Csonka Zoltán

Nyugalmazott TESZÖV-titkár,

Nyíregyháza

szszb_08-16_csonka_zoltan.jpgA közelmúlt történelmi léptékű változásai a mezőgazdasági szövetkezetek lapjait is újraírták. Sőt talán a népgazdaság eme ágában dolgozók életét érintette legjobban a változás szele, amely gyakorta viharként érkezett, s csak nehezen szelídült meg. Csonka Zoltán, a két éve nyugdíjas TESZÖV társadalompolitikai titkár mindezt megyei vezetőként élte meg.

– A mezőgazdasági termelőszövetkezetek egy jelentős része a jogi, politikai és gazdasági szorítások miatt megszűnt – mondta ráncolt homlokkal a hatvanhárom éves mezőgazdasági mérnök. – Döntése igazáról, legyen az a szövetkezet mellett, avagy ellen, mindenkinek magának kell majd meggyőződnie. Egy biztos: a kort, amelyben éltünk, nem tagadhatjuk le, de talán nincs is miért szégyenkeznünk. A közös gazdaságok létrehozása kétségtelenül nem mindig járt a tagok önkéntes személyi és vagyoni társulásával. Időközben óriási változáson mentek át a téeszek, amely tényezőket nyugodtan nevezhetjük a ma katalizátorainak is. A tagság például nemcsak megismerhette, de meg is tanulta a szövetkezeti demokrácia nyelvét. Erről a közgyűlések tanúskodtak-tanúskodnak. A háztáji gazdaság összekapcsolásával biztos megélhetést találtak otthon a falvak lakói. A munkafeltételek, az életkörülmények javulása egyben a város és a falu közeledését is eredményezte, míg a melléküzemágak térhódítása az iparosodást segítette. Szinte teljes körűvé vált a foglalkoztatottság, jogot szerezve a nyugdíjra és valamennyi társadalmi juttatásra. A vezetőket pedig már régen nem a politika helyezte tisztükbe, hanem a szakmaiságukra mondott igent, avagy nemet a tagság.

Csonka Zoltán 1936. február 21-én született Gyürén. Édesapja, Csonka András, református vallását igen tisztelő, ismert műbútor- és faszobrász volt, akinek a lakásban található néhány remekét nem kis büszkeséggel mutatja fia. Valóban szép darabok! Az édesanyja a háztartást vezette. A szülők útja később elvált egymástól, ily módon egy édes- és három mostohatestvére van. A család 1942-ben Kisvárdára költözött, ő maga már ott járt iskolába, jeles eredménnyel befejezve a Református Iskolát. A középiskolát ugyancsak Kisvárdán végezte, és szintén jelest rajzoltak az érettségi bizonyítványába. Innen 1955-ben már távolabbra, a gödöllői Agrártudományi Egyetemre vitte a sorsa. Ekkor már tartott a mezőgazdaság átszervezése, meglehetősen csekély szakmai háttérrel. Így örömmel fogadták 1960-ban a friss diplomást a Kemecsei Állami Gazdaságban, ahol hat évet dolgozott különböző munkaterületeken. A szamárlétrát gyorsan végigjárva, az ifjú szakember hat év után, 1966-ban már a nyíregyházi járási tanács mezőgazdasági osztályvezetőjeként tevékenykedik, majd elnökhelyettes lesz. Az ottani, szintén hat esztendőre is szívesen emlékszik, miként a kemecsei évekre. A mezőgazdaság modernizációjának kora volt, az idő tájt például 16 szakosított szarvasmarha- és sertéstelepet sikerült megépíteni, megkezdődtek a gyümölcstelepítések.

Mindezek nem mentek könnyen, előbb meg kellett szerezni hozzá az állami támogatást, ugyanakkor helyben gyakorta győzködni, csatázni kellett a korszerűbbért. A kemény harcok mellett számtalan, ma már megmosolyogni való emlékkép jön elő: az egyik faluban például leköpdösték az első kombájnt, merthogy az elveszi a kenyerüket. Egy év múlva már semmiért nem adták volna a korábban kaszával aratók.

Csonka Zoltán munkájára a pártosok is felfigyeltek, s átkérték a megyei pártbizottság osztályvezető-helyettesének. A pártvonalon nemigen találta helyét a mezőgazdasági szakember, amit nem azért mond, mert manapság erre a dialektusra áll az ember nyelve. Nem volt ínyére való, hogy ott sokszor nem a munkával foglalkoztak, hanem egymással.

Ahogy tehette, rövid időn belül kereket oldott: a megyei téesz-szövetség társadalompolitikai titkári állását pályázta meg, eredményesen. E feladatkört látta el aztán negyedszázadon át, egészen az 1997. évi nyugdíjazásáig, számtalan munkasikert elérve. Az elismeréseknek sem volt híján, a sok kitüntetés mellett birtokosa a Munkaérdemrend bronz fokozatának és a Szövetkezet Érdeméremnek. Aktív korában szerteágazó volt a közéleti tevékenysége, amely legtöbbször egyben érdekképviseleti fóruma is volt a szűkebb haza, a mezőgazdaság fejlesztésének.

Szerepet vállalt a sportban is, öt évig töltötte be az NYVSC labdarúgó-szakosztályának társadalmi elnöki tisztét. Ez idő alatt az NB I-ben játszott a csapat, eredményesen. Baráti társaságban ma is állandó buzdítója a csapatnak, ők páran megfogadták: akkor is kijárnak majd, ha a Szpari netán a megyei bajnokságig csúszna vissza.

Csonka Zoltánt nem ülve érték a változások, ő gyakran elébük is ment, mint például 1989-ben, amikor is alapítója volt az Agrárszövetségnek. A reformkörből végül párt lett, amelynek máig megyei ügyvezetője. Vallja: politika nélkül agrárérdekeket nem lehet sikerre vinni, s hogy erős szakmai érdekképviseletre van szükség.

A felesége óvodavezetőként ment nyugdíjba, két lányuk és négy gyönyörű unokájuk van.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése