A gonosz vízkiszívó

Éhség a Bogársuliban

Az első siklógyakorlatok után Stefi néni visszavezette a kis csapatot a zuhanyozóba, hiszen már úszás előtt elmondta nekik a higiéniás utasításokat. Ő maga is átment megtisztálkodni, átöltözni a tanári mosdóba.

– Mindenki elkészült? – hallották meg egy kis idővel később frissvidám hangját. – A leöblített úszó-szemüvegeket és szárnyvédőket akasszátok fel a fogasra száradni! Ha kész, irány a tanterem! – vezényelte fáradhatatlan energiával.

– Leragad a szemem! – sóhajtotta Pötyi.

– Éhen halok! – állapította meg Csiporka, de nem mondta ki hangosan, nehogy Bíborka lehurrogja, hiszen iskolába indulás előtt mindketten bekebelezték a reggeli adagjukat, s tudta, a pille egyáltalán nem örülne, ha barátnője ismét falni kezdene, és visszahízná a nagy nehezen leadó félben levő túlsúlyát. Meglepetésére azonban egy pillanat múlva Bíborka hangját hallotta:

– Stefi néni! Nem hozhatnánk előre a tízórais szünetet? Szomjan halok!…

– Látom, jól megszívott benneteket a víz! – mosolygott a tanító néni.

– Hogy szívja ki a víz belőlünk az enni -, innivalót??? – nézett fel Pötyi igazi kíváncsisággal a szemében. – És azt sem tudom, mikor tehette, mert én semmit nem vettem belőle észre! Most mégis olyan a gyomrom, mintha nem reggeliztem volna…, sőt, mintha még a vacsora sem ment volna belém! – nézett panaszosan, és a hasára szorította a kezeit.

– Úgy hallom, kitört az éhség! – lépett be kacagva Balambér bácsi, aki időközben lefertőtlenítette medence környékét, és bekapcsolta a vízforgatót. – Hagyjuk meggyőzni magunkat, Stefikém! Engedjük, hogy újratöltődjenek ezek a vízimanók!

– Sorakozó! – bólintott rá mosolyogva Stefi néni! – Irány a télikert! Jó étvágyat mindenkinek! Aki jóllakott, igyekezzen vissza a tanterembe! – kiáltott a csapat után, mert látta, hogy a máskor alig tízóraizók, is rohanva indultak az étel, ital felé.

Amikor mindenki eltűnt, Stefi néni újra megszólalt:

– Balambér! Nyomtassuk ki gyorsan azt a számsorunkat, ahol a számok számmal és betűvel is szerepelnek!

– Minek? – lepődött meg Balambér bácsi, aki lopva maga is beleharapott egy almacikkbe.

– Számszedegetőt ígértem Bobónak, mert nem tudja biztosan a számos sorrendjét.

– Máris nyomtatom! – harapott egy újabbat az almájába a tanító bácsi, miközben a számítógép felé fordult.

Pár pillanat múlva már potyogtak is ki a nyomtatóból a számkártyás lapok. Stefi néni közben méretre állította a darabolót, így hamarosan mind a száz kártya a kezében volt.

– Nem jönnek még? – nézett körbe.

– Nem, nem! De mire kell még idő, Stefikém?

– El kell dugdosnunk a kártyákat a teremben! Gyere, segíts, de előbb gyorsan keverjük össze őket!

Balambér bácsi szó nélkül indult rakosgatni, majd megkérdezte:

– És azt hogy kell játszani?

– Mindenki csak a saját tízesének megfelelő kártyákat gyűjtheti össze. Ha a máséból is szedeget, akkor pontot veszít.

– Én is beszállok! – kacsintott Balambér bácsi.

– Sőt én is! – nevetett fel Stefi néni, miközben körbe, körbe szaladtak a teremben.

Épp csak elkészültek, amikor a gyerekek elkezdtek visszaszállingózni a tanterembe.

– Le se üljetek! – kérte Stefi néni. – Így, körben állva is átismételhetjük egytől százig a számokat! Én kezdem! Egy, kettő, három, négy, öt, hat, hét, nyolc, kilenc. Folytasd Balambér!

– Tíz, tizenegy, tizenkettő, tizenhárom, tizennégy, tizenöt, tizenhat, tizenhét, tizennyolc, tizenkilenc. Csiporka!

– Húsz, huszonegy, huszonkettő, huszonhárom, huszonnégy, huszonöt, huszonhat, huszonhét, huszonnyolc, huszonkilenc. Bíborka!

– Harminc, harmincegy, harminckettő, harminchárom, harmincnégy, harmincöt, harminchat, harminchét, harmincnyolc, harminckilenc. Hangyi!

– Negyven, negyvenegy, negyvenkettő, negyvenhárom, negyvennégy, negyvenöt, negyvenhat, negyvenhét, negyvennyolc, negyvenkilenc.  Pötyi!

– Ötven, ötvenegy, ötvenkettő, ötvenhárom, ötvennégy, ötvenöt, ötvenhat, ötvenhét, ötvennyolc, ötvenkilenc. Szunyi!

– Hatvan, hatvanegy, hatvankettő, hatvanhárom, hatvannégy, hatvanöt, hatvanhat, hatvanhét, hatvannyolc, hatvankilenc. Gyike!

– Hetven, hetvenegy, hetvenkettő, hetvenhárom, hetvennégy, hetvenöt, hetvenhat, hetvenhét, hetvennyolc, hetvenkilenc. Bobo!

– Miért nekem jut a legnehezebb mindig?! – kornyadt le a bolhagyerek szája széle.

– Nem nehéz! – biztatta Csiporka. – A hetes után a nyolcas jön, és így kezdődik a tízes párjának is a neve!

– Jaaa! – ragyogott fell Bobo szeme.– Akkor nyolcvan, nyolcvanegy, nyolcvankettő, nyolcvanhárom, nyolcvannégy, nyolcvanöt, nyolcvanhat, nyolcvanhét, nyolcvannyolc, nyolcvankilenc.

– Kilencven – folytatta Stefi néni –, kilencvenegy, kilencvenkettő, kilencvenhárom, kilencvennégy, kilencvenöt, kilencvenhat, kilencvenhét, kilencvennyolc, kilencvenkilenc–

– Szááááááz! – kiáltotta az osztály.

– Akkor a játék indul! Mindenki csak a saját számsorát gyűjtse!

***

Szerző: 2019. 06. 04.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése