szolgálata, az elesettek védelmezése a legfőbb jellemvonásai közé tartozik. E tulajdonságokat messzemenően hasznosítja a hivatása gyakorlása közben. Mint Víz jegyű szülött a hobbiját is ennek megfelelően választotta: szenvedélyes horgász, tengerben egy tízkilós barakudát, tavon egy kilenckilós pontyot fogott. Szabad idejében párjával együtt szívesen utaznak, síelnek, imádják a tengerparti pihenést.

Szülei, dr. Hock Miklós jogász, ügyvéd és dr. Hock Miklósné, született Bajtai Márta latin–történelem szakos tanár fészekmeleg családi légkörben nevelte a házasságukból származó két gyermeket, Csabát és Beátát. Csaba fia, Levente 20 éves, a Debreceni Egyetem mérnök–informatikai szakán tanul. Párja, dr. Szőke Katalin bőrgyógyász főorvos, akinek az első házasságából született Tóth Bernard nevű fiát közösen nevelik. Annyira összetartó a família, hogy a két, hasonló korú fiatalember is szoros kapcsolatot ápol.

A neves Krúdy Gyula Gimnáziumban 1981-ben tett érettségi után a Debreceni Orvostudományi Egyetem következett. Már hetedikes kora óta orvosi pályára készült Hock Csaba. Gyerekkorától kezdve szerelt, barkácsolt, szétszedett, összerakott mindent, ami a keze ügyébe került. Nem véletlenül igyekezett műtétes szakterületre, hisz ott a gyors, a felelősségteljes döntés parancsoló szükséglet. Az ortopédia akkoriban indult fejlődésnek, amikor friss diplomával elhelyezkedett az osztályon. Igen sokat köszönhet egykori osztályvezető főorvosának, dr. Papp Lászlónak. Ő vezette be a csípőprotézis-operációkat a megyei kórházban, Nyíregyházán. Mentorának, szakmai tanítójának tartja életre szólóan Hock doktor Papp főorvos urat. Napra pontosan 2007. november 8-án mondja Hock adjunktus, hogy 17 évvel ezelőtt végezték az első ízületi csőtükrözést, közismert latin szóval az artroszkópiát. A térdízülettel való foglalkozás és a már említett artroszkópia a kedvenc szakterülete dr. Hock Csabának. A fejlődés hamarosan látványos szakaszához érkezett, ugyanis a keresztszalag-műtétek igen sokat javítottak a sportsérülések, a balesetek esetén. Csakúgy, mint a nagyízületi protézisek, a csípő és a térd elváltozásait, valamint az életkorral járó kopásos betegségeket korszerű műtéti technikával és hozzáértő precizitással lehet javítani. A fejlődés iránya jelenleg a vállízületre is egyre jobban kiterjed, hisz a betegség vagy a baleset gátolja az egyik legfontosabb ízületünk működését.

Az ortopédia fejlődése, a műszertechnika és a műtéti megoldások arra késztetik a jó szakembereket is, hogy mind többet tanuljanak, lessenek el a hozzáértőktől, éljenek ők bárhol is a világban. Évente legalább két alkalommal elutazik Hock adjunktus úr is kongresszusra, továbbképzésre. A külföldi rendezvényeken angolul hallgatja az előadásokat, és igyekszik minél többet azonnal átültetni a hazai gyakorlatba. Nagyon örül annak, hogy a mai pénzcentrikus, finanszírozási gondoktól hemzsegő egészségügyi világban neki nem kell ezekkel a kérdésekkel foglalkoznia, hanem a gyógyításra koncentrálhat. Orvosi értelemben bizonyára megszokott, a betegeknek és hozzátartozóiknak pedig érdekes lehet az, hogy szinte újraalkothatja az embert. Például a porc nem képződik újra, viszont óhatatlanul szükséges, ahol az megkopott.

A nem teherviselő testfelszínről átültethet egy „hengert”, és a porc az új helyén töltheti be a funkcióját. A beteg fájdalommentesen élhet, képes tolószék, bot vagy más segédeszköz nélkül járni.

Bár az ortopédiában kevés szó esik a megelőzésről, Hock doktor gyakran tart egészségnevelő, felvilágosító előadásokat nyugdíjas klubokban, művelődési házakban, különböző betegségcsoportba tartozóknak. Mint mondja, soha nem tudná megunni, vagy belefásulni ebbe a tevékenységbe, hisz a gyógyult, tünetmentes beteg öröme semmivel nem pótolható. Amikor a sok éve, fájdalommal élő páciens végre rászánja magát a műtétre, majd ismét élvezheti a szabad mozgás jótékony hatását, akkor azon csodálkozik, miért hanyagolta eddig az orvos felkeresését. Sajnos igen sokan olyan állapotban jönnek ide, amikor már sokkal többet kell fáradniuk – orvosnak és betegnek egyaránt –, hogy ismét helyreálljon a természet rendje.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló