Dr. Molnár Csilla

A konzerváló fogászat és a fogpótlástan szakorvosa

Nyíregyháza-Nyírszőlős

szszb 30 tk dr. Molnár Csilla 300.jpgVan, aki azt is megkérdezi, milyen fogkrémmel mosson fogat, de olyan gyerek is akad, aki hírből (sem) ismeri a fogkefét. Nyílik az olló az egészségtudatos életre – ezen belül is a száj higiénére – odafigyelők és az önmagukat elhanyagolók közt. Ezt a tapasztalatot a szakmáját hivatásszerűen űző dr. Molnár Csilla fogorvos osztja meg velünk. Nyíregyháza dinamikusan fejlődő kertvárosában, Nyírszőlősön valódi gyógyító team működik: a háziorvos, a gyermekorvos és a területi ellátási kötelezettséggel megbízott fogorvos és a védőnők közreműködésével. Generációk életét, szokásait, káros szenvedélyeit, egészségüket előnytelenül befolyásoló tényezőket is tudnak az itt élőkről. Talán azért, mert hosszú ideig falusias településként éldegéltek itt a helybeliek és nagy becsben tartották a doktorokat, talán azért, mert a reklámok hatására is egyre többen fordítanak nagyobb figyelmet gyermekeik egészségének megvédésére és önmagukra is. A doktornő így összegzi meglátásait: már az óvodásokat is szűrik évente egyszer, az iskolásokat pedig kétszer. A szakirodalomban található, elborzasztó képek a szuvas, letört fogú gyermekekről már alig láthatók itt a rendelőben. Még a tejfogakat is kezeltetik. Igyekeznek megszerettetni a felnövekvő diákokkal a szép, egészséges, vagy legalábbis jól ápolt, kezelt fogak által élvezett jó közérzetet, és megértetni, hogy a fog a táplálkozás, a normális emésztés első állomása.

A gyerekek általában már nem félnek a fogorvostól, jól jön ebben a matrica, mini fogkrém, fogkefe, amit ajándékba kapnak. Ki tudja, milyen érzések kerítik hatalmukba őket – lapoz vissza képzeletbeli személyes naplójába Molnár Csilla. Még élénken emlékszik a végtelenül kedves, mosolygós fogorvos nénire, néhai Torday Margitra, aki annyi szeretettel, figyelemmel vette körül az akkor 9 éves kislányt a kezelés előtt, alatt és után, hogy amikor a pályaválasztás szóba került, az unokatestvére orvosira jelentkezett, s Csilla édesanyja is pártolta a fehér köpenyesek világát, a doktornő döntött: jó, legyen, de kizárólag fogorvosként tudja magát elképzelni. S azonnal szóba hozzuk a felnőttek felelősségét: soha nem tudják, mikor melyik gyerek érez életre szóló késztetést a látott példa alapján?

Csilla Mátészalkán született 1969. május 4-én, a születésnapját aznap ünnepelte, mint a szakmai körökben nagy tekintélynek örvendő apósa, néhai Dr. Dauda György, a Megyei Kórház Pathológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Édesanyja Szondi Kiss Ilona tanítónő, édesapját még 9 évesen elveszítette. Két fiúgyermek édesanyja: Péter a nyíregyházi Krúdy Gimnáziumban érettségire készül, és a Corvinus Egyetemre jelentkezik. Tamás a nyíregyházi Zelk Zoltán Általános Iskola német két tanítási nyelvű osztályában harmadikos. A fogászatban – talán ellentétben a többi orvosi szakággal – az információk, az elnevezések többsége német gyökerekre utal.

A funkcionális – fogmegtartó, kezelő, fogpótló tevékenység mellett – egyre több fiatal lány igényli az esztétikai fogászatot. A fogékszerek ugyan még nem terjedtek el annyira, mint például a tetoválás. Ráadásul egy idő után lekopnak, tehát nem életre szól az ékszer felhelyezése.

Sokkal jobban örül annak a doktornő, hogy a kb. 4 ezer lelket számláló városrészben rendszeresen visszajárnak hozzá a paciensek. Nemcsak kezelésre, hanem szűrésre is. A területi ellátási kötelezettség – tehát az ingyenesen igénybe vehető kezelés – hétfőn, szerdán, pénteken fél 8-tól fél 2-ig, kedden és csütörtökön fél 1-től fél 7-ig érhető el, a hivatalos idő után viszont magánrendelésen kereshetik fel dr. Molnár Csillát nemcsak a helybeliek, hanem akik őt választják. A doktornő örül annak, hogy ma már többféle, korszerű anyag felhasználásával, ki-ki a pénztárcája és igénye szerint dönthet egy fogpótlásról. Az az elve, hogy nem szeret gyors munkát végezni, a gyógyulási folyamatot célszerű kivárni. Fogat nem egy, hanem legalább 10 évre készíttet valaki. Mi több, még egy éves garanciát is vállal a fogorvos. Helyben megröntgenezik, és javaslatot adnak – személyre szabottan -, hogy a hagyományos fémkerámia, az aranyötvözetbe égetett, vagy a cirkónium vázra égetett kerámia anyag felel-e meg legjobban a betegnek. Manapság sokan dolgoznak külföldön, de az itthon töltött pár nap alatt nehéz elképzelni egy tartós, jó minőségű fogsor, vagy pótlás elkészítését. Épp ezért a nyugati határszélen népszerű fogturizmus gyorstalpaló tempóját sem tartja célravezetőnek a fogorvosnő.

A Magyar Orvosi Kamara Fogászati Tagozatának tagja, rendszeresen tart egészségnevelő, a fogápolást, mi több, a helyes fogmosást népszerűsítő előadásokat a gyerekeknek, különösen novemberben, a fogászati hónapban. Szabadidejében a természetben a fiaival biciklizik, zenét hallgat, németül tanul. A fogorvoslást nem szakmának, hanem hivatásnak tartja. 

(Északkeleti Almanach 30. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)   

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése