Korona-mese

Csiporka és Bíborka a Korona-világban

– De gyönyörűen ragyog a nap! – sóhajtott Csiporka, orrát a bezárt ablak üvegéhez nyomva.

– Tudom, hogy innen bentről is boldog tudsz lenni tőle! – törölte le egy fertőtlenítő kendővel az orrát azonnal Ibi.

– Ki szeretnék menni friss fűzöldet falogatni! – sóhajtotta vágyódón Csiporka is, és örökké éhes hasára szorította a kezét.

– Még szerencse, hogy virágboltos vagyok! – kacagta el magát Ibi, így minden nap jut nektek elég finomság a boltban maradt cserepes virágokból – mondta Ibi, majd sóhajtott egy nagyot, hiszen tudta, a koronavírus miatt bezárt boltjából bizony nem lesz egyhamar bevétele. Aztán mégis megkönnyebbült, mert eszébe jutott, hogy most jó hasznukra lesz az évek során összekuporgatott pénz, amit a bankban tartott. Tudta, nem hiába figyelt erre, most anyagi biztonságot adott mindhármuknak, de különben sem kell sokat költeniük!

– Unatkozom… – nyafogta Bíborka.

– Gyertek! Csináljunk egész hétre napirendet! – hívta őket Ibi, és már hozta is a színes filctollakat, és a kartont.

– Mikor szeretnétek reggel ébredni? Most, hogy nem kell elmennetek reggelente az iskolába, szerintem aludhattok egy kicsit tovább – ajánlotta.

– Nyolc-kilenc körül jó lesz! – sóhajtott fel elégedetten Csiporka, aki bizony nagyon szeretett sokáig szunyókálni.

– Utána zuhanyozás jó meleg vízben, majd reggeli – írta be Ibi a kartonra.

– Reggeli után jöhet egy kis olvasásgyakorlás, meg írás, hogy ne rázzuk fel a tele hasunkat! – indítványozta Bíborka.

– Rendben! Utána pedig torna, hogy a mozgás se maradjon ki egyik napból sem! – egészítette ki Ibi.

– Hol sportoljunk? – nézett rá döbbenten Csiporka. – Tudod, hogy nem szabad kint tartózkodnunk!

– Hát idebenn! Mindenki sétál tíz kört a lakásban, majd tíz perc gimnasztika, húsz guggolás-felállás, szökdelés, utána labdázhattok a gardróbban! De felállíthatunk kiürült flakonokat is, és célba guríthattok rájuk.

– Jóóóóó! – kiáltotta lelkesen Bíborka. – Az már játéknak is jó lesz!

– Meg lehet körbe járni könyvvel a fejeteken, vagy könyvemelgetős erősítést is végezhettek, de a bicajotokat is szívesen feltámasztom két székre, és rögtön szobabicikli lesz belőle!

– Utána meg jöhet egy kis matekozás, mert azt jobb felfrissülve csinálni – tette hozzá Csiporka. – Aztán meg ebéd!

– És délben lehet egy kis csendes pihenő? – kérdezte Bíborka.

– Persze! Éppen javasolni akartam. Nem muszáj aludni, olvashattok is valami érdekeset az ágyatokban.

– Utána jöhet a környezet, az ének, a rajz házi, aztán meg újabb mozgás. Csinálhatunk akadálypályát, meg ugróiskolát. A virágboltban, most úgyis jó nagy szabad hely van.

– Ugráló iskolát még sosem láttam! – csóválta meg a fejét Bíborka hitetlenül.

– Felragasztunk három négyzetet egymás után ragasztószalaggal a járólapra, fölé eltolva kettőt, majd újra egyet, és a végén megint kettőt eltolva. Beleragasztjuk a számokat sorban. Aztán mindketten kaptok egy-egy lefertőtlenített, lapos kavicsot, és azt kell mindig beledobnotok a soron következő számba. Egy lábon ugrálva kell érte mennetek úgy, hogy ne lépjetek a vonalra, felvenni a követ, és visszaugrálni. Aki nem hibázott, dobhat a következő szám négyzetébe.

– És mi van a két egymás mellettinél? – nézett Ibire kérdőn Bíborka.

– Ja! Azokba terpeszben kell beugrani – egészítette ki a játékszabályt Ibi. – És lehet gumizni is!

– Mimizniiii? – nyílt nagyra Csiporka szeme az értetlenségtől.

– Gumizni! Egy jó hosszú bugyigumit össze kell kötni. Ketten kis terpeszben beleállnak, a harmadik meg átugrálja, meg közé ugrik, és a szalagot egyre feljebb húzzák a lábszárukon, hogy nehezebb legyen a kitalált ugrássor végrehajtása – mesélte Ibi a gyermekkori élményeire visszaemlékezve.

– De mi van akkor, ha valaki csak ketten, vagy egyen van? – kérdezte Bíborka.

– Akkor ő ugrál, és két szék lábaira teszi fel a gumiszalagot! A lényeg a mozgás, meg az, hogy bent legyen, és ne betegedjen meg senki, és másokat se fertőzzön meg – magyarázta Ibi.

– És hajtogathatunk ugró békákat is, kiszínezhetjük, és rendezhetünk velük célba ugrató, vagy távolugró versenyt is! – javasolta Csiporka felcsillanó szemmel.

– Meg lehet rajzolni, festeni, gunyit építeni, álomvárost, tengerpartot festeni, ragasztani kis dobozkákból, társasozni, de persze a Bogársulis házi feladatokat is mindig el kell készítenetek, hogy ne maradjatok le a tanulással. De szerintem a tanítóitok okosan fogják kiadni a feladataitokat, nem lesz túl sok, és túl nehéz, lesz rá elég idő, és kevés olyan lesz, amihez számítógép kell, mert nekünk is csak egy van – reménykedett Ibi.

– De azért tévézhetünk is, nem? – kérdezte Csiporka.

– Hát persze! Képzeljétek! Azt hallottam a tv–ben, hogy a nagyoknak lesznek a legfontosabb tantárgyakból tv-s órák is minden délelőtt! Ezt igazán jó ötletnek tartom! – mosolyodott el Ibi.

– Rendben! Ez így mind jó lesz – sóhajtott egy nagyot elkomolyodva Csiporka. – De meddig fog ez a királyvírus tartani???

– Nem király! Korona! – kacagott fel ismét Ibi. – Pontosan nem tudom megmondani, de valószínű, hogy még hetekig, de az a lényeg, hogy türelmesek legyünk! Nem szeretném, ha megfertőződnénk! Fontos, hogy ti is betartsátok, hogy mindig meleg vízben, szappannal mossatok kezet, ne menjetek ki a házból, és az orrotokat, szátokat még itthon se dugjátok semmihez hozzá! Ez a koronavírus a levegőben is terjed, nem csak úgy kapható el, ha megfogunk valamit. Így leszállhat bármire itthon is. Így naponta fertőtlenítenünk kell a kilincseket, a mosdót, a mosogatót, a wc-t, a hűtőszekrény, a spájz ajtaját is. No, meg fel is kell mosni egy kis hypós meleg vízzel!

– Ebben ám mi is tudunk segíteni neked! – ajánlotta Csiporka. – Van bogár gumikesztyűnk, meg szájmaszkunk!

– Elfogadom a segítségeteket! – mosolyodott el Ibi, hiszen tudta, milyen szoros kötelékeket tud kialakítani az emberek között a közösen végzett munka is.

– De, de, de…, neked honnan lesz ennivalód? – riadt meg a gondolattól annyira Bíborka, hogy alig tudta elmondani a gondolatait.

– Egy héten egyszer elmegyek autóval a boltba. Veszek fel szájmaszkot, kesztyűt. Nagyon sietek, nem beszélgetek senkivel, és a sorban is megtartom a háromméternyi távolságot. Ha hazajöttem, lefertőtlenítem a kezem, a megvásárolt árut, és csak úgy teszem el, majd meleg vízben, samponnal, tusfürdővel lezuhanyozok, hajat mosok, és a kint viselt ruháimat, meg a védős cuccot is kimosom a mosógépben.

– Miért? Nem lett koszos ennyitől! – nézett rá Bíborka értetlenül.

– Az igaz – nevetett Ibi –, de szerencsére a koronavírus nem szereti a meleget, meg a fertőtlenítőt, abban elpusztul! De a legfontosabb akkor is az, hogy ne menjünk ki a lakásból! Szeressük egymást, törődjünk egymással, beszélgessünk sokat, és olyan jól érezzük magunkat ebben az új helyzetben, amennyire csak jól lehet, mert a stressz betegít, ezt tudjátok – mondta Ibi, majd legszívesebben megpuszilgatta volna a két bogárkáját, de nem tette, mert tisztában volt vele, hogy bármelyikük hordozhatja máris a vírust akkor is, ha ebből semmi nem látszik rajta.

– Mindent értek! – bólintott Csiporka. – Megígérjük mindketten, hogy mindent betartunk, és nem szomorkodunk, hanem kiélvezzük, hogy sokat lehetünk együtt. Máskor erre úgyis kevés lehetőségünk van. Rögtön van egy pici jó is ebben a Korona-világban! – mosolyodott el sokat tudóan, majd kiragasztotta a falra a napirendet.

Szerző: 2020. 03. 20.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése