Dr. Molnár Csilla

A konzerváló fogászat és a fogpótlástan szakorvosa

Nyíregyháza-Nyírszőlős

szszb 30 tk dr. Molnár Csilla 300.jpgVan, aki azt is megkérdezi, milyen fogkrémmel mosson fogat, de olyan gyerek is akad, aki hírből (sem) ismeri a fogkefét. Nyílik az olló az egészségtudatos életre – ezen belül is a száj higiénére – odafigyelők és az önmagukat elhanyagolók közt. Ezt a tapasztalatot a szakmáját hivatásszerűen űző dr. Molnár Csilla fogorvos osztja meg velünk. Nyíregyháza dinamikusan fejlődő kertvárosában, Nyírszőlősön valódi gyógyító team működik: a háziorvos, a gyermekorvos és a területi ellátási kötelezettséggel megbízott fogorvos és a védőnők közreműködésével. Generációk életét, szokásait, káros szenvedélyeit, egészségüket előnytelenül befolyásoló tényezőket is tudnak az itt élőkről. Talán azért, mert hosszú ideig falusias településként éldegéltek itt a helybeliek és nagy becsben tartották a doktorokat, talán azért, mert a reklámok hatására is egyre többen fordítanak nagyobb figyelmet gyermekeik egészségének megvédésére és önmagukra is. A doktornő így összegzi meglátásait: már az óvodásokat is szűrik évente egyszer, az iskolásokat pedig kétszer. A szakirodalomban található, elborzasztó képek a szuvas, letört fogú gyermekekről már alig láthatók itt a rendelőben. Még a tejfogakat is kezeltetik. Igyekeznek megszerettetni a felnövekvő diákokkal a szép, egészséges, vagy legalábbis jól ápolt, kezelt fogak által élvezett jó közérzetet, és megértetni, hogy a fog a táplálkozás, a normális emésztés első állomása.

A gyerekek általában már nem félnek a fogorvostól, jól jön ebben a matrica, mini fogkrém, fogkefe, amit ajándékba kapnak. Ki tudja, milyen érzések kerítik hatalmukba őket – lapoz vissza képzeletbeli személyes naplójába Molnár Csilla. Még élénken emlékszik a végtelenül kedves, mosolygós fogorvos nénire, néhai Torday Margitra, aki annyi szeretettel, figyelemmel vette körül az akkor 9 éves kislányt a kezelés előtt, alatt és után, hogy amikor a pályaválasztás szóba került, az unokatestvére orvosira jelentkezett, s Csilla édesanyja is pártolta a fehér köpenyesek világát, a doktornő döntött: jó, legyen, de kizárólag fogorvosként tudja magát elképzelni. S azonnal szóba hozzuk a felnőttek felelősségét: soha nem tudják, mikor melyik gyerek érez életre szóló késztetést a látott példa alapján?

Csilla Mátészalkán született 1969. május 4-én, a születésnapját aznap ünnepelte, mint a szakmai körökben nagy tekintélynek örvendő apósa, néhai Dr. Dauda György, a Megyei Kórház Pathológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Édesanyja Szondi Kiss Ilona tanítónő, édesapját még 9 évesen elveszítette. Két fiúgyermek édesanyja: Péter a nyíregyházi Krúdy Gimnáziumban érettségire készül, és a Corvinus Egyetemre jelentkezik. Tamás a nyíregyházi Zelk Zoltán Általános Iskola német két tanítási nyelvű osztályában harmadikos. A fogászatban – talán ellentétben a többi orvosi szakággal – az információk, az elnevezések többsége német gyökerekre utal.

A funkcionális – fogmegtartó, kezelő, fogpótló tevékenység mellett – egyre több fiatal lány igényli az esztétikai fogászatot. A fogékszerek ugyan még nem terjedtek el annyira, mint például a tetoválás. Ráadásul egy idő után lekopnak, tehát nem életre szól az ékszer felhelyezése.

Sokkal jobban örül annak a doktornő, hogy a kb. 4 ezer lelket számláló városrészben rendszeresen visszajárnak hozzá a paciensek. Nemcsak kezelésre, hanem szűrésre is. A területi ellátási kötelezettség – tehát az ingyenesen igénybe vehető kezelés – hétfőn, szerdán, pénteken fél 8-tól fél 2-ig, kedden és csütörtökön fél 1-től fél 7-ig érhető el, a hivatalos idő után viszont magánrendelésen kereshetik fel dr. Molnár Csillát nemcsak a helybeliek, hanem akik őt választják. A doktornő örül annak, hogy ma már többféle, korszerű anyag felhasználásával, ki-ki a pénztárcája és igénye szerint dönthet egy fogpótlásról. Az az elve, hogy nem szeret gyors munkát végezni, a gyógyulási folyamatot célszerű kivárni. Fogat nem egy, hanem legalább 10 évre készíttet valaki. Mi több, még egy éves garanciát is vállal a fogorvos. Helyben megröntgenezik, és javaslatot adnak – személyre szabottan -, hogy a hagyományos fémkerámia, az aranyötvözetbe égetett, vagy a cirkónium vázra égetett kerámia anyag felel-e meg legjobban a betegnek. Manapság sokan dolgoznak külföldön, de az itthon töltött pár nap alatt nehéz elképzelni egy tartós, jó minőségű fogsor, vagy pótlás elkészítését. Épp ezért a nyugati határszélen népszerű fogturizmus gyorstalpaló tempóját sem tartja célravezetőnek a fogorvosnő.

A Magyar Orvosi Kamara Fogászati Tagozatának tagja, rendszeresen tart egészségnevelő, a fogápolást, mi több, a helyes fogmosást népszerűsítő előadásokat a gyerekeknek, különösen novemberben, a fogászati hónapban. Szabadidejében a természetben a fiaival biciklizik, zenét hallgat, németül tanul. A fogorvoslást nem szakmának, hanem hivatásnak tartja. 

(Északkeleti Almanach 30. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)   

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése