Keresem Ugocsa vármegyét, de nem találom

Elnyelte a Föld? Elköltözött? Nevet változtatott volna? Egyik sem

Felemésztette a történelem, neve már örökké múlt időben jelenik meg. Örökké? Semmi sem tart örökké. Ugocsa jelenleg egy szép emlék, a valamikori valami emléke. Hajdanában Ugocsa volt a legkisebb megyék egyike, vagy lehet, hogy a legkisebb. Aranyos, bájos Isten háta mögötti hely volt. Néha azért Isten is megfordult és keblére ölelte kisded gyermekét. A Teremtéskor minden bizonnyal. Utána lehetett ez a kis vármegyécske a háta mögött, de azért az orcájának mosolyát láthatták az ugocsaiak is, nemcsak olyan alkalmakkor, amikor tükör előtt állt. Tükör által homályosan bontakozik ki egy kép, egy olyan vidék képe, ami talán nem csak nekem szép. Gyönyörű tájék ez is, heggyel, síksággal, Tiszával. Szatmár tőszomszédja volt, gyakran szaladt át egy kis sóért, kenyérért, bármiért, ha megszorult. A jó szomszéd segített a kis törékeny szomszédnak, ha kellett. Persze Ugocsa soha nem maradt adós, meghálálta, vagy visszaadta a kölcsönt. Fizetett azzal, amije volt, ha semmije sem volt, akkor csak a tisztességgel.

Ha én nem szatmárinak születek, akkor elsősorban ugocsai lennék, ha már lehetne választani. Nem tudom miért, de tudom miért. Bája a méretében és a sorsában keresendő. Kicsi és kiszolgáltatott, éppen ezért egyedi, mint egy darab drágakő. Egyszeri és megismételhetetlen. Múlandó.

Ugocsa megye a Kárpát-medence északkeleti részén található. Szatmárral, Bereggel és Máramarossal határos. A Tisza két partján feküdt, a történelmi vármegyék legkisebbjei közé tartozott. A vármegye leghíresebb jelmondata az „Ugocsa non coronat”. Egyesek az 1722-i országgyűléssel hozzák ezt összefüggésbe, azaz a Pragmatica Sanctio, a Habsburg örökösödési törvény elfogadásához kötik. Eszerint egyedül Ugocsa követei nem szavazták meg a trón leány ágon történő öröklését, azaz Mária Terézia uralkodásának törvényes megalapozását. Valójában már 1635-ben használták ezt a kifejezést, ami az 1505. évi rákosmezei országgyűlés határozatára alapozva 1527-ben nem szavazott I. (Habsburg) Ferdinánd megkoronázása mellett. Akár így történt, akár úgy, valami rebellió mindenképpen történt. A kis lesajnált vármegyécske bebizonyította, hogy kicsi a bors. Akár erős is lehet, de inkább kicsi.

Ez is nagyon tetszik nekem, hogy Dávid beint Góliátnak akár így, akár úgy.

Ugocsa olyan, mint egy földre pottyant dió, ami lehet, hogy előkerül, lehet, hogy szárba szökken, de az is lehet, hogy egy dolmányos varjú csőrében végzi. A varjú aztán kipottyantja a csőréből, így aztán nem lehet kijelenteni a dióra az almafára jellemző mondást. Az alma nem esik messze a fájától, a dió viszont nagyon messzire juthat. Az így kibújt diócsemete reménykedve várja, hogy vegyék észre, de legalább is ne kaszálják le. Nem akarom Ugocsa történelmét ebben az írásban különösebben taglalni. Megérdemelne jóval szebb és tartalmasabb írást is, de én a magam hitvány módján most csak így emlékezem meg róla.

Ugocsa ma már csak a történelmi képzeletben, a történelemkönyvek lapjain létezik. Léteznek még a települései javarészt átalakulva, magyarságában megfogyatkozva. Léteznek azok a diófák, akik a Perényi családig, vagy akár a XIII. századi Borsa nemzetségig vissza tudják vezetni a gyökereiket. Emlékeznek a Nagyszőlős fölé emelkedő Kankó várára, az ott élő ferences barátokra, emlékezik a nagyszőlősi hegy ízletes szőlőire, zamatos boraira.

Emlékeznek Ugocsa nevezetes helységeire: Nagyszőlősre, Feketeardóra, Királyházára, Salánkra, Tiszaújlakra, Turcra és Túrterebesre, meg a többi településre. Például Aklira, amelyet Mikszáth Kálmán Akli Miklóssal híressé tett, vagy például Nevetlenfaluval. Nevetlenfaluról tudni kell, hogy régen egyesek szerint Gyakfalvának hívták, mások szerint Pinándnak. Mind a „gyak”, mind a másik elnevezés kínos, vagy szalonképtelen volt, így találták ki a kevéssé hangzatos Nevetlenfalu elnevezést.

Szeretek Ugocsában járni. Nem túl gyakran járok arra, de akár autóval, akár biciklivel hasítom az ottani levegőt, úgy érzem magam, mintha otthon lennék. Tiszaújlakon a Turul emlékmű folyamatosan erre figyelmeztet. Ugocsa gyönyörű.

Szerző: 2020. 12. 11.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése