Dr. Kovács Ferenc

Főmérnök,

Nyíregyháza

szszb_20-52_dr_kovacs_ferenc.jpgA természettudományok iránti érdeklődése már egészen korán, kisgyermekkorában nyilvánvalóvá vált.

Egy Kisvárda melletti településen, Rétközberencsen született, ott kezdte iskoláit, ott játszott, ott barangolt diáktársaival együtt a rétközi mezőkön. Szerette a természetet, a növényeket, az állatokat, szerette megfigyelni, meghatározni őket.

Nem jelentett gondot neki a tanulás sem általános iskolás korában, sem később, jó eszű gyerek volt. Gimnáziumi évei alatt még kutató vegyészmérnöknek készült, de amikor kicsit jobban tájékozódott a szakma felől, megváltoztatta álláspontját, az üzemekben végzett vegyészmérnöki munkát ugyanis túlságosan egysíkúnak találta. Érzett egyfajta elhivatottságot a természettudományok iránt, és az állatorvosi pálya mellett döntött. Ez az elhatározása a gimnázium utolsó évében született, bár nem volt könnyű tizennyolc éves fejjel eldöntenie az irányultságot, hiszen a pálya ízét csak a gyakorlatban lehet megérezni szépségeivel, árnyoldalaival együtt. Hiszen az állatorvosi munka sem csupán az állatok gyógyítását jelenti. Rengeteg összetevője van, az elhullott állatok vizsgálatán túl az élelmiszer-higiéniáig széles a paletta.

Rátermettségét bizonyítja, hogy első jelentkezésre felvették az Állatorvos-tudományi Egyetemre. Ötven diák egyikeként írta felvételi dolgozatát azzal a különbséggel, hogy ő fél órával hamarabb elkészült feladataival, mint diáktársai. Kollégista volt, sikerrel vette az akadályokat, szép öt esztendőt töltött Budapesten, a mai napig szívesen emlékszik vissza egyetemi éveire, az ott született barátságokra, a sok tanulásra és az elmaradhatatlan diákcsínyekre.

Amikor befejezte egyetemi tanulmányait, úgy tervezte, hogy gyakorló állatorvosként fog dolgozni, de akkor éppen nem volt rá lehetősége, telített volt a pálya. Két állást ajánlottak fel neki állategészségügyi területen, a záhonyi határszolgálatnál és a nyíregyházi húsiparnál működő élelmiszer-higiéniai kirendeltségen. Nősülés előtt állt, menyasszonya Dunántúlra való volt, hogy közelebb legyen a szülői házhoz, úgy döntött, hogy pályáját leendő párja kérésére a nyíregyházi cégnél kezdi el. Az élelmiszer-higiéniai kirendeltségen, a húst és a húskészítményeket ellenőrizték, valamint a kényszervágott állatokat vizsgálták. Itt tett szert laboratóriumi vizsgálatokban való jártasságra, és segített a trichinellalárvák kimutatására szolgáló emésztéses eljárás érzékenységének meghatározásában.

Munkája során kirajzolódott előtte egy reális kép arról, hogy milyen a megye állatbetegség-térképe, melyek a leggyakrabban előforduló paraziták, hiszen egy-egy húsvizsgálat nem más, mint egy rövidített kórbonctani vizsgálat.

Nem indult zökkenőmentesen pályája, alig hogy elkezdte munkáját, máris a rendőrségen kötött ki, mert elkobzott húsz mázsa sertéshúst. Egy bértárolóból, ahol fél sertéseket egymásra fektetve tároltak, és a hűtő nem működött megfelelően. Felelősségteljes döntés volt, hiszen ezáltal jelentős kára keletkezett a népgazdaságnak. Volt sok hasonló esete, emlékezetes, amikor szalmonellás kolbásztételek megsemmisítésére kellett kiadnia az utasítást.

A fertőzések kiküszöbölése érdekében megszigorították a higiéniai ellenőrzéseket, és lassan megszűntek ezek a problémák. 1993-ban fordulat következett munkájában, az Állategészségügyi Állomásra került mint élelmiszer-higiénikus állatorvos. Legelső feladata a megye húsüzemeinek és vágóhídjainak a felmérése volt. Rövid idő alatt az ellenőrzések eredményeként visszavonták huszonöt vágóhíd működési engedélyét a nem megfelelő állapotok miatt.

Számos feladatot adott a következő, az 1994-es esztendő: ekkor kezdték folyamatosan átvenni azokat a kritériumokat, melyeket az Unióhoz való csatlakozás előírt. Folyamatosan élelmiszerrel foglalkozott, egy idő után a gyógyító munka már nem hiányzott. Mindig felelősségteljes munkakört töltött be, sok millió forint értékű üzemek, áru sorsáról döntött. Ő kezdte el a húsipari termékek vizsgálatát a fajfehérjére, módszerét országos szinten is átvette az állategészségügy. 1994 őszén elődje nyugdíjba ment, megkapta főmérnöki kinevezését, így már a teljes élelmiszervertikum hozzá tartozott, nemcsak a higiénia, hanem a minőségellenőrzés is.

Felelősségteljes munkája mellett rendkívül fontosnak érzi a családi biztonságot. Első felesége meghalt, házasságukból egy kislány született, aki most az ELTE-re jár. Újranősült, párja pedagógus, ebből a házasságból is született három gyermek, így népes családnak a feje.

Szeret kirándulni, néha teniszezni, szívesen elvész egy-egy múzeum homályában vagy egy régi templom ódon hangulatában. Szereti a szépet, építészeti örökségünket, a képzőművészeti alkotásokat, középiskolás korában művészettörténetet is tanult, a művészeti alkotások iránti vonzalma a mai napig megmaradt.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése