Békési Elemér

Humániroda-vezető,

Nyíregyháza

szszb_17-14_bekesi_elemer.jpgMindig is tanárnak készült, ám a pedagógiai pályának egy sajátos oldalát ismerte meg és gyakorolja Békési Elemér, a nyíregyházi városháza humán irodájának vezetője. A tiszanagyfalui születésű szakember magával hozta a falun élő emberek közvetlenségét, a másokkal való törődés, a tisztelet, a számontartás élményét. Ezek az érzések egy olyan nagyvárosban, mint Nyíregyháza, nem mindig tetten érhetők.

Meleg Erzsébet háztartásbeli anyuka és Békési Mihály mezőgazdasági munkás apuka gyermekeként született 1946. január 12-én. Testvérei közül Mihály nyugalmazott rendőrtiszt, László a megyei kórház 1-es sebészeti osztályát vezette évtizedeken keresztül. Felesége, lánykori nevén Kovács Anna, tanítónő, a nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskolában tanítja a kicsiket. Zsolt fia informatikai tanár, Zoltán közgazdász szakon végez.

Békési Elemér a Kossuth Lajos Gimnáziumban tett érettségi után előbb a szegedi József Attila Tudományegyetemen végzett el két évet, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen vette át oklevelét matematika–fizika szakon 1970-ben. Kilenc éven át a Bessenyei-kollégiumban nevelőtanárként tevékenykedett és közben bepillantást nyert több tantestület életébe, hisz a diákok számos intézményben tanultak. 1979-ben áthelyezik az akkori városi tanács művelődési osztályára, ahol először a személyzeti munkával bízzák meg. Fiatal szakemberként beleláthat az oktatási és közművelődési intézmények vezetőinek személyzeti munkájába, a minősítésekbe, a kitüntetések előterjesztésébe és a nyugdíjazásba. Amikor 1982-ben a gazdasági csoport vezetésével bízzák meg, anyagilag is közelebbről szemléli az intézményekben folyó szakmai tevékenységet. 1984. szeptember elsején kinevezik a művelődési osztály helyettes vezetőjének. Az eltelt évek alatt a szakmai karrierje szépen halad, ám mindvégig megőrzi azt a tisztaságot, tisztességet, amit útravalóul szüleitől és szülőfalujától kap.

A humán iroda, amelynek vezetésére 2003. június elsejétől nevezik ki, jelenleg 54 közoktatási intézmény, 5 kulturális intézmény, 3 kht. (a Sóstói Állatpark, a Nyírsuli, a Városi Televízió) mintegy 3500 dolgozója tartozik hozzájuk. Ma már a nemzetközi kapcsolatok koordinálása, az európai uniós integráció előkészítése és az abból fakadó jogharmonizáció, valamint az ifjúsági és idegenforgalmi feladatok legalább olyan súllyal szerepelnek, mint a közoktatási és a művelődési intézmények irányítása.

Ma a legnagyobb feladatok közé az tartozik, hogy valamennyi szakterületen elő kell készíteni a koncepcionális változásokat, például a sporttörvény módosítása vagy az idegenforgalmi kérdések számos tennivalót adnak. A pályázati lehetőségeket maximálisan ki akarják használni, hiszen a hosszú távú célok megvalósítására csak így tudnak plusz forrásokat teremteni.

Az idegenforgalom fejlesztése érdekében összehangolt tevékenységet kell folytatni valamennyi érintett félnek – hangsúlyozta Békési Elemér. A gyors sikerben senki nem reménykedhet, csak hosszabb időszak eltelte után mérhetők a humán és az anyagi befektetések. A kultúrát és a rendezvényeket úgy kell az idegenforgalom részévé tenni, hogy jobban eladható legyen Nyíregyháza számára ez az érték. Ha így kezeljük a közös kincset, akkor a megyeszékhely is felzárkózhat a hazai és a külföldi turistaparadicsomokhoz.

Az oktatás az egyik legjelentősebb szakterülete az irodának. Az utóbbi években csökken a gyermeklétszám, még az óvodások is kevesebben vannak, s így nagyobb teret kaphat a minőség. Viszont az a tény, hogy a középiskolákban ugyanannyian tanulnak, mint a demográfiai hullám felfelé ívelő szakaszában, az azt mutatja, hogy a vidéki településekről szívesen hozzák be a szülők a gyerekeiket a nyíregyházi gimnáziumokba, szakközépiskolákba.

Békési Elemér a városházi munkája mellett mindig tanított, 1989-ig valamelyik középiskolában, azóta a felnőttoktatásban. Tevékenységét többször elismerték hivatali vezetői és a szaktárca irányítói. 1985-ben Kiváló Munkáért miniszteri kitüntetést kapott, 1990-ben címzetes főtanácsos lett. 1997-ben belügyminisztériumi dicséretben részesült, 2003-ban pedig a Közszolgálati Érdemjel ezüst fokozatát vehette át.

Az eltelt évek alatt szinte állandóan képezte magát. Speciális továbbképzést végzett, közoktatási szakértői vizsgát tett. Pedagógus szakvizsgájának letétele után hamarosan a közigazgatási szakvizsgán ad számot elméleti és gyakorlati tudásáról. Meggyőződéssel állítja, hogy a pedagógiai munkának ez egy sajátos szakterülete, de szerencsére soha sem szakadt el a tanítástól. A humán irodán sok információ birtokában szolgálhatják a közügyeket, a gondjaikra bízott intézményeket és azokon keresztül a lakosságot. Szabadidejében Békési Elemér a ház, a kert tennivalóival foglalatoskodik, olvas, és szívesen teniszezik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése