Dr. Hock Csaba

Ortopéd sebész, adjunktus,

Nyíregyháza

szszb 23 tk Hock Csaba dr..jpgMérhető az eredmény nap mint nap, ráadásul a korábban tolókocsival érkező beteg a műtét utáni kontrollra érkezve már csak lobogtatja a korábbi támaszt nyújtó botot – ezek azok az élmények, amelyek örömmel töltik el dr. Hock Csaba ortopéd sebész adjunktust. Éppen két évtizede lépte át a Jósa András Oktató Kórház kapuját, és azóta az Ortopédiai Osztály közmegbecsülésnek örvendő orvosa. Mobiltelefonszáma nem titkos, a betegek is bármikor elérhetik. Szabályos szakmai és emberi életútja példája lehet a hivatástudattal tevékenykedő szakembernek.

Kemecsén 1963. július 2-án, a Rák jegyében született. A horoszkópja szerint az empátia, a törődés, az együttérzés, a mások szolgálata, az elesettek védelmezése a legfőbb jellemvonásai közé tartozik. E tulajdonságokat messzemenően hasznosítja a hivatása gyakorlása közben. Mint Víz jegyű szülött a hobbiját is ennek megfelelően választotta: szenvedélyes horgász, tengerben egy tízkilós barakudát, tavon egy kilenckilós pontyot fogott. Szabad idejében párjával együtt szívesen utaznak, síelnek, imádják a tengerparti pihenést.

Szülei, dr. Hock Miklós jogász, ügyvéd és dr. Hock Miklósné, született Bajtai Márta latin–történelem szakos tanár fészekmeleg családi légkörben nevelte a házasságukból származó két gyermeket, Csabát és Beátát. Csaba fia, Levente 20 éves, a Debreceni Egyetem mérnök–informatikai szakán tanul. Párja, dr. Szőke Katalin bőrgyógyász főorvos, akinek az első házasságából született Tóth Bernard nevű fiát közösen nevelik. Annyira összetartó a família, hogy a két, hasonló korú fiatalember is szoros kapcsolatot ápol.

A neves Krúdy Gyula Gimnáziumban 1981-ben tett érettségi után a Debreceni Orvostudományi Egyetem következett. Már hetedikes kora óta orvosi pályára készült Hock Csaba. Gyerekkorától kezdve szerelt, barkácsolt, szétszedett, összerakott mindent, ami a keze ügyébe került. Nem véletlenül igyekezett műtétes szakterületre, hisz ott a gyors, a felelősségteljes döntés parancsoló szükséglet. Az ortopédia akkoriban indult fejlődésnek, amikor friss diplomával elhelyezkedett az osztályon. Igen sokat köszönhet egykori osztályvezető főorvosának, dr. Papp Lászlónak. Ő vezette be a csípőprotézis-operációkat a megyei kórházban, Nyíregyházán. Mentorának, szakmai tanítójának tartja életre szólóan Hock doktor Papp főorvos urat. Napra pontosan 2007. november 8-án mondja Hock adjunktus, hogy 17 évvel ezelőtt végezték az első ízületi csőtükrözést, közismert latin szóval az artroszkópiát. A térdízülettel való foglalkozás és a már említett artroszkópia a kedvenc szakterülete dr. Hock Csabának. A fejlődés hamarosan látványos szakaszához érkezett, ugyanis a keresztszalag-műtétek igen sokat javítottak a sportsérülések, a balesetek esetén. Csakúgy, mint a nagyízületi protézisek, a csípő és a térd elváltozásait, valamint az életkorral járó kopásos betegségeket korszerű műtéti technikával és hozzáértő precizitással lehet javítani. A fejlődés iránya jelenleg a vállízületre is egyre jobban kiterjed, hisz a betegség vagy a baleset gátolja az egyik legfontosabb ízületünk működését.

Az ortopédia fejlődése, a műszertechnika és a műtéti megoldások arra késztetik a jó szakembereket is, hogy mind többet tanuljanak, lessenek el a hozzáértőktől, éljenek ők bárhol is a világban. Évente legalább két alkalommal elutazik Hock adjunktus úr is kongresszusra, továbbképzésre. A külföldi rendezvényeken angolul hallgatja az előadásokat, és igyekszik minél többet azonnal átültetni a hazai gyakorlatba. Nagyon örül annak, hogy a mai pénzcentrikus, finanszírozási gondoktól hemzsegő egészségügyi világban neki nem kell ezekkel a kérdésekkel foglalkoznia, hanem a gyógyításra koncentrálhat. Orvosi értelemben bizonyára megszokott, a betegeknek és hozzátartozóiknak pedig érdekes lehet az, hogy szinte újraalkothatja az embert. Például a porc nem képződik újra, viszont óhatatlanul szükséges, ahol az megkopott.

A nem teherviselő testfelszínről átültethet egy „hengert”, és a porc az új helyén töltheti be a funkcióját. A beteg fájdalommentesen élhet, képes tolószék, bot vagy más segédeszköz nélkül járni.

Bár az ortopédiában kevés szó esik a megelőzésről, Hock doktor gyakran tart egészségnevelő, felvilágosító előadásokat nyugdíjas klubokban, művelődési házakban, különböző betegségcsoportba tartozóknak. Mint mondja, soha nem tudná megunni, vagy belefásulni ebbe a tevékenységbe, hisz a gyógyult, tünetmentes beteg öröme semmivel nem pótolható. Amikor a sok éve, fájdalommal élő páciens végre rászánja magát a műtétre, majd ismét élvezheti a szabad mozgás jótékony hatását, akkor azon csodálkozik, miért hanyagolta eddig az orvos felkeresését. Sajnos igen sokan olyan állapotban jönnek ide, amikor már sokkal többet kell fáradniuk – orvosnak és betegnek egyaránt –, hogy ismét helyreálljon a természet rendje.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése