Varga László

Gyógyszerész,

Csenger

szszb_11-70_varga_laszlo.jpgKislétán látta meg a napvilágot 1937. október 6-án, de már Nyírbátorban cseperedett fel, ahová lakatos-gépész édesapját és családját az új munkahely kötötte. Szülei katolikus szellemben nevelték, s azokat a konvencionális emberi értékeket igyekeztek beléplántálni, amelyek a magyar nyelv és irodalom, a történelem területein voltak leginkább elérhetők, s amelyek segítségével lehánthatók voltak a szocializmus torzításai.

Középfokú tanulmányait a nagykállói Budai Nagy Antal Gimnáziumban végezte, amelynek alapítására Kossuth Lajos ötven aranyat adott. A kitűnő tanuló és sportoló diáknak (1956-ban ifjúsági súlyemelő bajnok volt) egy nagy-nagy álma szövődött a gimnáziumi évek alatt: a repülés.

Ez eleinte a repülőmodellezésben élte ki, majd a szülői féltés ellenére jelentkezett a repülőtiszti főiskolára. A felvételi izgalmai és a jól abszolvált háromnapos orvosi-alkalmassági vizsgálat után szinte bénító volt a határozat: helyhiány miatt – ami egyet jelentett a politikai megbízhatatlansággal – elutasították. Mivel a kitűnő felvételi eredmény máshová konvertálható volt, úgy döntött, gyógyszerésznek tanul a budapesti orvostudományi egyetemen, mondván, a modellezéshez is rendkívül nagy pontosságra van szükség, a gyógyszerészethez szintén. Alig szokta meg az egyetem körülményeit, ritmusát, máris az 1956-os forradalom eseményei közepette találta magát. A Kilián-laktanya közelében lakott kollégiumban, ahonnan közvetlen közelről is láthatta a borzalmakat. Fegyvert nem fogott, de évfolyamtársaihoz hasonlóan gyógyszer- és vérszállítmányokért gyakran utazott Sopronba, ezzel is segítve a forradalom akkor oly fontos egészségügyi ellátását. Kádár később forradalmi évfolyamnak nevezte az övékét, s akiket nem sikerült eltávolítani az egyetemről, azoknak ötszázhúsz forintról nyolcvanra csökkentette az ösztöndíját.

A kötelező katonai szolgálat után friss diplomájával és feleségével, Balla Teréziával – aki gyógyszerész-asszisztensként azóta is vele dolgozik –, a nyírtassi gyógyszertárt vezette, amely hely sokáig, a nyugdíjas évekig tartó boldogság szigete volt nevezhető. Ottlétük alatt megújult a patika kívül-belül, nyitvatartási időn túl is segítséget nyújtottak a sürgősen medicinára szorulóknak. Egyik pillanatról a másikra közmegbecsülésnek örvendő értelmiségi családjává váltak a településnek és környékének. A régi álom folytatásaként repülőmodellező szakkört vezetett, ahová rang volt bekerülni. Az igen szerény gyógyszerészi jövedelmet egyre kiteljesedő mezőgazdasági tevékenységgel egészítették ki: a fóliakertészettől a gyümölcstermesztésen át a baromfikeltetésig több mindennel foglalkoztak, s azok művelésében mindig a legújabb technológiákat alkalmazták. Örömmel konstatálták, hogy példájukat többen követték.

Azért is nevezhető a boldogság szigetének Varga Lászlóék életében ez a hely, mert itt zavartalanul együtt lehetett a család, amely hamarosan két fiúgyermekkel is gyarapodott. Igyekeztek mindent megadni nekik, amivel látókörük, felkészültségük gazdagítható volt: nyelveket tanultak, zeneiskolába jártak, lovagoltak, s amikortól lehetett, a világot járták velük együtt. Ezekhez az anyagi alapot megteremtendő a család apraja és nagyja együtt tevékenykedett a háztáji gazdaságban.

A még gyermek László örökölhette a repülés iránti vonzalmat apjától, mert megállíthatatlanul haladt előre a pálya fokozatain. Végül mentőhelikopteres pilóta lett. Gyakran rendkívüli időjárási viszonyok között küzdött betegek, balesetet szenvedettek életéért, míg végül egy alkalommal szolgálatteljesítés közben az akarat és a rutin nem volt elég egy magas akadály kikerülésére, s helikopteres szerencsétlenség folytán életét vesztette. A fiatalon elvesztett élet óriási traumát okozott, s könnyeket csal még ma is a szem sarkába a visszaemlékezés. Erőt az élet folytatásához az árván maradt két kis unoka és édesanyjuk támogatása, valamint másik fiuk, Péter és családja adott. Péter Szombathelyen él, fogorvos és szájsebész: kitűnő tanulmányi eredményei után szakmai sikerek birtokosa és szintén két kis unoka édesapja.

Minden gyógyszerész álma volt a privatizáció idején, hogy saját patikájában dolgozzon. Történt, hogy ’95 végére a megyében már csak három gyógyszertár kerülte el a privatizáció sorsát: a nyírtassi, a demecseri és a csengeri. A saját települése vezetői úgy döntöttek, hogy nem adják el az „aranytojást tojó tyúkot” (nem látták át, hogy a gyógyszerész család viszonylagos jólétét nem a szakmájában szerzett jövedelem biztosította). Ezért – nem engedve a barátok óvó figyelmeztetéseinek, miszerint 60 évhez közeledve már nem szabad váltani – a csengeri gyógyszertárat vásárolta meg.

Az Oroszlán Patika Csenger központjában megszépülve várja az orvosságért és a jó tanácsért betérőket, csakúgy, mint az azóta létesült csengersimai fiókpatika. Varga László nem bánta meg a váltást, bár sokszor fáradt az ügyeleti szolgálattól – helyettest szinte lehetetlen kapni –, és természetesnek tartja, hogy ebben a szép kis városban is elfoglalta méltó helyét a megbecsült polgárok között.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése