Itt semmit sem szabad???

Csiporka, Bíborka, és a könyvtár szabályai

– Jó napot kívánok! Kérem, tegyék le az esernyőket, a táskákat a ruhatárba! – szólalt meg egy kedves női hang, ahogy Csiporkáék beléptek a könyvtárba.

– Miért kell beadni a cuccunkat? – súgta Ibi fülébe Csiporka.

– Nem bántják a holminkat, hidd el! – válaszolt Ibi mosolyogva. – A könyvek papírból vannak. Nem igazán használna nekik, ha eláztatnánk őket!

– Rendben – morgott Csiporka –, de a táskánk nem vizes! Azt miért kell odaadni???

– Azért, mert félő, hogy valaki esetleg örökre meg akarja tartani az itteni könyveket, de úgy, hogy ne szerepeljenek a neve alatt.

– Van, aki lopni jön ide?! – meresztette nagyra a szemét Bíborka.

– Sajnos, időnként előfordul…

– Remélem, kizárják őket! – toppantott Bíborka.

– Ha rájönnek, ki az, biztosan! – csitította Ibi, aki büszkén mosolygott a két kis igazságbajnok véleményét hallva, majd a pultnál álló hölgytől átvette a holmijaik fejében kapott bilétát, és megköszönte.

– Sehol egy könyv! – türelmetlenkedett Bíborka.

– Mindjárt bemegyünk a könyvkölcsönzős részbe, de előbb ott a pultnál bemutatjuk az olvasójegyemet.

– Az meg miért kell? – kérdezte Csiporka, aki már nagyon vágyott befelé.

– Azért, mert az olyan a könyvtárban, mint egy belépő jegy, és ráadásul még azt is ellenőrizni tudják róla, hogy van-e tartozásom.

– Megmotoznak??? – döbbent meg Csiporka.

– Dehogy! – kacagott Ibi. – Van ott egy számítógép, amiben minden olvasó szerepel. Benne tárolódnak a személyes adataink, meg az is, mely könyveket kölcsönöztük ki, és mikor. Visszahoztuk-e időre a könyveket, befizettük-e az éves díjat, és van-e a nem időben visszahozott könyvek miatt tartozásunk…

– Hűha – vágott közbe Bíborka–, itt büntetnek is?!

– Kénytelenek vagyunk… – szólt közbe Ibi helyett a pultnál ülő könyvtáros néni. – Tudjátok, sokan a világ végéig maguknál tartanák a kedvenc könyveiket, amik így sosem jutnának el a többi olvasóhoz.

– Értem – válaszolta nagy komolyan Csiporka. – De miért nem tetszenek mindből jó sokat beszerezni?!

– Sajnos, nem áll a rendelkezésünkre túl sok pénz a vásárlásra. Annyi semmiképp sem, amennyit szeretnénk – mosolygott a bogárkákra a hölgy –, de amúgy meg elég hamar kinőnék ezt a szép nagy épületet! Higgyétek el, jó ez így! Csak két szabályt kell minden olvasónak betartania, hogy időre hozza vissza a kikölcsönzött könyveket, és azt, hogy ne rongálja meg a őket, vagyis ne firkáljon bele, ne egye le, ne tépje el, meg ne hajtogassa be az oldalak sarkát.

– Miért hajtogatná be bárki is a csücsköket? – értetlenkedett Bíborka. – Akár csücskös, akár hajtott, ugyanannyi rengetegséges betű marad benne!

– Az biztos! De tudod, nem is a betűcsökkentés a céljuk, hanem az, hogy ne felejtsék el, hányadik oldalon tartanak! – magyarázta a könyvtáros néni készségesen.

– De minek ahhoz gyűrögetni?! Egyszerűen csak fel kellene írniuk! – javasolta Csiporka.

– Jó ötletnek tűnhet, de az olvasók többsége szerint nem működik! – kacagott a hölgy. – Azt mondják, akkor meg a papírt veszítik el, amire felírták, vagy elfelejtik, hová jegyezték fel!

– Na, majd mi is kipróbáljuk, és bebizonyítjuk az igazunkat! – fogadkozott Csiporka.

– Csak bátran! De talán a legjobb, ha könyvjelzőt használtok! – mosolygott a könyvtáros néni.

– És az mi??? – kezdett bele Csiporka az újabb kérdésözönbe, amikor Bíborka közbevágott:

– Bemehetnénk már végre a könyvekhez?

***

Szerző: 2019. 07. 30.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése