Czvik Éva

Igazgató,

Nyíregyháza

szszb 25 tk Czvik Éva2.jpgA megyeszékhelyen működő Egységes Pedagógiai Szakszolgálat (régi nevén Nevelési Tanácsadó) igazgatója egy jó adag temperamentummal bíró, a lelkek mélyébe látó asszony. A pszichológus képzettségű Czvik Éva 1959. április 2-án Nyíregyházán született. A leánygyermek e világra érkezését reményekkel telten vár­ta Klára Margit és Czvik Ferenc. A má­ra nyugdíjassá lett szülők féltő aggódással követik életének történéseit.

Az eredményeiről országosan ismert Zrínyi Ilona Gimnázium diákjaként 1977-ben tett sikeres érettségi vizsgákat követően jutott be a Kossuth Lajos Tudományegyetem (KLTE) hallgatói közé. A Bölcsészettudományi Kar pszichológia szakán ötévi tanulás méltó gyümölcseként vehette kézbe egyetemi diplomáját 1984-ben. Egy éven át tanársegédként szerezhetett szakmai tapasztalatokat a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskola munkatársai között.

Az élet igazi kihívásaira azonban csak bemelegítésül szolgált az ott töltött tizenkét hónap. Felkészültségét, rátermettségét és képességeit mai munkahelyén az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat keretei közt bontakoztathatta ki valójában. Az intézmény akkori vezetése 1994-ben az igazgatóhelyettesi kinevezéssel ismerte el addig végzett munkáját. A szakmai feladatok példás ellátása mellett szakított időt a továbbtanulásra is.

Részt vett egy játékterápiás, majd egy pszichodráma módszerspecifikus képzésen. Komolyabb lélegzetvételű volt számára a Magyar Családterápiás Egyesület órás elméleti és gyakorlati, családterápiás módszertani tanfolyama. Korunk követelményeihez igazodóan ő is elsajátította a számítástechnikai ismereteket. Elvégezte az európai uniós pályázatíró továbbképzést, a minőségbiztosítással foglalkozó továbbképzést, majd mindezek után közoktatás-vezetői szakvizsgát is tett.

Az utóbbi években dinamikusan fejlődő intézmény tevékenysége a pedagógiai szakszolgálat területei közül három feladatkört: a nevelési tanácsadást, a logopédiai ellátást és a konduktív pedagógiát – a mozgássérült gyerekek terápiáját – öleli fel.

A felsorolt szolgáltatásokkal „elérik” a várost minden fenntartótól függetlenül.

Jelenleg a megyeszékhely önkormányzatának megbízása alapján nyolc középiskola helyszíni pszichológiai ellátását is végzik. Az igazgató asszony e témához kapcsolódóan így ír: „Tevékenységeink egy részét ambulánsan a tanácsadóban végezzük, viszont egyre bővül a nevelési-oktatási intézmények helyszínén végzett szolgáltatásaink köre.

Régóta gyakorlat, hogy az óvodás, az általános iskolás gyerekek logopédiai ellátása az intézményekben történik, igazodva azok munkarendjéhez, ami komoly szervezési feladatot jelent a számunkra.

Szakmai indokok alapján a pszichológiai terápiák az intézményen belül végezhetők el, de több tanéve a város általános iskoláit havi rendszerességgel látogatják pszichológusaink, akik konzultációs segítséget nyújtanak, illetve időnkénti helyszíni csoportos vizsgálatokat végeznek.”

Czvik Éva igazgatónő elmondja, hogy az intézmény valamennyi munkatársának kiemelten fontos szempont az általa végzett tevékenység során a megelőzés, a kóros tünetek minél korábbi életkorban való felismerése és kezelése. Nagy hangsúlyt fektetnek az óvodás és a kisiskolás gyerekek szűrésére, gondozására.

Egyre sokrétűbbé váló feladataikkal, többféle szakterületet felölelő tevékenységükkel az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat már régen túlnőtte a tipikusnak mondott tanácsadói feladatköröket. Az egy tanévben ellátott háromezer gyermeket közel harmincezer alkalommal látogatják meg szakembereik. Ez a nagy szám is jelzi szolgáltatásaik fontosságát és létjogosultságát. 2005 óta a Nyírségi Többcélú Kistérségi Társuláshoz tartozó nyolc település – Nyíregyháza, Napkor, Nyírtelek, Nyírpazony, Kálmánháza, Sényő, Nyírtura, Nagycserkesz – logopédiai, fejlesztő pedagógiai és pszichológiai ellátását szervezik meg.

A 2003-ban megkezdett minőségfejlesztési rendszer kiépítésével kapcsolatosan megfogalmazott változtatásokkal kezdték a 2009/2010-es tanévet. Az Intézményi Minőségirányítási Program /IMIP/ előírásait komolyan veszik. Mindent megtesznek azért, hogy az élet egyre több és sokrétűbb kihívásainak megfeleljenek. Nem véletlenül pályázták meg a Közoktatási Közalapítvány által kiírt, 2009. évi Oktatási-, Nevelési-, Eredményességért Díjat is. Azt tapasztalják, hogy a rászoruló gyermekek száma nemhogy csökkenne, hanem inkább növekszik.

Az intézmény első számú vezetője munkahelyi fáradalmai után kis családja körében töltődik fel új energiával. Ehhez minden segítséget megkap férjétől, Szilvasán Lászlótól, a Michelin gyár mérnökétől, és leányuktól, Esztertől, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetemen francia és filmelmélet, filmtörténet szakán harmadéves hallgató.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése