Csiporka és Bíborka a Korona-világban – 4. rész

Koronás virágvasárnap

– Megjötteeem! – szólt Ibi, ahogy belépett a lakásba. – Ne gyertek ki! – kiáltotta kicsit furcsa hangon a maszk alól. – Levetkőzöm, beteszem a ruháimat és a maszkot 60 fokon kimosni a gépbe, lefertőtlenítem a cipőm talpát, a kabátomat meg felakasztom a sufniba, oda nem járunk, hadd pusztuljon el rajta a vírus, ha volt képe rám mászni az utcán! – viccelt Ibi, mert tudta, a lányok másképp megijedhetnének. – Jaaa, és megyek, lezuhanyozom, és hajat is mosok! – húzta be maga után a fürdő ajtaját.

– Mennyi macera…! – sóhajtott Bíborka boldogtalanul.

– Semmi baj – simogatta meg Csiporka a hátát –, majd megszokjuk ezt is, ha már egyszer ez a vírus azt akarja, hogy ne találkozzunk másokkal, és sokat legyünk idehaza… – csitította barátnőjét, miközben éppen jó forró vasalóval átgőzölte a frissen elkészített maszkokat.

– Itt vagyoook! – toppant be Ibi a szobába, szépen átöltözve, csillogóra mosott, fésült frizurával. – Mi ez a gyönyörű, virágos a kezedben, Csiporkám??? – kérdezte.

– Míg oda voltál, maszkokat készítettünk a rongyos zsákban talált anyagokból! – harsogta felvidámodva Bíborka.

– Kétrétegűek! – büszkélkedett Csiporka. – Ezt szántuk neked – nyújtotta Ibi felé épp a virágosat.

– Gyönyörű! Hogy ti milyen ügyesek vagytok! Virágos maszk virágvasárnapra! – nézegette körbe a bogárkák művét Ibi, örömében mosolyogva.

– Virágvasárnaaap??? Az mi? – tátotta nagyra Bíborka a szemeit. – Minden vasárnap egyforma, nem?

– Nem pillém, ez a nap különlegesebb a többinél. Ekkor kezdődik el a húsvéti ünnepkör. A farsang véget ért hamvazó szerdán, ami idén február 26–a volt…

– Bekenték magukat hamuval??? De minek??? – értetlenkedett Bíborka. – Hát nem azt mondja folyton a tévé, hogy tisztálkodjunk, mossunk kezet, meg fertőtlenítsünk???

– Képzeljétek, azért kenték magukra a hamut, mert azt tartotta a hiedelem, hogyha az előző virágvasárnapon leszedett, megszentelt barkát elégetik ezen a napon, és megkenik vele magukat, akkor nem fog fájni a fejük, nem lesznek betegek, elkerüli őket a villámcsapás – mesélte Ibi. – Utána meg elindult a böjt…

– Nem a böjt indult el, hanem a bent! – vágott közbe most meg Csiporka. – Nem sokkal későbbtől kellett itthon maradnunk a koronavírus miatt, tudod… – bizonygatta igazát.

– Az igaz! – mosolyodott el Ibi. De a kettőnek csak annyi köze van egymáshoz, hogy a böjt során is sokkal kevesebbet találkoztak egymással az emberek, mert nem lehetett mulatságokat, esküvőket tartani. Ráadásul még a húsevést is tiltották!

– Én olyat nem eszem egyáltalán! – fintorgott Bíborka.

– Hát, az igaz, de az emberek többsége szívesen fogyasztja – magyarázta Ibi. – Bár az is igaz, hogy régebben sokkal kevesebbszer ettek húst, mint mostanság, inkább csak vasárnap, vagy ünnepekkor.

– Én meg mindig csak zöld szárakat, leveleket eszem – szólt közbe Csiporka.

– Ők is hasonlóan tették, a régi világban – mosolyodott el Ibi. – Megtermelték maguknak a gabonát, a krumplit, a zöldségeket, a fűszernövényeket, a gyümölcsöket, és azokból készítették el az ételeiket.

– És énekelni sem lehetett olyan hosszú ideig? – kérdezte Bíborka, aki gyakran még tanulás közben is dudorászott.

– De, de, azt lehetett, csak éppen nem mulatozhattak közben, de karikázót járhattak, és egyszerű kinti játékokat is játszhattak.

– Már csak azt nem értem, hogy jön ehhez az egészhez a virág… – morfondírozott Csiporka.

– Jézusról már meséltem nektek karácsonykor. Emlékeztek?

– Igen! Ő a Megváltó, Isten fia – vágta rá Bíborka.

– És éppen karácsonykor született meg Betlehemben – egészítette ki Csiporka.

– Bizony, így van. Sok jót tett az emberekkel, meggyógyította őket, és arra próbált mindenkit megtanítani, hogy a szeretet uralkodjon közöttük, ne a kapzsiság, és a máson való uralkodás vágya. Tanait, gondolatait sokfelé hirdette. A szegények szerették, hittek neki, tisztelték is, de Jeruzsálemben voltak olyan magas rangú egyházi emberek, akik irigyek voltak rá. Amikor pont a húsvétot megelőző vasárnapon Jeruzsálembe ment 12 tanítványa kíséretében, hamisan, értelmetlenül megvádolták őt, és bíróság elé állították. Ennek emlékére vágják le pont ezen a napon a friss barkaágakat, majd a misén megszentelik. Van ahol meg a virághéten, ami a virágvasárnap előtti hét, virágokat ültetnek, hogy vasárnapra sok nyíljon.

– Jaaa! Akkor már értem a virág dolgot! – bólintott Bíborka.

– És képzeljétek, gyakori szokás volt az is, hogy a 15–18 éves lányok a mise után színes masnikkal feldíszített, zöldleveles ággal járták végig a falut a mise után, köszöntve a tavaszt, a természet újjászületését.

– Óóóó, de jó lehetett nekik! – sóhajtott vágyakozva Csiporka. – Én is úgy kipróbálnám! Olyan szépen süt kint a nap!

– Mindjárt megebédelünk, utána egy kis csendes pihenő, és aztán felöltözünk, maszkot veszünk, és kiautózunk az erdő túlvégére, amerre senki nem jár. Ott aztán kipróbálhatjátok a virágvasárnapi zöldág-járást, énekelhettek, futkoshattok, játszhattok egy nagyot a friss levegőn!

– Éljennnn! – kiáltotta boldogan Bíborka, és magától, minden felszólítás nélkül elkezdte megteríteni az asztalt.

***

Szerző: 2020. 04. 03.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése