Zsebatlaszban a kerek nagyvilág

A térképeken lejátszottam számos ókori ütközetet, néha megfordítottam a történelem kerekét

Azt hiszem, hogy a mai napig ezekre az 1977-es adatokra emlékszem a legjobban. A Zsebatlasz. Zsebbe kicsit nagy, de méreteiben a nagy atlaszokhoz képest tényleg kicsi. Szótárfüzetnyi méret. A valahanyas. Na de a tartalma! Én nagyon sokáig úgy forgattam, mint jó pap a Bibliát, hóttig tanulunk ugyanis. Sokszor hált a párnám alatt, rajta aludtam el. Közben a térképein megelevenedett előttem Föld anyánk a maga díszesen színezett testével. A nagy kékségek, a Csendes, az Atlanti, meg az Indiai, mellettük a kontinensek, amelyek a domborzati térképeken azóta is ugyanolyanok. Zöld a síkság, barna a hegység, köztük vannak átmenetek, ezek a dombságok. A kék erek, Föld anyánk folyamai, ereket vágnak a szárazföld színkavalkádjába, a kék foltok meg a tavakat ábrázolják. Azóta ezek a kékségek nagyon sokat változtak. Példának okáért az Aral-tó 1977-ben még a Föld 4. legnagyobb tava. Megelőzi egy tengernek nevezett tó (Kaszpi-tenger), valamint a Felső-tó USA és Kanada határán (az „öt tavak” egyike), valamint a Viktória-tó Tanzánia, Uganda és Kenya határán.

A domborzati térképek nem sokat változtak a vizek eltűnésén túl, de a politikai térképek nem tétlenkedtek. Csak a változás állandó ezek tekintetében. Nem is kell messzire mennünk, ha ezt szemléltetni kívánjuk. Nézzük csak Európát hirtelen, hamarjában:

Azóta nincs már Szovjetunió, helyette Európa az alábbi újdonsült önálló államokkal gazdagodott: Litvánia, Lettország, Észtország, Belorusszia, Ukrajna, Moldávia, Grúzia (Georgia), Örményország, Azerbajdzsán, Kazahsztán és természetesen Oroszország. Szövetségbe forrt szabad köztársaságok voltak, önállóak lettek.

Nincs már Jugoszlávia sem, talán ez még a szovjeteknél is életképtelenebb fúzió volt. Lett belőle Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró, Észak-Macedónia, Koszovó. Akkoriban ez mind Jugoszlávia volt. Onnan jöttek az Adidas pólók és gatyák, jók voltak kézilabdában, kosárlabdában és fociban. Én ennyit tudtam róluk, meg azt, hogy az ötvenes években apám ott szolgált a magyar-jugó határon három évig. Akkor tituláltuk őket Titó láncos kutyáinak, a két nép között annyira volt baráti a viszony, mint egy Fradi-Újpest meccsen a két tábornak.

Aztán hála Istennek nem másnak kellett felrobbantani a mesterségesen megalkotott Jugoszláviát, hanem az államalkotó nemzeteknek. Bebizonyosodott, hogy amit kívülről erőltetnek valahova megfelelő ismeretek nélkül, az kudarcra van ítélve. A civil áldozatok persze nincsenek bekalkulálva, de az áldozatok vére az égre kiált. Ha nincs első világháború, akkor nincs második sem, nincsenek a fölösleges áldozatok. Akiknek ez felróható, remélem a pokolban egymás üstjét fűtik az örök kárhozat katlanában. Az áldozatok, a tragédiák milliói ettől még azok maradnak. Az emberiség története sajnos a feleslegesen kioltott vérrel van megírva, a történelem országútján győztesek és vesztesek vonulnak kart karba öltve, mert egyszer fenn, egyszer lenn. Az ember embernek farkasa volt, az ma is, és lesz. Káin átka.

Nincs már NDK és NSZK sem azaz, Kelet-németország és Nyugat-németország. Talán itt volt a legdrámaibb  a helyzet. A német nép kollektíven bűnös, nők is, gyerekek is, mindenki. Jómagam kétszer jártam NDK-ban, de ez már az utolsó években volt. Jó volt, de feltételezem, hogy az ott lakóknak a felszabadulás jelentette azt, hogy jó volt. Csehszlovákia is kettészakadt azóta: Csehországra és Szlovákiára. Megvannak nélkülünk.

A Zsebatlasz a térképeken túl számos adattal áll még elénk: földrajzi, demográfiai, geográfiai és minden más adattal állt rendelkezésünkre. Jó volt kitekinteni a világra. Nagyszerűen tudtam térképet rajzolni. Magyarországot (két verzióban: Trianon előtti és utáni), Európát (az 1977-es államhatárok nagyon mentek) és az egész világot. A térképeken lejátszottam számos ókori ütközetet, néha megfordítottam a történelem kerekét. A punok néha győztek nálam Róma ellen, de Atilla is egyértelműen győzött Katalaunumnál. Bizánc megvédi magát, mint ahogy Mohácsnál sem lovagolnak bele a szultán ágyúinak tűzterébe. Nemhogy három részre nem szakadtunk, de gyermeki fantáziám sikeres dinasztikus kapcsolatok révén gyarapodik és terjeszkedik. Nincsenek tragédiák, csak a dicsőség.

Az 1977-es Zsebatlasz számomra örökre etalon marad. Kína lakossága akkor 860 millió volt, Indiáé meg 580 millió emlékezetem szerint. Azóta mindkét állam 1,3 milliárd körül jár. Az Aral-tó legyen újra a negyedik a rangsorban. A Kis-Tiszában is legyen újra víz Kóródnál. Akkor visszaáll az egyensúly a bolygónkon.

Szerző: 2021. 03. 13.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése