Valler László

Szállítmányozási vállalkozó,

Sárospatak

baz_04_176_valler_laszlo_1.jpgKözismert tény, hogy a gyer­mekkori élmények alapvetôen meghatározzák az ember személyiségét. Valler László Bodrogkis­faludon született 1960­-ban, a Valler család harmadik, legkisebb fiaként. Az ô esetében családi tragédiák sorozata jellemezte ezt a kort, hiszen ötéves korában nagyapját, három évvel késôbb édesapját vesztette el, kilencéves korától pedig a szeretett nagymamától kellett örök búcsút vennie. Természetes, hogy a tragikusan rövidre sikerült gyermekkor megkövetelte az átlagosnál lényegesen nagyobb önállóságot. Ma, túl a negyedik x­-en is úgy érzi, hogy a gyors helyzetfelismerést, a kockázatok kezelését, a sikeres vállalkozáshoz szükséges döntési képességet ekkor kezdte elsajátítani. A családi fé­szekbôl hamar kirepült, már az általános iskolai tanulmányait is a szomszédos Tokajban fejezte be. Villanyszerelô szakmát és érettségit már Budapesten szerzett, ott kezdett dolgozni is. Késôbbi vállalkozása számára is fontos felismerése a fôvárosban töltött éveknek: minden üzlet Budapestrôl indul ki. Ott kiépített kapcsolatai és megszerzett gazdaságpolitikai ismeretei jelentették 1985-­ös hazatérése után a tervezett vál­lalkozáshoz szükséges szellemi tôkét. Azt már a gyakorlat bizonyította, hogy a pesti összefüggések ismerete, a széles látókör még a helyi kapcsolatrendszer kiépítésénél is pótolhatatlan segítséget jelentett, még a Tokaj­hegyalja viszonyait sokkal jobban ismerô, helyben élô „konkurenciával” szemben is. A 25 éves Valler Lászlónak volt még egy sajátságos, de az indulásnál értékesnek bizonyuló „segédrakétája” is; Pesten élô fiatalemberként megismerkedett a Hegyalján akkor még ismeretlen diszkó világával, a legmodernebb nyugati zenei irányzatokkal és – természetesen – ebben a körben is szorgalmasan épí­tette emberi, üzleti kapcsolatait, rendszerezte a lehetôségeket. 1985 azonban nemcsak a vállalkozás kezdetét jelen­ tette számára, hiszen erre az évre esett házasságkötése is, így kettôs oka volt arra, hogy visszatérjen szülôfalujába, Bodrogkisfaludra. Egy bérelt IFA teher­ autó volt az elsô munkaeszköze. En­nek a 16 éves jármûnek és autószerelô testvérének köszönhetôen mûszaki és szerelési ismereteit is sikerült elmélyítenie. Ezt a tényt természetesen fanyar humorral említi, de arra még is jó volt ez az állapot, hogy a fiatal vállalkozó érdeklôdése a megbízható autók felé forduljon.  Ugyanakkor  tapasztalta a „gebines” vállalkozók mozgásterének korlátait is, de a rendszerváltás elôtt be kellett érnie ezzel a lehetôséggel is.

Elôször Bodrogkeresztúrban, majd Olaszliszkán vállalt munkát. A téesz­melléküzemágak termékeit, illetve a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat szállí­totta. Egyre szélesebb kapcsolatrendszere épült, a teljes önállósághoz már csak a törvények által biztosított lehetôséget várta.

1991­ben már egyéni vál­lalkozóként valósította meg elképzeléseit, rövide­sen egy Németországban vásárolt használt Mercedes kisteherautó segítette céljai felé. Ugyanebbôl a típusból egyre nagyobb és egyre fiatalabb évjá­ratú teherautók biztosították a fejlôdést, a megbízhatóságot.

A vállalkozás bôvülésével együtt a gépkocsitípus is változott; Valler Lász­ ló „átnyergelt” a VOLVO­ra. Szemé­lyesen utazott ki Svédországba, azóta már vagy harmincszor megismételte ezt az utat, hiszen azóta kizárólag ezt a márkát használja, szinte minden vál­ tozatban.

Döntését egy autós körökben közismert igazsággal indokolja:

– A Renault kényelmes, az Iveco ol­csó, a Mercedes pedig odaér. A Volvo viszont minden márka közül a legbiz­tonságosabb, jellemzôje, hogy tulaj­donosai nem ismerik a villáskulcsot. A fülke kiemelkedô biztonsága különösen értékes tulajdonság, hiszen kollé­gáimat is család várja otthon.

Jelenleg kilenc autó szolgálja a szállíttatókat, jellemzô, hogy a gépkocsik ve­zetôi nem cserélôdnek, valamennyien a„törzsgárda” tagjai.

Különös hangsúlyt helyeznek a kocsik esztétikai állapotára, hiszen ez alapve­tô feltétele a partneri bizalomnak. Fontos üzleti szabály a korrekt díjszabás, de soha nem mennek a piaci ár alá.

Gazdasági nyereséget a visszfuvarok pontos szervezésével biztosítanak.

A család meghatározó szerepe ebben a vállalkozásban elvitathatatlan, a feleség maga is részt vesz az adminisztratív munkában, a két kislány pedig érté­kessé teszi Valler László számára a szabadidôt. Ezért döntött úgy, hogy nem mennyiségi fejlesztésre törekszik, hiszen a több jármûvel együtt járó többletfeladatok a családi kapcsolat rovására mennének.

A család pedig fontos tényezô Valleréknál, Sárospatakra is a nagyobbik testvér, János ittléte miatt költöztek. Kezdetben János kereskedelmi tevékenységét segítette László szállítmányozó tevékenysége.

A munkatársak létszáma stabil, de fejlesztési tervek vannak. Az egyik szempont a minél fiatalabb géppark létrehozása, a másik a speciális vontatmányok beszerzése, hiszen egy traktor – a rakodási idôket figyelembe véve – így hamarabb és gazdaságosabban fordulhat egy-­egy fuvarban. Tekintve, hogy kizárólag belföldön fuvaroznak, Valler László tiszteletben tartja munkatársai igényeit: – ôk is megszokták, hogy otthon alszanak.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése